Zwitsers radiostation test radioprogramma met gekloonde AI-stemmen van presentatoren

Na drie maanden ontwikkelen heeft het Franstalige station Couleur 3 een eendaags experiment opgezet met met gekloonde stemmen van vijf echte, menselijke presentatoren – naar eigen zeggen een wereldprimeur – en nooit eerder uitgezonden muziek die bijna volledig door computers is gecomponeerd, niet door mensen.

Luisteraars van het Zwitserse radiostation Couleur 3 kregen donderdag herhaaldelijk de boodschap: de programmering van vandaag wordt mogelijk gemaakt door Kunstmatige Intelligentie. Van 6.00 uur tot 19.00 uur, zo zei het station, werd het door AI gecontroleerd. Elke 20 minuten kregen luisteraars een herinnering.

“Gedurende 13 uur hebben onze digitale alter ego’s de teugels in handen genomen, hun stemmen en hun boodschappen uitzendend over de ether, zonder genade of rustpauze,” zei de stem, soms bijna luisteraars uitdagend. “De grenzen tussen mens en machine zijn vervaagd, en het is aan jou om te ontrafelen wat echt en artificieel is.” Al eerder werd er in de Verenigde Staten een ‘GPT-powered’ radiostation gelanceerd met de naam RadioGPT.

Ook in Nederland testen radiostations reeds met AI-stemmen, waaronder Omroep Flevoland.

1 Comment

  1. Klein foutje: RadioGPT is de naam vann AI tool that combines different technologies to “host” a radio show. Te gebruiken op bestaande stations. Het kan ook een hele gesproken programmering doen met verschillende shows en de bestaande playlist draaien. Maar het is geen radiostation. Er is wel een kort demostation met ingekorte platen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*