VPRO start ook onderzoek hoe Kaag-documentaire tot stand is gekomen

VPRO reageert over de grote commotie die is ontstaan rond de documentaire over Sigrid Kaag.

VPRO-hoofdredacteur Stan van Engelen: ‘We trekken ons de ontstane commotie zeer aan, het raakt iedereen bij de VPRO waar we de onafhankelijkheid van het maken, zonder inmenging van derden, hoog in het vaandel hebben staan. Des te meer reden om ons de kritiek aan te trekken en lessen te trekken voor de toekomst.’

Van Engelen vindt niet dat D66 en het Ministerie van Buitenlandse Zaken vergaande invloed zouden hebben gehad op de inhoud van de film. Tegelijk moeten hij constateren dat er een aantal zaken niet goed zijn gegaan. ‘De scene met de autogordel, waarover veel ophef is, is in de film gebleven zoals de maker het bedoeld had, dat is goed. Maar het is niet goed geweest om mee te denken over een mogelijke technische oplossing van iets dat uiteindelijk het probleem van de geportretteerde minister was. Verder, dat iemand vooraf een film wil zien als je drie jaar lang zowel professioneel als privé een cameraploeg toegang hebt gegeven is begrijpelijk vinden wij. Maar we hadden vooraf beter moeten vastleggen wat er bij de voorvertoning nog wel en niet bespreekbaar was als het gaat om eventuele aanpassingen. De afspraken daarover moeten ook zichtbaar zijn voor het publiek, zodat iedereen weet onder welke werkafspraken de film tot stand is gekomen.’, aldus Van Engelen.

VPRO gaat intern het proces rond het maken van deze documentaire nog een keer goed tegen het licht houden. ZIj starten een eigen onderzoek en gaan dat op korte termijn doen.

Van Engelen: ‘Het is belangrijk dat we onszelf in de spiegel kijken. Want we willen lessen trekken voor de toekomst.. Als gezegd, we trekken de consternatie rond deze film zeer aan. Want natuurlijk komt het bij ons, medewerkers van de VPRO, hard binnen, al die kritiek op social media en de vele kritische vragen vanuit de media. Het is een heftige week, maar we proberen door alle turbulentie heen te kijken naar wat er ten goede uit voort kan komen. Er zijn veel lessen te leren. En dat moeten we ook gaan doen.’

4 Comments

  1. @Erwin & Michiel: helemaal gelijk! de slager die zijn eigen vlees keurt! Het onderzoek gaat een dik en duur rapport opleveren met cliché achtige aanbevelingen waar niks mee gedaan wordt en het rapport za in een la belanden waar nooit meer naar omgekeken wordt. Ja, jaren later als de administratie opgeschoond wordt en dit rapport vernietigd word.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*