Eppo van Nispen tot Sevenaer: ‘Voor iedere Nederlander 5TB data-opslag bij Beeld & Geluid’


Eppo van Nispen tot Sevenaar (directeur Nederlands Instituut Beeld & Geluid) vertelt in Business Update over de ongekende mogelijkheden van data-opslag en in het bijzonder bij ‘zijn’ Beeld & Geluid. Van Nispen: “Naast onze publieksfunctie als interactief mediamuseum is onze belangrijkste functie het opslaan en het voor de eeuwigheid bewaren van het Nederlands radio en televisie-erfgoed en andere media.” De opslagmogelijkheden zijn nu al ongekend, maar de snelheid waarmee de ontwikkeling verloopt vaak minder snel dan men denkt. De échte toekomst van databeheer en opslag komt met zogenaamde supercomputers, en dat duurt nog wel even.

Eppo van Nispen toont aan Charles Groenhuijsen een mini-staafje ter grootte van een vitaminepil. Hierop is het volledige EK van 1988 opgeslagen met de zg. kunstmatige DNA methode; hierbij worden 4 letters gebruikt ipv 2 cijfers (nullen en enen).

In dit persoonlijke interview met Charles Groenhuijsen spreekt Eppo van Nispen de wens uit dat Beeld en Geluid van alle Nederlanders 5TB aan herinneringen op gaat slaan. Technisch kan het! We zijn één van de grootste archieven ter wereld en we bewaren tientallen Petabytes aan diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid besteedt veel aandacht aan cyber-security en het enorme archief heeft verschillende back-up systemen. Alles is al veel veiliger dan het ooit is geweest, maar we blijven opletten, aldus van Nispen.

In volgende afleveringen van Business Update wordt onder andere René Delwel (CEO van United) in de SLTN studio geïnterviewd door Charles Groenhuijsen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*