Thema Ouder Worden in aflevering Zomergasten VPRO

In de serie bekendmakingen , deze week,  van te interviewen mensen in VPRO Zomergasten ( vanaf 31 juli iedere zondagavond om 20.15 uur op NPO 2) was het vrijdag de beurt aan Andrea Maier. Zij is met haar 38 jaar de jongste hoogleraar interne geneeskunde in Nederland.

Ze is uitgenodigd omdat de avond op 28 augustus een thematisch karakter heeft, namelijk het ‘ouder worden’. ”Hoe blijven we eeuwig jong?”, vroeg presentator Thomas Erdbrink zich  af . “Andrea Maier heeft het antwoord op die vraag. Ze onderzoekt hoe we veroudering kunnen tegengaan door cellen te manipuleren. En mijn vraag is dan natuurlijk ‘is het wel goed als we straks allemaal 130 jaar kunnen worden?'” Maier wil het hebben over vooroordelen rond ouderdom. Verder wil ze een genuanceerd beeld van veroudering geven, maar ook de spectaculaire ontwikkelingen op dit gebied laten zien.

Ouderdomscellen
Als wetenschapper is Andrea Maier geïnteresseerd in de mechanismen van veroudering. Waarom takelen we af? Het antwoord is te vinden op celniveau. Experimenten met muizen laten zien dat het weghalen van ouderdomscellen spectaculaire resultaten geeft voor de levensverwachting en de gezondheid van de muis. En wat als we deze ouderdomscellen ook bij de mens kunnen verwijderen?

 

Maier stelt dat we ouderdom in de toekomst niet als iets onvermijdelijks zullen zien, maar dat we het als een ziekte gaan benaderen. Ze vraagt zich af wat deze inzichten voor de toekomst van de mens betekenen. Worden we straks, met gezonde cellen, allemaal 130 jaar oud? Dan zijn we straks op onze pensioendatum nog maar op de helft van ons leven! Wat betekent dat voor onszelf, maar ook voor de mensen om ons heen?(foto Merlijn Doomernik/VPRO)

Bron: vpro.nl
 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*