Webby Award voor interactieve tentoonstelling Dichter bij Johannes Vermeer

De interactieve tentoonstelling Dichter bij Johannes Vermeer heeft twee Webby Awards gewonnen, ook wel de ‘Oscars van het internet’ genoemd. De online versie van de uitverkochte overzichtstentoonstelling in het Rijksmuseum ontving de juryprijs in de categorieën ‘Websites – Cultural Institutions’ en ‘Virtual experiences – Arts, Fashion, Retail & Culture’, maakte de organisatie gisteren bekend. De interactive, gemaakt door het Rijksmuseum en bureaus Q42 en Fabrique, biedt de bezoeker een hoogwaardige online ontdekkingstocht door het werk en leven van Vermeer, verteld door Joy Delima en Stephen Fry.

Naast de 28 werken uit de overzichtstentoonstelling zijn ook de overige negen aan Vermeer toegeschreven schilderijen opgenomen in de online experience. Meerdere schilderijen zijn te bekijken op een ultra hoge resolutie van vijf micron (digitaliseringsresolutie). Hierdoor kan een bezoeker zo ver inzoomen, dat de minutieuze pigmentdeeltjes in de verf haarscherp zichtbaar worden.

Online tours door Stephen Fry en Joy Delima

De online tentoonstelling zet door middel van beweging en specifieke uitsnedes de schilderijen steeds op andere manieren naast elkaar, waardoor de bezoeker de thema’s van de schilder ontdekt. Terugkerende voorwerpen zoals parels, gordijnen, wandkaarten maar ook dezelfde lichtval komen naar voren. Vanaf het eerste moment zorgt de beweging voor een sprekend verhaal, waarbij de user interface snel naar de achtergrond verdwijnt. Bezoekers kunnen daarbij zelf ronddwalen door de virtuele expositie of zich laten leiden door de Britse acteur Stephen Fry en de Nederlandse actrice Joy Delima die allebei een tour hebben ingesproken. Per schilderij vertellen zij een verhaal vol details en wetenswaardigheden.

Zelf aan de slag

Bezoekers kunnen daarnaast ook zelf schilderijen vergelijken, zoeken naar overeenkomsten en bijzonderheden in het werk van Vermeer en zo hun eigen Vermeer verhaal maken en delen. Het grid met de 37 schilderijen is daarbij moeiteloos in te delen om een eigen verzameling te maken.

Webby Awards

Met ruim 14.000 inzendingen uit meer dan 70 landen zijn de Webby Awards de belangrijkste internationale internetprijzen. De awards worden sinds 1996 uitgereikt aan bureaus die de beste websites, apps, social media-campagnes, internetvideo’s en online advertenties hebben ontwikkeld. Bij de Webby’s wordt onderscheid gemaakt tussen twee prijssoorten: The Webby Award en The People’s Voice Award. De eerste wordt toegekend door een jury van experts, de tweede is een publieksprijs die door de online community wordt gekozen. Alle cases die in 2023 een Webby Award hebben gewonnen, zijn te bekijken op webbyawards.com/winners/2023.

De online experience Dichter bij Johannes Vermeer is mede mogelijk gemaakt door KPN.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*