Harm Mobach overleden

Mr. Harm Mobach 28 augustus 1929 – 9 juli 2021) deed zijn intree bij de NCRV als producer van het radioprogramma Jazz-time in 1970. Hij had fiscaal recht gestudeerd en was hoofdmedewerker belastingrecht aan de Universiteit van Leiden. Maar hij was ook in Nederland bekend als jazzkenner die schreef voor bladen als Rhythm, Muziek Expres, Luister en Jeugd en evangelie, want Mobach was van gereformeerde huize. Vanwege zijn belastingkennis hielp hij jazzmusici met hun bemoeienissen met de belastingdienst.


De AVRO had hem al in 1950 ontdekt als jurylid van de toen befaamde Jazzcompetitie. En in die jaren vijftig en zestig zat hij ook in jury’s van lokale en regionale jazzconcoursen. Over de Nederlandse radio, die toen nog niet publiek wilde heten, was hij kritisch, zoals te lezen staat in het in 1958 uitgegeven boek 6 over Jazz. Mobach schreef daarin afkeurend dat ’nog geen 1 procent van de beschikbare zendtijd aan jazz werd besteed’.

Een eigen radioprogramma kreeg hij dus bij de NCRV. Het duurde slechts een half uur op de zaterdagavond. Een we-kelijks met precisie samengesteld programma, waarvan de tekst niet door Harm Mobach werd voorgelezen, maar door

NCRV-omroepster Kirsten Klijnsma. De luisteraar kreeg niet alleen informatie over het te spelen nummer, maar ook elke muzikant werd genoemd, plus de opnamedatum en de plaats van opnamen. En dat voor en na elk nummer. Omdat Mobach ook voorpubliciteit wilde, meldde hij zich voor menige uitzending met een korte tekst bij de NCRV gids.

Zo leerde ik hem kennen: een 2 meter lange heer, die voor de opname op vrijdagmiddag van zijn woonplaats Pijnacker naar Hilversum reisde. Zijn wekelijkse programma Jazztime werd hem in 1983 ontnomen. Het werd vervangen door Late Date. Maar Mobach mocht nog enkele jaren ‘specials’ in jazzclub De Tobbe in Voorburg maken. Harm Mobach had veel invloed in de Nederlandse jazzwereld. Zo schreef hij in 1969 het rapport Jazz voor radio en televisie en was hij in hetzelfde jaar betrokken bij de oprichting van de Wessel Ilckenprijs, die inmiddels voortgezet is als Boy Edgar-prijs. Hij bleef tot voor enkele jaren actief als schrijver van historische artikelen over jazz die in het blad van het Nederlandse Jazzarchief werden gepubliceerd. Sinds 1994 was mr. Harm Mobach officier in de Orde van Oranje Nassau.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*