NPO en omroepen komen snel met actieplan voor veilige werkomgeving

De NPO stelt op korte termijn samen met alle omroepen een actieplan op om ervoor te zorgen dat er te allen tijde sprake is van een veilige werkomgeving voor alle medewerkers van de publieke omroep. Dit heeft NPO-voorzitter Frederieke Leeflang vandaag bekendgemaakt, naar aanleiding van een gesprek hierover met staatssecretaris Gunay Uslu van Mediazaken. Directe aanleiding voor dit gesprek was het vrijdagavond verschenen Volkskrant-artikel over de ‘jarenlange angstcultuur’ achter de schermen van het BNNVARA-programma DWDD.

Leeflang: “Bij de publieke omroepen zijn we allemaal enorm geschrokken van grote aantal medewerkers die negatieve en angstige ervaringen hebben opgedaan tijdens hun werk bij het programma DWDD. Dit had nooit mogen gebeuren. Vanmorgen heb ik daar met staatssecretaris Gunay Uslu over gesproken en beiden zijn we tot de conclusie gekomen dat we snel en grondig moeten uitzoeken wat hier precies gebeurd is en wat we als publieke omroep kunnen doen om dergelijke zaken in de toekomst te voorkomen.”

Doel is om tot concrete acties te komen, gericht op verbeterpunten om een veilige werkomgeving te kunnen realiseren. “We doen dit ten eerste voor alle medewerkers van de publieke omroep; iedereen die voor en achter de schermen werkt bij onze programma’s. We willen ook begrijpen wat er nu precies gebeurd is bij DWDD, zodat we hiervan kunnen leren voor de toekomst.”

Ondertussen is de NPO al enige tijd constructief in gesprek met andere grote mediapartijen, zoals RTL, Talpa en ITV Nederland, om te komen tot een gezamenlijke aanpak tegen grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Hiertoe wordt een gezamenlijk convenant voorbereid dat ook binnen afzienbare tijd zal worden gepresenteerd. Daarnaast hebben deze mediapartijen zich eerder dit jaar aangesloten bij het onafhankelijke meldpunt Mores, waar slachtoffers met meldingen terecht kunnen. Deze optie is er gekomen, naast de reeds bestaande vertrouwenspersonen bij NPO en alle omroepen.

3 Comments

  1. Een veilige werkomgeving is niet alleen nodig bij de omroep maar in elk bedrijf. Als mensen durven te praten dan zal blijken dat het bijna overal een zooitje is. En dan mensen niet durven praten, bang om hun baan te verliezen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*