RvC neemt Stichting Omroep Muziek de maat

Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor moeten zich meer op de omroep en minder op de concertpraktijk gaan richten. Dat zegt de Raad voor Cultuur in een vrijdag uitgekomen advies over het beleidsplan van de Stichting Omroep Muziek (SOM), waar koor en orkest onder vallen.

De Raad is zeer positief over de Zaterdagmatinee. De NTR ZaterdagMatinee is een productie van NTR, SOM en Radio 4. De concerten vinden plaats in Het Koninklijk Concertgebouw en worden live uitgezonden op Radio 4. De uitzendingen zijn daarna nog maximaal drie maanden terug te luisteren via de site van deze radiozender.

Maar de 2 andere series zijn volgens de Raad een beetje overbodig in hun huidige vorm. Het vrijdagavondconcert, in samenwerking met AVROTROS, zou niet vernieuwend genoeg zijn. Het Zondagochtendconcert zou volgens het advies net zo goed door andere orkesten kunnen worden uitgevoerd.
 
Internet
De SOM moet meer doen dan optreden voor radio en televisie, maar ook uitzendingen via internet moeten bieden, die met eenvoudige apparatuur opgenomen kunnen worden. Dat zou ook een remedie zijn tegen de dalende luistercijfers, naast het bedenken van nieuwe formats.

Omdat de huidige directie nog maar kortgeleden is aangetreden, geeft de Raad voor Cultuur de SOM nog tijd om het plan aan te passen. Tot eind van dit jaar, om precies te zijn. Mocht het dan in orde zijn, wil de raad ook nog tussentijds evalueren, in 2018, ‘om de voortgang van de innovatie te kunnen toetsen’.

Bron: cultureel persbureau.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*