TV-carrière Matthijs van Nieuwkerk lijkt ten einde

Uit het recente artikel van De Volkskrant blijkt dat de woedeuitbarstingen en vernederingen door de presentator bij diverse DWDD-medewerkers tot burn-outs en post-traumatische stress symptomen heeft geleid. BNNVARA lijkt in haar statement nu de zinspelen op een einde van een samenwerking met Van Nieuwkerk.

BNNVARA meldt: “Vandaag kregen wij twee verschillende statements van Matthijs onder ogen, die geen recht doen aan de gesprekken die we met hem voerden. Wij zijn daar teleurgesteld over. Dat dwingt ons tot beraad en we gaan hierover met Matthijs in gesprek.”

update: NTR heeft aangegeven nog geen aanleiding te zien om de opnames van Top 2000 a gogo te staken. Het team van Top 2000 à Go-Go ,,herkent zich niet” in het gedrag van Matthijs van Nieuwkerk zoals dat vandaag naar buiten kwam in een artikel de Volkskrant. ,,Door ons productieteam is in de afgelopen jaren met plezier en in goede relatie met Matthijs samengewerkt”, aldus de woordvoerster.
Update 2: Na alle commotie gaan de opnames van de popquiz voorlopig toch niet door. Dat heeft de NTR laten weten.

Matthijs van Nieuwkerk heeft bij BNNVara nog een contract tot september 2023. Er staan momenteel geen nieuwe opnames gepland.

19 Comments

 1. Dit is niet goed te praten om dat het ’tv op het hoogste niveau’ is. Medewerkers hebben niet gewoon een grote mond gekregen, maar zijn vernederd en afbeuld. Naast Matthijs dienen overigens veel meer mensen zich af te vragen of ze niet hebben gefaald. De hebben (toenmalige) DWDD-top, BNNVARA-directeur en NPO-top hebben allemaal boter op hun hoofd.

 2. Dus hij is de oorzaak dat mensen langdurig arbeidsongeschikt zijn geworden door zijn gedrag.
  De overheid moet per direct al zijn centen afpakken en dit stoppen in een fonds voor zijn slachtoffers, zo dat de maatschappij er niet voor hoeft op te draaien!

 3. Vind het een lastige.
  Ik ben zelf aanvoerder van een online-redactieteam. Datzelfde redactieteam leidde ik al van 2003 tot 2008. En eerlijk gezegd: in mijn tijd is er ook wel eens een fel woord gevallen. En ongetwijfeld heb ik (of een van mijn collega’s) ook wel eens een woedebui gehad. Het is ook de dynamiek en de trein waar je opspringt en het feit dat je soms al (zeker nu) 15 jaar met elkaar werkt. Met elkaar creëer je een bepaald soort vibe en die kan bijwerkingen hebben voor nieuwe collega’s. Ons team en ons platform heeft een nadrukkelijke vibe die ook bij onze conculega’s bekend is. Kan niet iedereen even goed hebben, maar tegelijkertijd merk ik wel dat binnen onze gelederen (dus ons team) we daardoor dichter naar elkaar toegegroeid zijn en er ook sterker uitkomen telkens.

  Dit even ter parallel en waarom ik moeite heb om – met alle respect naar de zeventig medewerkers, dat is gewoon geen kattenp*s – Matthijs te veroordelen en dat ook niet zal doen.

 4. Alleen het einde van Matthijs, en de andere dan? Ik heb het artikel gelezen, de top wist er ook vanaf. Het is te walgelijk voor woorden. Misschien is dit ook een reden om de verantwoordelijkheidstegel te lichten waar Frans Klein steeds onder weg kruipt. #doorpakken #geloofwaardigheid #schoonschip #handenbovenhethoofd

 5. Ik ga niet mee in die polonaise dat Van Nieuwkerk nu gecanceld moet worden. Dit soort gedrag is gewoon normaal in TV land achter de schermen. Ik heb het zelf ook jaren geleden ondervonden bij een TV productiemaatschappij waar creative directors tierend door de gang liepen en iedereen voor alles en nog wat uitmaakte. Dat was gewoon de TV cultuur en daarom ben ik er ook uitgestapt.
  Het had een heel ander verhaal geweest als hij iemand zou hebben aangerand of erger nog.

 6. Vreemde reactie van NTR. Dan zou Net5 aan Jeroen Rietbergen een programma kunnen geven om dat het productieteam hem niet zo ervaart.

