Engeland krijgt gratis vod-platform met publieke en commerciële omroepen

Het Britse tv-platform Freeview zal naar verwachting op 22 januari 2019 een nieuwe gratis app lanceren die zegt dat het zal fungeren als een ‘one-stop-shop’ voor de meest bekeken content van het land. De gratis app laat kijkers live kanalen streamen van de BBC, ITV en Channel 4 en toegang krijgen tot on-demand content van BBC iPlayer, ITV Hub, All 4, My5 en UKTV Play. Freeview lijkt daarmee op een gratis variant van het Nederlandse NLZIET.

Freeview kondigde de app aan tijdens zijn Outside the Box-evenement op BAFTA in Londen en beweert dat het een ‘belangrijke stap’ is voor het platform.

Jonathan Thompson (CEO van Digital UK) meldt aan het internationale nieuwsplatforn DigitalTV Europe: “In een steeds meer gefragmenteerd medialandschap is de nieuwe mobiele app van Freeview een uitstekend voorbeeld van samenwerking tussen de publieke omroep en andere mediabedrijven. De kijkers van vandaag waarderen het hebben van toegang tot hun favoriete shows wanneer en waar ze willen en de nieuwe app biedt de geaggregeerde ervaring die consumenten steeds vaker van een tv-aanbieder verwachten. We zetten het beste van gratis content – openbare en commerciële – op één plek op mobiel, net zoals we dat op tv hebben gedaan, zodat we kunnen garanderen dat geweldige gratis tv beschikbaar is voor iedereen, waar ze ook zijn.”

De app is het resultaat van een samenwerking tussen Digital UK en de gemeenschappelijke aandeelhouders van Freeview – de BBC, ITV, Channel 4 en infrastructuurbedrijf Arqiva. Deze laatste is verantwoordelijk voor de software en de metadata-feeds van de contentproviders.

Nieuws over de nieuwe app komt nadat Ofcom* CEO Sharon White in maart de publieke omroepen in het Verenigd Koninkrijk had aangespoord om samen te werken om beter in te spelen op het veranderende kijkgedrag en gezamenlijk een sterkere concurrentiepositie tegenover internationale spelers als Netflix en Amazon te creëren. Ook in veel andere Europese landen worden op dit moment samenwerkingen aangegaan tussen publieke en commerciële omroepen.

De nieuwe Freeview-app zal de huidige app Freeview TV Guide vervangen. In eerste instantie komt de app begin 2019 uit voor Android en iOS.

*Ofcom vervult in het Verenigd Koninkrijk een soortgelijke rol als het Commissariaat voor de Media in Nederland.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*