Jan Roos: “We zullen met twee vingers in de neus het ledenaantal voor een nieuwe omroep halen”

Na zijn avonturen bij BNR en PowNed leek de mediacarrière van Jan Roos (45) voorgoed voorbij. Na een vergeefse poging om in de Tweede Kamer te komen, omarmde voormalig PowNed-ster Dennis Schouten hem. Sindsdien maken zij samen het succesvolle, maar ook beruchte YouTube-juiceprogramma RoddelPraat, waar zij wekelijks een half miljoen Nederlandse kijkers mee weten te trekken. Aan Spreekbuis maakt Roos zijn ambities bekend: ‘Ik ga er wel vanuit dat John de Mol ons in 2025 heeft overgenomen’

JE HEBT IN HET VERLEDEN RADIO- EN TV-PROGRAMMA’S GEMAAKT, EEN POLITIEKE PARTIJ GESTART, PODCASTS GEMAAKT, EEN REFERENDUM OPGESTART. JE MAAKT NU VOORAL YOUTUBE-PROGRAMMA’S, DIE MEER DAN EEN HALF MILJOEN KIJKERS TREKKEN. WAT VIND JE HET LEUKST OM TE DOEN?
Ik doe wat ik leuk vind. Dus niets is leuker of minder leuk. Alleen ik hou wel van variatie. Nu kan ik genieten van het vermaak dat we brengen met RoddelPraat. Maar ook van de verwarring bij de mainstream media die er maar niet mee weten om te gaan. Dat is heerlijk. Juist door zoveel verschillende disciplines in de media te doen, toon ik mijn veelzijdigheid aan. En naast dat rare idee om de politiek in te gaan, is altijd alles gelukt. Het is een lange neus naar mensen die steeds hopen van mij af te zijn. En telkens kom ik weer terug met een succes. Smullen is dat.

YOUTUBE IS EEN BELANGRIJK PLATFORM VOOR JULLIE. AFGELOPEN TIJD ZIJN JULLIE GECONFRONTEERD MET DIVERSE BEPERKINGEN, WAARDOOR JULLIE BEREIK OF ADVERTENTIE-INKOMSTEN BELEMMERD WORDEN. KAN RODDELPRAAT OOK ZONDER DIT PLATFORM SUCCESVOL ZIJN?
We moeten wel. Het is natuurlijk schandalig dat techreuzen bepalen wat wel of niet deugt. Daar gaat in mijn beleving de wet over en niet een paar non-binaire mafketels met blauw haar die daar bepalen wat over ‘de grens’ is. Je doet dan niet mee in wat zij de ‘positive world community’ noemen. Wat dat is, weet geen hond, want ze leggen niet uit wat je verkeerd doet. Ik vind dat altijd angstig, want de positive world community van de één is de hel van de ander. Daar hebben we wetten voor bedacht in het Vrije Westen, zou je zeggen. Zodat iedereen zich aan dezelfde regels dient te houden. Zij hebben een monopoliepositie en verzinnen hun eigen wereldideologie. Ik vrees dat als liefhebber van vrijheden. Ze hebben ons nu totaal uitgezet voor reclame-inkomsten. Waarom is niet duidelijk. Je krijgt een vage mail en dat is dat. Maar bij die beperking komen weer meer beperkingen. Je wordt niet tot nauwelijks nog aangeraden, bent moeilijker vindbaar en de kijkcijfers worden afgeremd. De bedoeling is dan eigenlijk dat je ermee stopt. En daar word ik misselijk van. Want de vrijheid van meningsuiting, ons grootste goed, wordt daarmee de nek omgedraaid. En dan kan je roepen dat het een commercieel bedrijf is met eigen regels, maar ze zijn wel het bedrijf dat je hiervoor moet gebruiken. Je kan dus niet anders. En daarmee willen ze je dus financieel uitknijpen om in de pas te lopen. Daar pas ik dus voor.

JULLIE WORDEN DOOR VEEL DONATEURS GESTEUND. IS DAT NIET EEN MOOI FUNDAMENT OM EEN OMROEPVERENIGING TE STARTEN?
We zullen met twee vingers in de neus het ledenaantal halen. Er wordt al gewerkt aan een beleidsplan en onze doelgroep, de nihilisten, wordt nog niet bediend door de NPO. Het wordt een enorm succes.

