Spanningen tussen NPO en omroepen om NPO Radio 1

Tussen de NPO en de omroepverenigingen blijken er spanningen te ontstaan. Reden: het vertrek van twee personeelsleden met een flinke staat van dienst.

Gisteren werd bekend dat Wim Eikelboom (Nieuws en podcast-coördinator NPO Radio 1) en Jacob de Vries (Manager Content NPO Radio 1) moeten vertrekken bij de nieuwszender.

NPO Radio 1-zendermanager Klaske Tameling (sinds 1 juni 2020 opvolger van Laurens Borst) heeft enige tijd terug besloten om Wim Eikelboom (gedetacheerd door AVROTROS) en Jacob de Vries (gedetacheerd door NTR) in eerste instantie tijdelijk te vervangen door Marlise Hamaker. Zij is reeds aan de slag als gegaan als nieuws- en contentcoördinator (a.i.) en wordt niet meer gedetacheerd vanuit omroepverenigingen, maar valt geheel onder de NPO.

Eikelboom en De Vries hebben een belangrijke rol gespeeld in de vernieuwing van NPO Radio 1 op het gebied van podcasts en online. De afgelopen twee jaar is NPO Radio 1 hierdoor uitgegroeid tot de belangrijkste speler in het Nederlandse podcastlandschap. Bronnen geven aan dat het vervangen van Eikelboom en De Vries unaniem tot grote weerstand heeft geleid vanuit alle omroepverenigingen. De omroepen hebben echter slechts een adviserende rol en hun advies is door de NPO niet overgenomen.
Eikelboom heeft inmiddels afscheid genomen van NPO Radio 1. Jacob de Vries maakte vandaag via social media bekend binnenkort te starten bij Munck Studios.

Podcastmaker Vincent Bijlo betreurt de veranderingen in het management van NPO Radio 1. “Wim is van onschatbaar belang geweest voor de ontwikkeling van podcasts voor NPO Radio 1. Hij heeft met geduld en visie het digitale domein mede ontsloten en makers gesteund, vooruitgeduwd en kritisch beoordeeld. Zonder hem zou het station en zijn digitale omgeving er een stuk kaler bij liggen.”, aldus Bijlo.

Spreekbuis.nl heeft aan NPO om een reactie gevraagd. Wat de reden is om deze medewerkers te vervangen en waarom de NPO het advies vanuit de omroepverenigingen om deze medewerkers te behouden naast zich neergelegd. Tevens is gevraagd waarom is er niet gekozen voor eenzelfde detacheringsconstructie vanuit omroepen zoals voorheen.

Op de gestelde vragen werd een korte reactie gegeven: “We zijn Wim Eikelboom en Jacob de Vries erkentelijk voor hun bijdrage aan NPO Radio 1. Uit oogpunt van privacy doet de NPO geen uitspraken over individuele medewerkers”, aldus de NPO-woordvoerder.

10 Comments

 1. Tot 12 uur is het degelijke zender, met het (inhoudelijk) goede Spraakmakers. Daarna is het een en al luchtigheid: muziek, cabaret, Stax en Toine, het trage Nieuws en co. De redelijke luistercijfers komen door de sport, Langs de lijn op zondag trekt veel luisteraars.

  Jammer dat er nu zo ingegrepen wordt bij BNR! Kan het budget van de volledig overbodige nachtprogrammering van radio 1 daar niet naartoe? Net zoals het plan om regionale kranten te gaan ondersteunen.

 2. Het middag programma is al verpest door Toine en Stax op NPO 1.Theetijd in de middag i.p.v koffie tijd in de ochtend. Dit ten koste van 1 vandaag Met Susanne Bosman het enige goede programma door de weeks dat gehalveerd is tot één uur. De nachtprogramma’s op NPO 1 zijn waardeloos.

 3. @ Aguust

  Je schrijft: “De nachtprogramma’s op NPO 1 zijn waardeloos.’

  Kun je dat wat nader toelichten? Dit is wel al te makkelijk………………………

 4. Godallejezus, wát een volstrekt stupide reactie.

  Op de gestelde vragen werd een korte reactie gegeven: “We zijn Wim Eikelboom en Jacob de Vries erkentelijk voor hun bijdrage aan NPO Radio 1. Uit oogpunt van privacy doet de NPO geen uitspraken over individuele medewerkers”, aldus de NPO-woordvoerder.

 5. Vooral de korte reactie van woordvoerder is stuitend. Dan moet je je als woordvoerder van de publieke omroep eigenlijk gaan afvragen of je niet een ander beroep moet gaan kiezen.

 6. Wie is juffr. Tameling . Welke studie moet men doen om zendermanager te worden. Waarschijnlijk kunst geschiedenis of creatief met Kurk. Maar dan het fenomeen podcast !!!!! Het lijkt mij ’n uit de hand gelopen hobby van mannen en vrouwen die hun carrière bij de grote mensen radio zijn misgelopen maar toch heel graag in ’n microfoon iets willen zeggen. ’n Soort Ziekenomroep zonder Zieken en géén luisteraars.
  Wanneer men objectief dit Piratenzendertje-spelen beluisterd en beoordeeld zullen de makers het volledig met mij eens zijn. Dus wanneer 2 mannen hiervoor verantwoordelijk zijn en daardoor worden ontslagen of de wacht wordt aangezegd, kan ik dit wel met het zenderbaasje eens zijn. Neemt niet weg dar ik dan toch nog steeds niet weet waarom en door wie meisje Tameling is benoemd.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*