Volkskrant: ‘Grensoverschrijdend gedrag bij DWDD’

Bij de populaire talkshow De Wereld Draait Door heerste jarenlang een ongezonde werksfeer waardoor tientallen werknemers ziek uitvielen.

Tientallen werknemers vielen tussen 2005 en 2020 uit door ziekte. VARA (en later BNNVARA) werd meermaals hierover ingelicht, maar greep nooit structureel in. Meer dan vijftig oud-medewerkers kwalificeren de regelmatige woedeuitbarstingen van presentator Matthijs van Nieuwkerk en enkele eindredacteuren als grensoverschrijdend. De ongezonde werksfeer veroorzaakte langdurige uitval van personeel, burn-outs, gevallen van post-traumatische stress-stoornissen en mensen die geheel uit de mediawereld stapten. BNNVara stelt vooralsnog geen onafhankelijk onderzoek in, maar geeft wel aan dat zij reeds gesprekken te hebben gevoerd met Matthijs van Nieuwkerk, waarin hij zijn woede-aanvallen toegeeft. Dat blijkt vandaag uit onderzoek van de Volkskrant.

10 Comments

 1. What’s new? Hoe denk je dat de gemiddelde zendermanager dan wel eigenaar met z’n mediapersoneel omgaat bij commerciële radio- en tv zenders? Weinig verschil. De druk is groot, vaak komen mannen met een enorm ego op zulke machtige posities terecht. Het enige aparte hieraan is dat het dus blijkbaar ook bij de publieke omroep voorkomt, waar de druk om te scoren toch een stuk minder zou moeten zijn omdat die grote zak met subsidie toch wel komt.

  • Kom Patrick!
   Die zak met geld komt alleen als je blijft scoren, anders mag je ook bij de NPO vertrekken. Het derde huisje, de vijf vakanties en het bootje moeten ook volgend jaar betaald worden, toch? De druk is ook daar groot. En ook daar wordt door het management geaccepteerd, dat scorende haantjes hun medewerkers mogen kapotmaken. Gewoon even de andere kant opkijken. Voor jou tien anderen toch?
   Overigens heb ik al vele jaren geleden gehoord dat van Nieuwkerk als een slavendrijver met zijn personeel omgaat. En er zijn (waren) nog een paar van die gasten bij de publieke omroep.

   Is je trouwens wel eens opgevallen dat bij DWDD de aarde de verkeerde kant op draait?

   • Dat deed ’t aardbolletje in de leader van het NTS/NOS-programma ‘Panoramiek’ ook… Inmiddels lang…láááng geleden.

 2. Met medeweten van leiding bnnvara? Gaan daar nog koppen rollen. Kunnen we nog kritische berichten of columns verwachten bij de nieuwsbv?

 3. Het komt overal voor in TV land. Ik zag een docu van Paul de Leeuw enkele jaren geleden, waar hij zijn redactie+eindredacteur ook verrot schold. Gewoon met draaiende camera voor zijn docu. Het zit daar vol met ego’tjes.

 4. Even op en neer naar Keulen en lees nu over alle commotie over Matthijs van Nieuwkerk. Overdreven of niet, waar gehakt wordt vallen spaanders, n sterpresentator mag bokkensprongen maken, maar laat iedereen de feiten onder ogen zien. Iets anders is – hoewel – wat me altijd zeer heeft gestoord is dat bij DWDD vrijwel altijd voor heel mooie en aantrekkelijke tafeldames is gekozen. Puur seksisme omdat t zo prettig wegkijkt.

  Dr zijn crypto-feministen die vinden dat overal gewone en afwijkende, dus ook lelijke vrouwen voor films en reclames moeten worden gecast. Ik noem me ook n feminist (als man), maar vind niet dat dit in de wereld van fictie hoeft. Waarom Julia Roberts vervangen door een Ciska Dresselhuis (sorry Sis) en George Clooney door Nico Dijkshoorn? Dat kan en mag wel (en gebeurt ook), maar als ik uit eten ga dan wil ik iets bijzonders en iets heel lekkers eten, ook op n mooi opgemaakt bord … Boerenkool met stamppot kan ik thuis wel zelf maken en lelijke mensen zie ik al genoeg, zelfs in 020! Doe mij maar in de bioscoop Carice met Halina en Thom. Nou, nog liever dan zonder Thom … 😉

  Ik bedoel maar, maar voor DWDD n tv-programma over t culturele en t maatschappelijke leven met soms veel impact en dus ook met n voorbeeldfunctie, vind ik dat andere normen hadden moeten gelden. Dus daar wel normale, lelijke, of minder sexy ogende tafeldames (en ook gasten en niet te vergeten redactrices, want ook daar wordt uiteindelijk bij gelijke geschiktheid op uiterlijk gekozen), maar dat is niet gebeurd.

  Next? Nee, laat Van Nieuwkerk maar n tijdje gaan forelvissen in Ierland en dan kan die daar in zn belachelijke vrijetijds-outfit de clown uithangen in de lokale pub. Dat niemand m ooit verteld heeft wat voor bespottelijke mode-wansmaak ie heeft. En dan daarna solliciteren bij circus Sarrasani. Niet als clown, leeuwentemmer, of opperstalmeester, maar als doekophaler.

 5. En al die medewerkers lieten zich gewoon verrot schelden?? Was er die niemand die zei tegen die van Nieuwkerk,’doe jij eens even normaal joh, mafketel’ en daarna gewoon opstapte en ander werk ging zoeken? En het en passant ook nog even meldde bij de directie? Blijkbaar niet dus….. ongelooflijk.

 6. Pas op geredigeerde tekst: De ongezonde werksfeer veroorzaakte langdurige uitval van personeel, burn-outs, De ongezonde werksfeer veroorzaakte langdurige uitval van personeel, burn-outs, gevallen van post-traumatische stress-stoornissen en mensen die geheel uit de mediawereld stapten. Even herstellen ajb.

3 Trackbacks / Pingbacks

 1. Ton Verlind: Dieuwke Wynia is de redder van Matthijs van Nieuwkerk - Spreekbuis.nl
 2. TV-carrière Matthijs van Nieuwkerk lijkt ten einde - Spreekbuis.nl
 3. Özcan Akyol: 'Matthijs van Nieuwkerk heeft er echt spijk van gehad' - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*