EN HOE ZOU ZO’N OMROEPVERENIGING ER DAN MOETEN UITZIEN?
De Nihilistische Omroep heeft geen ideologie, geen wereldvisie, geen geloof, geen missie, geen idee, behalve dat we mensen willen vermaken die in onze doelgroep past. We zouden een nieuwe PowNed kunnen worden, alleen dan 1000 keer beter. Dus eentje die vermaakt, tegen heilige huisjes trapt en niet links is zoals de rest. Maar zoals je weet heeft PowNed zich met belastinggeld laten omkopen om net als de rest dezelfde onzin te verkopen. Totaal ongeloofwaardig. Zo zal het bij ons nooit gaan, want in tegenstelling tot Dominique Weesie ben ik geboren met een ruggengraat. Onze missie is geen missie, de koers zullen we altijd aanhouden.

RODDELPRAAT IS PAS TWEE JAAR ACTIEF EN HEEFT NU AL ALS JUICEKANAAL FLINK IMPACT OP HET SHOWBIZZLANDSCHAP. IN HET VERLEDEN WAS JE ALS VERSLAGGEVER VOORAL ACTIEF OP HET HAAGSE BINNENHOF. GEVEN DE RODDELS OVER GIO, GLENNIS GRACE EN FEMKE LOUISE JOU INTELLECTUEEL VOLDOENDE UITDAGING?
Totaal niet. Maar ik zit dan ook niet de hele dag deze onzin te doen. BN’ers en hun zielige wereldje interesseren mij geen ene reet. Maar ik vind het wel grappig om de boel een beetje op te fokken. Die lui denken werkelijk dat ze wat voorstellen, terwijl driekwart geen gram talent heeft. Voor intellectuele uitdaging heb ik wel een andere invulling dan het huwelijk van Charly Luske.

ONDANKS JULLIE GROTE BEREIK EN SCOOPS OVER ONDER ANDERE MARCO BORSATO, ALI B. EN FEMKE LOUISE IS HET VOORAL YVONNE COLDEWEIJER DIE IN DE LANDELIJKE MEDIA GEKROOND IS ALS ‘JUICE KONINGIN VAN NEDERLAND’. STEEKT DAT NIET EEN BEETJE, ONDANKS DAT JE HAAR GOED KENT?
Qua cijfers zijn wij verreweg de grootste, maar het is voor de mainstream media makkelijker om Yvonne op het schild te hijsen. Ze doen maar. Ik heb die lui niet nodig. Het raakt mij niet als ze me negeren. Ik lach ze dagelijks uit.

MET ONLINE-VIDEO EN PODCASTING LIJKT ER NU EEN VERDIENMODEL TE ONTSTAAN. WAT ZIJN JOUW TIPS VOOR BEGINNENDE MEDIAMAKERS?
Volg je eigen pad, pas je niet aan, sluit je aan bij backme.org om donaties te ontvangen met je werk en blijf onafhankelijk. Liever een beetje verdienen met je eigen werk dan iets meer met het naar de pijpen dansen van die baasjes op het Mediapark.

EN WAT KUNNEN BESTAANDE MEDIA VAN JULLIE LEREN?
Nederland bestaat niet uit Amsterdam en Hilversum. De rest van het land is gevuld met normale mensen die geen behoefte hebben aan jullie wereldburgerkletskoek.

WAT DOET JAN ROOS IN 2025?
Dat weet Jan Roos nog niet. Maar ik ga er wel vanuit dat John de Mol ons dan heeft overgenomen.

4 Comments

  1. Sind wanneer heeft Roos een ruggengraat!? Hij liet zich verdomme in met de grootste politieke ramp sinds Pim Fortuijn: de windbuil van Minerva.

  2. Roos heeft pech,want de toelating gaat op de schop. Dit om wappie-omroepjes als ON, Zwart, WNL en dus ook de club van Roos niet te laten parasiteren op belastinggeld.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*