Rob Goossens: Goede journalisten zijn niet per se goede managers’

 

Spreekbuis.nl interviewde diverse mediaspecialisten over de journalistiek binnen de publieke omroep. Ditmaal: mediaverslaggever Rob Goossens.

Afgelopen maanden heeft de publieke omroep te maken gehad met diverse journalistiek gevoelige kwesties, waaronder de mogelijke druk vanuit de politiek op de Kaag-documentaire en Op1-presentator Talitha Muusse. Heeft de publieke omroep hier schade van ondervonden?
Rob Goossens: ‘Het zijn net even een paar pijnlijke gevallen te veel in korte tijd om er geruisloos aan voorbij te gaan. Wat daarbij niet helpt, is dat er niet adequaat op wordt gereageerd. De ombudsvrouw van de NPO, Margo Smit, had bijvoorbeeld zó snel haar conclusies getrokken over Kaag-gate dat van een gedegen onderzoek nauwelijks sprake kan zijn geweest. Op Muusses klachten over de gang van zaken bij Op1 was de enige juiste reactie vanuit KRO-NCRV geweest dat ze ‘hiervan is geschrokken’ en dat ze de ombudsvrouw gaat vragen hiernaar te kijken. In plaats daarvan worden de beschuldigingen slechts ontkend, waardoor het voor buitenstaanders een ‘haar verhaal tegen het hunne’-situatie wordt.’

Diverse mensen in de mediawereld maken zich zorgen om de kwaliteit van journalistiek binnen de publieke omroep. Staat de journalistiek binnen de NPO onder druk?
Rob Goossens: ‘Er is in ieder geval al langer een proces gaande waarbij journalistieke principes een lekkere uitzending niet in de weg lijken te moeten zitten. Dit geldt overigens vooral voor de talkshows en zéker niet voor alle programma’s. Nieuwsuur (NTR/NOS) heeft bij de afgelopen verkiezingen immers laten zien scherper dan ooit te zijn in het controleren van de macht.’

Meer journalistiek in de NPO-top; is dat een oplossing?
Rob Goossens: ‘Goede journalisten zijn niet per se goede managers, dus ik ben niet op voorhand voor de benoeming van een journalist in de raad van bestuur. Wel zou ik het, gezien de recente ontwikkelingen, niet gek vinden als de NPO een journalistiek zwaargewicht vraagt om de stand van de journalistiek binnen de NPO in kaart te brengen. Als RTL zelfs bereid was om Chantal Janzen aan de NPO uit te lenen, dan wil DPG vast ex-Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque wel een paar maanden bij de NPO laten meedraaien.’ 

Moet er een beter evenwicht komen tussen de journalistiek informatieve taak van de publieke omroep en het amuserende karakter van de publieke omroep?
Rob Goossens: ’Als daar al een evenwicht tussen zou moeten bestaan, is dat wat mij betreft dynamisch en niet absoluut. De informatieve taak van de NPO is wat mij betreft namelijk vele malen groter dan de amuserende.’

6 Comments

 1. En Rob Goossens heeft niet per definitie verstand van media, showbizz en entertainment alleen maar omdat lekker kan kletsen. Zo heeft hij zich naar binnen gekletst bij De Telegraaf en RTL Boulevard. Minachting van de kijker dat hij daar nog steeds aan de desk staat.

  • @Juul En dat onverzorgde plakkerige (zweterige) haar.
   Voor RTL Boulevard geen waardige opvolger van Albert Verlinde.
   Van die laatste kun je ook van alles vinden maar, hij verstaat wel zijn vak en is ook nog eens een hele aardige man.

 2. Het is wat goedkoop om iemand te beoordelen op z’n uiterlijk en komt vrij onvolwassen over. Je kan dat ook positief brengen door te stellen dat Rob vooral geschikt is bij de radio of voor geschreven/online media.

  • @Opa Fladder Het is inderdaad niet netjes (vind ik een betere omschrijving) om iemand alleen op zijn uiterlijk te beoordelen. Daarom doe ik dat ook niet in mijn reactie. Overigens vind ik dat uiterlijk er wel degelijk toe doet bij televisie. Je hoeft niet persé heel knap te zijn maar wel fris en verzorgt. Punt!

   Overigens is Rob ook helemaal niet geschikt voor geschreven en online media aangezien hij het bij het brengen van al het nieuws 9 van 10x fout heeft. Of een foute bron, foute kennis van het onderwerp, een foute voorspelling over wat er precies gaat gebeuren in de media (een overstap van des of gene) tot totale bizarre verzinsels die zich in het hoofd van Rob afspelen en die hij vervolgens hard op uitspreekt als feit of mogelijkheid.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*