Radiodier wordt Duitse buschauffeur

Veel omroepwerknemers hebben ergens anders een nieuw leven opgebouwd. Sommige veranderingen van werk bij de media naar een heel andere bedrijfstak zijn behoorlijk drastisch en opmerkelijk. Zo werd Maarten van Velhuijsen van de Wereldomroep meubelmaker. En radio- en televisiepresentator Edvard Niessing trambestuurder in Amsterdam en Den Haag. Nu werkt hij als chauffeur op de dierenambulance regio Ronde Venen. Neem ook Tjeerd van Leeuwen (45). Hij kwam in 1997 ook bij de Wereldomroep terecht. Nu begint hij per 1 augustus aan een nieuwe  carrière als buschauffeur in het Zuid-Duitse Burghausen.

Van Leeuwen: “Toen de Wereldomroep in 2012 ophield te bestaan was het moeilijk om ‘vast’werk te vinden, veel contracten waren slechts tijdelijk. Ik zie heel veel oud-collega’s zich vasthouden aan dat oude wereldje, ergens in de media, terwijl er botweg geen werk meer in is. Als je nu eens op andere manier gaat nadenken kun je ook best wat anders gaan doen. Ook als dat minder geld oplevert. Maar in dat nieuwe vak kun je weer wel meer nieuwe uitdagingen vinden”.

ECK/UZC
Van Leeuwen verzorgde o.a. de planning van uitzendingen en was senior medewerker in de controlekamer (De ECK, bij de Wereldomroep uitzendcentrum genoemd).  Hij noemt zichzelf een radiodier. “Ik zat op een gegeven moment wat te rotzooien met apparatuur en wilde dat aan elkaar koppelen. Van het ene cassettedek naar het andere. Ik zat toen op de middelbare school, was een jaar of 13,14 en had een klasgenoot in Nieuw-Loosdrecht. Die was helemaal gek van de radio, maar had van de technische kant niet zoveel kaas gegeten. Dat was een piratenzender met een bereik van hooguit 2 kilometer”.

“De Wereldomroep is voor mij eigenlijk 2 dingen: De kennis op allerlei gebieden van de mensen die daar rondliepen uit allerlei landen en windstreken. Er kon altijd wel iets gebeuren in de wereld en dan was er ook altijd wel weer iemand die een originele invalshoek of een stukje duiding kon bedenken. Ik kwam zelf terecht op de continuity-afdeling, de eindregie van de Wereldomroep. Daarnaast was het een leerschool in  techniek en logistiek coördineren. 24 uur per dag en 7 dagen in de week ging dat werk door”.

STEKKER
Toen kwam het fatale moment in mei 2012, waarop de stekker er definitief uitging. Van Leeuwen had toen net een sollicitatiegesprek met Arrow Classic Rock voor de functie Hoofd Techniek daar. De hoop was om muziek -een andere grote pijler in zijn leven- te gaan combineren met radio. Helaas verkeerde het productiebedrijf financieel in zwaar weer, waardoor dit tot een vroegtijdig einde kwam. Van 2014 tot 2016 was hij werkloos. Hij kreeg toen van het UWV voor 28 uur een uitkering.  De resterende 12 uur mocht hij uiteindelijk vrijwilligerswerk doen. Dat werd uiteindelijk een functioneren als taxichauffeur waarbij hij voor door het contact met de klanten werd geconfronteerd met het verschil tussen dit werk en zijn verleden bij de omroep.

TAXICHAUFFEUR
Hij werd uiteindelijk professioneel taxichauffeur maar kon daar niet echt van rondkomen. “Ik bedacht me toen, in 2018, als ik nu een maatje groter ga denken. Ik hou nu eenmaal van autorijden. Als ik nu eens aan een bus ga denken. Bij navraag bleek dat veel beroepschauffeurs de komende jaren de pensioengerechtigde leeftijd bereikten. Ze waren naarstig op zoek naar nieuwe mensen als buschauffeur.  Maar vastigheid, nul komma nul. Toen kwam een oude wens van van Leeuwen om de hoek kijken. Hij wilde altijd al eens in de bergen gaan rijden. Een cursus Duits doorliep hij met vlag en wimpel.

Een paar maanden geleden ging het balletje richting Zuid-Duitsland rollen. Hij schreef een brief en binnen een dag werd hij gepolst voor een gesprek. In juni heeft hij ook nog een proefritje gereden met de bus, zijn handtekening gezet en per 1 augustus gaat hij in Burghausen aan de slag. Met wat kunst en vliegwerk wist hij ook een woning in de regio te vinden.  En het werk? Hij wordt lijndienstchauffeur, maar ook zorgt ook voor vervoer van kinderen. In de stad is ook een hele grote raffinaderij en hij gaat voor het vervoer van de werknemers zorgen. Ook is er een groot jazzfestival en allerlei evenementen.

8 Comments

  1. Tja, RNW is door de PVV ( Bosman, ex medewerker ) vakkundig de nek om gedraaid.

    Erg veel sukses Tjeerd !!!!!! Helaas geen RNW daar om te luisteren.

    • Klopt, Juul. Martin Bosma is bij mijn weten de enige die het gelukt is door de Wereldomroep te zijn ontslagen. Hij was redacteur economie. Tijdens de onderhandelingen voor het kabinet waarin de PVV een gedogende rol zou krijgen, maakte Wilders een lijstje onderwerpen die in het regeeraccoord opgenomen moesten worden. Bosma drong er toen bij Wilders kop aan erbij te zetten dat de Wereldomroep opgegeven zou moeten woorden, wat Wilders zelf niet veel on schelen, maar hij wilde wel tegemoet komen aan Bosma’s wens. Dat was uiteindelijk het begin van het einde.
      (Bron: Rutger van Santen, https://www.villamedia.nl/artikel/ik-werd-betaald-om-mijn-mening-te-geven

      • PS En Tjeerd natuurlijk veel succes, mooi dat je deze draai hebt gemaakt. Goede herinneringen aan de ritjes met jou tijdens Nieuwslijn Europa vanuit het uitzendcentrum.

  2. NPO Radio 1 is wereldwijd te volgen. Waarom zou je dan een geldverslindende Wereldomroep in stand houden? (waar niemand naar luistert)

  3. Bo het is niet zo simpel als jij wellicht denkt…. geen internet -> geen radio. Internet is een vreselijke zwakke schakel.
    Ether ben je veel minder afhankelijk van andere.

  4. Mooi verhaal over het loslaten van dat oude vertrouwde beroep en heel radicaal iets totaal anders te gaan doen. Veel succes en hopelijk een lange loopbaan met “vastigheid”. Dat laatste is bijna een vies woord geworden in een arbeidsklimaat met de eis van werkgevers van totale flexibiliteit zonder vaste contracten. U zult klaar staan werknemer, wij maken van u weer een koelie. U kunt slapen op het matje voor de ingang van ons bedrijf opdat u bij oproep binnen enkele minuten gaat werken.

  5. “Wereldwijd via internet!”
    Ja, als men het toestaat.
    BBC World Service is in China al uitgeschakeld op internet…..

1 Trackback / Pingback

  1. Sandra Korstjens: Van correspondent tot uitvaartverzorger  - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*