Ferry Maat over het kiezen van eigen platen in radioshows

Ferry Maat viert deze week 45 jaar Soulshow. Dit doet hij onder andere met een Soulshow-event aanstaande vrijdag, maar ook een speciale Soulshow-uitzending vanavond op NPO Radio 2. Patrick Kicken sprak Ferry Maat enkele maanden geleden uitgebreid over zijn carrière in een twee uur durend interview. Hierin meldt Maat dat zijn radiocarrière niet alleen uit hoogtepunten bestaat. Hij kijkt met ‘frisse tegenzin’ terug aan zijn tijd van het toen net commercieel geworden Radio Veronica begin deze eeuw.

Maat: ‘Ik heb er zeven jaar gezeten en ben zeven jaar het niet eens geweest met de muziekkeuze. Ik heb altijd geroepen dat het een leuk station was, maar dat we nooit hebben geweten wat de potentie was. Jaren ’80 en ’90 poprockmuziek is allemaal niet zo erg, maar de variatie was er niet. In mijn optiek is het grote onzin om met zo’n kleine database aan platen te werken. We wisten niet hoeveel titels er in die database zaten. Iedereen giste maar; 400-, 500-, 600 platen. Feit was wel dat niet steeds dezelfde plaat, maar wel dezelfde groepen terugkwamen. Als ik een programma had van twee uur, dan was er een kans dat ik twee keer Guns ’n Roses draaide. Als ik ergens een schurftige hekel aan had dan was het Guns ’n Roses, maar ik kon hem aankondigen of je mij er ’s ochtends wakker voor kon maken. Radio is heel leuk om te maken, maar als de muziek voor je wordt uitgekozen en je bent er niet mee eens dan wordt het moeilijk. Dan doe je het voor de poen.’

UPDATE: De NPO Radio 2-uitzending is hier te beluisteren.

Ferry Maat is enkele jaren geleden zijn eigen online radiostation Soulshow.nl gestart, waarbij hij nu zelf weer zijn platen kan kiezen. Special voor het jubileum heeft hij vanaf 19:00 zijn eigen Soulshow weer even op de landelijke FM, bij Wouter van der Goes op NPO Radio 2.

Beluister het hele interview door Patrick Kicken in de Spreekbuis-podcast:
(iTunes)
(Anchor)
(Spotify)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*