   • Wel wat tegenstrijdige berichtgeving, want gisteren zei de NTR dat De Top 2000 A GoGo met Van Nieuwkerk doorgaat, maar de opnames voor De Top 2000 Quiz zijn afgeblazen en is onzeker of ze überhaupt nog met hem door willen. (de Top 2000 A GoGo staat er nog helemaal niet allemaal op en hoezo zijn dat details, het is tamelijk wezenlijk hoe ’t nu verder met z’n carrière gaat). Ik hou niet van speculeren, maar het is einde oefening voor Van Nieuwkerk bij de NTR en de beide programma’s worden mogelijk nu door een ander gepresenteerd, of overgeslagen dit jaar. Er zijn wel voor de hand liggende kandidaten om ‘m te vervangen. Een Leo Blokhuis, een Eric Corton, of zelfs een Gerard Ekdom. Of kies is voor een vrouw, Claudia de Breij …

    De situatie is hoe dan ook niet geloofwaardig als straks Matthijs met Kerst met een vrolijk gezicht een arm slaat om barvrouw Monica en met een snik in z’n stem ‘Wij zijn de wuppies’ van Vader Abraham aankondigt nu net na de dood van Pierre Kartner. Werkt niet. Waar is hier de nooduitgang? Daar links, derde deur rechts … Bye, bye Matthijs, tot in de pruimentijd.

    Er wordt wel gezegd dat die redacteuren niet bestand waren tegen de druk van een programma als DWDD. Maar het is juist Van Nieuwkerk zelf met z’n agressieve uitvallen die de druk niet aankon! Dussuh …

    Nou ja. Op ’t eind van de middag was ik op 030 CS bij de Veronica Pop Up Store. T was natuurlijk niet een attractie van de Efteling of had ’t de sfeer van een Boogie Winterwonderland – niets te drinken ook – maar t was wat t was. Concerto verkocht in een ijskoude glazen kubus midden in de stationshal lp’s in een Veronica-setting, dat dan weer wel. T was er vooral koud en niemand van Veronica zelf te bekennen. Die zouden ook niet meer komen en waarschijnlijk de hele zondag ook niet. The love You take is equal to the love You make. Ik heb als herinnering voor 5 euro de lp Tubular Bells gekocht en wat t begin was van t fortuin van Richard – Island Records – Branson. T was later de onheilspellende soundtrack van de Exorcist en ronduit verbazingwekkend ook nog van de tv-avonturen van Bassie en Adriaan. Dus dat was wel ’n koopje en investering voor later en ik kreeg er n gratis Veronica-tasje bij, dus ik telde mn winst uit in de trein terug. Maar ook wat achtergelaten. Tomorrow never knows, Lisanne, Caroline en Rob … Tis rood en het zit in een tasje … 😉

    En vlak erbij een kleine, maar heel fraaie fototentoonstelling over de grote pophelden die in Nederland hebben opgetreden, vastgelegd door Nederlandse topfotografen en met een extra eerbetoon aan Harry Vrienten. Heel mooi en was dit alles? Ja. Dit was alles.

    O ja. En in de trein heen en wat later weer terug veel mensen verkleed als hippie op weg naar De Toppers in de Amsterdam Arena. Prima hoor die Toppers met Joling en Froger en nog een paar bijgoochems. Maar ik zou er voor geen geld heen gaan, niet vanwege de Toppers, maar omdat de kans bestaat dat je dan naast Rutte komt te zitten. Dag t ff niet, ik zit in n hele andere bubbel … Rot op. Laat hij maar is opstappen, vandaag Van Nieuwkerk, morgen Rutte. Tnx!

 7. Slachtoffers kunnen een advocaat inschakelen en zo geld gaan claimen bij Matthijs van Nieuwkerk voor al hun geleden schade….Dit kan zomaar in de miljoenen gaan lopen.!!!.

 8. Als de bij de commerciële had plaats gevonden dan had iedereen van de publieke omroep daar schande van gesproken. En nu? Nu zijn er verzachtend omstandigheden? De publieke omroep maakt zich nog ongeloofwaardiger dan het al is. In de wandelgangen van Hilversum gaan vele verhalen. Als dat gepubliceerd gaat worden wordt het eke week een spannende Volkskrant.

 9. Dit ernstig falen van wegkijkende directies van de Mollen en DWDD, het kan werkelijk niet. Van Niewskerk nog een podium geven kan zeer zeker niet meer, na zoveel beschadiging van mensen door dit “mannetje”. Ik kan er iig niet meer naar kijken zonder een vieze bijsmaak in mijn mond, bah. Rieky

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*