Hans Schiffers: “De nieuwe generatie heeft geen boodschap aan FM”

Hans Schiffers is al bijna 35 jaar één van de meest vertrouwde stemmen op de landelijke Nederlandse radio. Zonder tussenstop zit de geboren en getogen Hilversummer honkvast bij de AVRO (tegenwoordig AVROTROS).

VARA
In zijn tienerjaren startte Schiffers als postbezorger bij de VARA. Hij wilde striptekenaar en tekenleraar worden en had de postbezorging bij de omroep als bijbaan. Overdag deed hij de postrondes in de verschillende VARA-omroepkantoren aan en rondom de Heuvellaan en in de avond was hij druk aan het studeren om tekenleraar te worden. Schiffers: “In de ochtend openden we in de postkamer de post van alle VARA-medewerkers. Die lazen we en stempelden we als ‘ontvangen en gelezen’. Een briefgeheim bestond toen nog niet en zo kwam ik achter alle geheimen van de omroep.

In de loop van de dag gingen we rondes lopen en brachten we de post bij de medewerkers. Ik kwam door deze functie overal. Bij de televisiegids exploitatie, in de studio’s, bij de makers en presentatoren, zoals Koos Postema, Sonja Barend en Felix Meurders.” Vooral de radiostudio’s vond hij razend interessant, want daar zaten zijn radiohelden Peter Holland en Felix Meurders. “Ik was als achttienjarige gek op de ‘VARA Dinsdag’. Die draaiden toen op Hilversum 3 progressieve muziek“, aldus Schiffers.

AVRO
Als radio-dj ging hij niet bij de VARA, maar bij de AVRO werken. Schiffers: “In 1983 was ik net klaar met mijn studie als tekenleraar en voelde ik dat het echte leven ging starten. In hetzelfde jaar ontdekte ik mijn homoseksualiteit én de radio” Als 23-jarige was hij daarin een laatbloeier. Schiffers: “Ik heb eerst aangekeken of het echt wel zo was. Ik heb een soort ballotagecommissie in mijn hoofd. Naast mijn gevoel moest dat eerst uitvoerig bestudeerd worden, voordat ik naar buiten wilde treden.” 1983 was ook een belangrijk jaar voor zijn carrière, waar hij als dj aan de slag ging bij een radiopiraat. “Ik vond het fantastisch om te doen en heb toen erg veel geleerd. Onder andere hoe ik mijn stem kan ‘kleuren’ en hoe je een programma moet samenstellen.” Van de Hilversumse piratenzender City Radio ging hij sollicitatiebrieven sturen naar landelijke omroepen, waaronder Veronica.

Via een kennis kwam hij uiteindelijk bij de AVRO terecht. Daar werkt hij tot op heden met veel plezier. In het verleden heeft hij ook aanbiedingen gehad van commerciële stations. Schiffers: “Radio Noordzee heeft mij wel eens een aanbieding gedaan. Maar ik geef niet alles om geld. Daarnaast word je bij de commerciëlen vaak gevraagd om een trucje te doen, wat je al goed beheerst. Dan willen ze de Hans Schiffers van de AVRO maandag horen, maar dat heb ik dan al gedaan en dat gaat mij niet meer gelukkig maken. De publieke omroep is voor mij altijd een enorme speeltuin geweest, waar je dingen mag onderzoeken en ontdekken. Als dj zie ik mijzelf als een product, waarbij je zoveel mogelijk vanuit je zelf laat zien dat je in dienst bent van de luisteraar. Dat is het mooie van dj zijn. Je hebt totale vrijheid over wat je wil, je kunt alles doen met de muziek, met de luisteraars en met jezelf.”

Homoseksualiteit
Schiffers is ook open over zijn homoseksualiteit op de radio. Schiffers: “Ik heb echter niet dat exuberante zoals Paul de Leeuw of Geer en Goor, al hebben zij prachtige humor. Ik ben zelf pas laat uitgekomen voor mijn geaardheid. Voordeel daarvan is dat ik al een beetje aan mezelf heb kunnen slijpen en een eigen persoonlijkheid heb kunnen opbouwen. Dat is een totaal andere ontwikkeling dan wanneer je op je vijftiende al je homoseksualiteit ontdekt. Dan leer je meer die taal en de valsheid, maar ook hoe je jezelf moet verweren tegen je omgeving om overeind te blijven. Dat heb ik allemaal een stuk minder meegemaakt.”

Toen Schiffers bij de AVRO ging werken heeft hij bewust dit niet gemeld, aangezien het toen niet de omgeving was om dat direct te vertellen. Schiffers: “Ik vocht toen om een plekje op de radio en wist toen niet of het verstandig was om ook nog te vertellen dat ik homoseksueel ben. In die tijd was Hans van der Togt zo’n beetje de enige homo bij de AVRO. Het was toen toch echt een andere omgeving dan waarin we nu zitten. Ik heb sinds mijn coming-out het verder nooit meer onder stoelen en banken gestoken en tijdens de radio-uitzending komt het af en toe heel subtiel naar voren.”

Radio 2
Van Radio 3 ging hij naar Radio 2. Sinds 2017 doet hij de Arbeidsvitaminen op Radio 5. Hij had geen probleem om naar Radio 5 te gaan, omdat Radio 5 steeds meer luisteraars weet te trekken. Schiffers: “Als een zender in de lift zit, dan raken dj’s ook weer geïnteresseerd. Iedereen wil toch bij de winnaar zitten.”

Hoe kijkt hij nu naar Radio 2? “Radio 2 is een hele grote zender geworden. Nu is de ontwikkeling dat grote dj’s daar weer weg gaan. Het zit in een vacuüm. Ik heb mijn laatste periode van het oude 2 mogen meemaken en zag dj’s zoals Ruud de Wild, Gijs Staverman en Rob Stenders komen en daar paste ik niet meer bij. Heel goed om mij naar Radio 5 te laten doorschuiven. Het is mooi dat al die vele ego’s bij elkaar de zender overeind hebben gehouden. Nu is het tijd voor een nieuw Radio 2. Dit geldt ook voor de veranderingen bij 3FM. De luistercijfers van voorheen zullen nooit meer overtroffen worden. De nieuwe generatie heeft geen boodschap aan FM. Radio krijgt een andere functie en gaat alle kanten op.”

Beluister het hele twee uur durende interview van Patrick Kicken met Hans Schiffers via de Spreekbuis Podcast.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*