Zorgen bij NVJ om freelancers door concentratie mediaconcerns

NVJ-secretaris Thomas Bruning maakt zich zorgen over de kwetsbaarheid van freelancers door verdergaande mediaconcentratie. Dat schrijft hij in een position paper voor de Tweede Kamer.

Als vertegenwoordiger van meer dan 8.000 professionele journalisten vraagt de NVJ aandacht hiervoor. Want als de journalistiek onder druk staat, staat ook een onafhankelijke en hoogwaardige informatievoorziening voor de Nederlandse burger op de tocht.

Een van de oorzaken van die kwetsbare positie van freelancers is volgens hem de steeds verdergaande concentratie in de mediasector. Er zijn 2 bedrijven (DPG en Mediahuis) die inmiddels meer dan 90% van de geschreven nieuwsmarkt domineren en er is met de fusie van Talpa en RTL straks nog 1 commercieel omroepbedrijf naast de NPO.

Bruning:  ‘Dat gecombineerd met het grote aantal freelance makers, betekent dat onderhandelen over tarieven of voorwaarden bijna uitgesloten is en makers in een afhankelijke positie geraken.

Ook is het toetreden van nieuwe journalistieke spelers daardoor moeilijker. Uit branche-onderzoek dat de NVJ jaarlijks doet, blijkt dat freelancers in de media met journalistiek werk veelal 50% minder verdienen dan medewerkers in dienst. Uurtarieven van 20 tot 30 euro per uur voor ervaren journalisten en fotografen zijn in de uitgeverij-bedrijven eerder regel dan uitzondering. Een soortgelijk probleem manifesteert zich bij de omroepbedrijven met tijdelijke contracten. Het maakt journalisten kwetsbaar en afhankelijk, daar waar weerbaarheid en onafhankelijkheid juist gewenst is.

NVJ is voor een stevigere rechtspositie voor makers ten opzichte van grote en machtige mediabedrijven als Mediahuis, Talpa en DPG.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*