John de Jong (MovieInsiders) over de kwaliteit van Netflix Originals

Uit onderzoek van Business Insider blijkt dat consumenten op IMDB de Netflix Originals lager beoordelen dan films van Filmstudio’s. Spreekbuis.nl sprak filmspecialist John de Jong (presentator van filmpodcast MovieInsiders) over de reden van de lage waardering van Netflix-content.

Wat is volgens jou de oorzaak dat Netflix Originals een lagere score hebben dan films van onder andere Paramount, Disney, Warner en Fox?
Het korte en simpele antwoord is: omdat het slechtere films zijn / men het slechtere films vindt. De betere vraag is dus waarschijnlijk: waarom zijn het slechtere films? Maar die is weer lastig om te beantwoorden. Ook omdat “Netflix Original” definiëren lastig is. De beste omschrijving is: alles wat exclusief op Netflix te zien is. Dat zijn de films die ze aangekocht hebben ofwel alleen distribueren en diegene die ze (mede) geproduceerd hebben. In het eerste geval denk ik dat het komt doordat de “betere” titels reeds door de grote studio’s zijn aangekocht en ze het dus met de restjes moeten doen of dat ze verkeerde keuzes maken. Bij de zelf geproduceerde is het een combinatie van factoren. Gebrek aan ervaring, gebrek aan budget, gebrek aan talent, maar volgens mij vooral gebrek aan toezicht of controle. Het lijkt erop alsof ze filmmakers een smak geld geven en zeggen: “Doe maar wat.” Dat ze dus in verhouding tot de grote studio’s veel te weinig controle hebben of nemen. Gokken nemen, op zich nobel en goed voor de creatieve vrijheid, die niet goed uitpakken. Daarnaast dat ze bij zowel de aangekochte als zelfgemaakte films teveel gaan voor wat ze denken dat populair is of wat men graag wil zien en niet kiezen voor kwaliteit of bewezen talent.

Zal de kwaliteit beter worden nu Netflix steeds meer in content gaat investeren?
Ze zullen voornamelijk meer ervaring moeten opdoen en betere keuzes maken. In het geval van aankopen kunnen ze met meer geld betere of grotere titels kopen. Bij de zelf geproduceerde is het vooral een kwestie van investeren in (bewezen) talent en genoeg toezicht houden. Meer budget betekent niet automatisch beter resultaat, getuige Bright met Will Smith.

Zijn er veel verschillen te zien tussen de films van Netflix versus Filmstudios?
Bijna onmogelijk te beantwoorden. Minder budget en talent zie je wel een beetje terug.

Onlangs meldde Steven Spielberg al dat Netflix-films in zijn optiek in feite TV-films zijn en daarom ook niet een Oscar mogen ontvangen. Terecht?
Ja, wel terecht. De regels die er voor andere films zijn moeten ook voor die van Netflix gelden. Dus volgens mij is dat met betrekking tot de Oscars dat een film minstens een week in een bioscoop in LA gedraaid moet hebben en niet eerst op tv of vod vertoond is. Er zijn tot nu toe een aantal “Netflix Originals” die Oscarnominaties scoorden en zelfs één die won, de documentaire Icarus. Aangekochte films die dus aan de regels voldeden, zoals Mudbound.

Wat zijn volgens jou Oscar-waardige Netflix Originals?
Tot nu toe zijn de Oscarwaardige films op één hand te tellen. Beasts of no Nation, Mudbound dus, Okja van Bong Joon-ho en The Meyerowitz stories van Noah Baumbach. Netflix heeft fantastische series en documentaires, laten we hopen dat dat in de toekomst ook voor de speelfilms geldt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*