Het eindrapport van de Commissie-Van Rijn onthult afgezwakte kritiek op NOS directie

In het recent gepubliceerde rapport van de Commissie-Van Rijn over grensoverschrijdend gedrag binnen de NPO en de individuele publieke omroepen, zijn opmerkelijke wijzigingen aangebracht ten opzichte van de conceptversie. Zo meldt RTL Nieuws dat passages kritisch over de directie van de NOS, waaronder beschuldigingen van “falend leiderschap”, zijn verzacht of verwijderd in de definitieve uitgave.

Waar de conceptversie harde woorden als “falend leiderschap” en “weinig verantwoordelijkheid” gebruikte, spreekt de definitieve versie van “tekortschietend leiderschap” en “onvoldoende verantwoordelijkheid”. Ook is de beschrijving van de reactie van de NOS-directie op de situatie bij NOS Sport aangepast van een erkenning naar een gedeeltelijke herkenning, terwijl de uitdrukkingen van verrassing en schok zijn weggelaten. De Commissie-Van Rijn, die het onderzoek uitvoerde, gaf aan dat aanpassingen op basis van feedback van de betrokken organisaties en personen, waaronder de NOS, zijn doorgevoerd, maar sommige wijzigingen zijn “per abuis” niet geïmplementeerd.

Het rapport, gepresenteerd op 6 februari 2024, concludeert dat er binnen de publieke omroepen breed sprake is van grensoverschrijdend gedrag en dat de reactie hierop ontoereikend is geweest.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*