‘Talpa durfde ochtendshow Wietze de Jager niet aan’

Talpa Radio durfde het niet aan om Wietze de Jager een ochtendshow op Sky Radio te geven. De zendergroep was bang dat zijn eventuele succes ten koste zou gaan van Frank Dane op Radio 538. Dat vertellen Rick Romijn en Niels van Baarlen in de podcast Van Je Af Is Harder van Joost Strootman.

In 2018 maakte Edwin Evers bekend te stoppen met de ochtendshow op Radio 538. Zijn sidekicks Rick Romijn en Niels van Baarlen kregen van Talpa Radio te horen dat er plannen waren voor een ochtendshow op Sky Radio. Rick: “Het oorspronkelijke plan was een ochtendshow met Tim Klijn, Niels en ik. Toen zei Uunco Cerfontaine, de baas van Sky Radio: hoe zou het met Wietze zijn? Dat is natuurlijk fantastisch, om Wietze tegenover Mattie te zetten.”

De strategie was dat de liefhebbers van Evers Staat Op voortaan hun radio op Sky zouden zetten. Rick: “Mensen die zich niet meer konden vinden in de ochtendshow van Frank Dane, zouden dan perfect over kunnen stappen naar Sky Radio. Dan zou Sky Radio een betere ochtendshow hebben, zou Frank Dane z’n eigen publiek kunnen opbouwen en dan blijf je als Talpa strategisch helemaal overeind staan.”

Uiteindelijk ging het plan niet door en heeft Sky Radio nog altijd geen gepresenteerde ochtendshow. Niels: “Dat is uiteindelijk om Frank Dane de ruimte te geven om zich te ontwikkelen en de luisteraars van Evers Staat Op vast te houden. Dat heeft ook supergoed gewerkt. Frank zou al voor een enorme uitdaging komen te staan, grote schoenen om te vullen… Als je die uitdaging nog twee keer zo groot maakt, dat is niet zo slim.”

Inmiddels zijn Rick Romijn en Niels van Baarlen al anderhalf jaar de sidekicks van Wilfred Genee op Radio Veronica. Daar presenteren ze Veronica Inside, het best beluisterde programma van de zender dat afgelopen jaar de Gouden RadioRing won.

Van Je Af Is Harder

In de podcast Van Je Af Is Harder praat Joost Strootman met mensen uit de radiowereld. Eerdere gasten waren onder meer Erik de Zwart, Gijs Staverman, Eva Koreman en Mark Labrand. In Van Je Af Is Harder vertellen Rick Romijn en Niels van Baarlen verder over 21 jaar Evers Staat Op, hoe ze reageerden toen Edwin Evers zijn vertrek bekendmaakte en waarom hun radioprogramma met Jan-Joost van Gangelen zo amateuristisch klinkt.

Luister Van Je Af Is Harder via Apple Podcasts

Luister Van Je Af Is Harder via Spotify

12 Comments

 1. Een ochtendshow alleen en ook nog eens op een verder dj-loos station is veel te hoog gegrepen voor een Wietse. Talpa had een klapper gemaakt als ze het ze gelukt was Mattie & Wietse binnen te halen. Wietse is niets zonder Mattie. Talpa zit nu met deze jongen in de maag. Weinig talent en kinderachtige radio waarbij de beelden belangrijker voor hem zijn dan het medium zelf. Nog los van de domme filmpjes die hij voor de rest maakt, een volwassen kerel die in een rijdende springt en zichzelf heel tof vind. Wat een loser!

  • Wat sla jij de spijker uitmuntend op zijn kop. De feiten spreken voor zich. Mattie floreert in zijn eigen ochtendshow en Wietse bakt er zeer weinig van.

 2. Echt weer zo’n briljante Talpa move. Die ervoor gezorgd heeft dat er een boel luisteraars van 538 naar de ochtend van R2 en Q gegaan zijn. Had je beter in jouw radiogroep kunnen houden.

  Onbegrijpelijk dat Sky klein gehouden wordt om 538 te redden. Creëer toch 4 stevige op zichzelf staande stations, met een duidelijke eigen doelgroep.

  • Precies ja. SkyRadio vormt geen bedreiging voor 538. Als je de merken afzonderlijk maar goed profileert.
   Bovendien vond ik Mattie en Wietze vroeger altijd al een programma voor jonge burgerlijke vrouwen die net gesetteld zijn en kleine kinderen hebben. Totaal niet de doelgroep dat destijds naar Evers, en nu naar Dane luistert. Dus Wietze past prima bij de SkyRadio doelgroep. Dat had de stijgende lijn van Q in de kiem gesmoord, wat wel dezelfde doelgroep trekt als Sky.

 3. Patrick Eens! Waar we het van de week al over hadden. Dat non stop concept van SKY is door de komt van streamingdiensten en Spotify niet meer van deze tijd.

 4. @Ice Dat klopt! Gaat ook niet gebeuren maar het was wel leuk. Vaak op het randje en soms er overheen maar wel leuk.

 5. Deejay grootheden en hun hielenlikkende “zijdkiks”.
  Ik zie af en toe een spotje voorbijkomen welke oproept om vooral naar een clown te luisteren die zichzelf erg leuk vindt in de middag op Radio 10. Lacht het hardst om zijn eigen groteske nonsens. Om de man heen verzameld “jonges en meisies” die nog harder om die vent lachen dan hij zelf, immers je weet maar nooit…..ooit ooit mag zo’n “zijdkikker” heel mischien een uurtje hier of daar zelf presenteren. Een grotesk en volkomen overbodig circus. Ik lees dat die commerciele radiostations het financieel gezien moeilijk hebben…..welnu de oplossing is simpel….zowel de “deejay grootheid” als zijn “zijdkikkers” vd loonlijst halen, gewoon vrijwilligers werk van maken. Hun brood kunnen ze dan in de zorg gaan verdienen. Commerciele radio op de huidige manier is obsoleet geraakt, ze weten het allen zelf nog niet. Dat wordt een harde buiklanding voor die zelfbenoemde grootheden

1 Trackback / Pingback

 1. Patrick Kicken: Gerard Ekdom (ook) naar QMusic? - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*