#RADIO100: Dit zijn de belangrijkste personen in 100 jaar radio

Radio bestaat 100 jaar en daarom brengt Spreekbuis.nl onder de naam #RADIO100 de lijst van 100 Nederlanders die het belangrijkst zijn geweest voor 100 jaar Nederlandse radio. De lijst is samengesteld door radiobaas Arjan Snijders (NH Radio), mediahistoricus Huub Wijfjes (Rijksuniversiteit Groningen) en mediadeskundige Ron Vergouwen (NPO Radio). Meer informatie over deze bekendmaking kun je op deze speciale pagina vinden.

Ad Roland         
‘Adje Roland’ is niet alleen bekend door zijn werk als radio-dj, maar wellicht vooral voor zijn werk achter de schermen. Geniaal in het analyseren en onderzoeken van radio.

Adam Curry
Curry heeft een als een van de weinige radio-dj’s een internationale carrière kunnen opbouwen. Toch is het vooral door zijn ontdekking van de podcast dat de Podfather een plek in deze lijst verdient.

Adriaan Pelt
Pelt zette in de Tweede Wereld oorlog Radio Oranje en De Brandaris op poten, die Nederlandstalige programma’s onder Nederlandse verantwoordelijkheid over Engelse zenders uitzonden.

Alfred Lagarde
In de jaren 80 en 90 het legendarische stemgeluid van Radio Veronica. Belangrijk ook voor de rock muziekminnende radioluisteraars.

Andre van Duin
De komiek is vooral bekend van zijn televisiewerk, maar hoort zeker in deze lijst met de Dik Voormekaarshow. Een voorbeeld voor veel andere radiomakers, zoals Edwin Evers, Patrick Kicken en Rob van Someren.

Antoine Dubois
Directeur oprichter van de Nederlands Seintoestellen Fabriek. De bakermat van de Nederlandse Radio.

Antoinette van Dijk
Belangrijke radiomaakster voor kinderen tot aan de tweede wereldoorlog.

Anton Philips
Door Anton en Gerard Philips werd de radio toegankelijk voor het grote publiek.

Bert Garthoff
Grondlegger van natuur-radio met Weer of geen weer, de voorloper van Vroege Vogels.

Betty van der Laan       
Bekend van huisvrouwenprogramma’s naar licht feminisme. In haar VARA-periode (1952-1980) ontplooit zij zich als een voortreffelijke omroepster en is zij het vrouwelijke geluid van de VARA.

Bob Spoelstra
Pseudoniem voor A. den Doolaard. Spoelstra was mede-oprichter van Radio Vrij Nederland tijdens de tweede wereldoorlog.

Bull Verweij     
Grondlegger van het grootste mediamerk in de omroepwereld: Veronica.

Burny Bos         
Met Ko de Boswachtershow maakte hij één van de meest succesvolle kinderradioprogramma’s.

Cees Schrama  
Godfather van de Nederlandse jazzradio, met programma Sesjun en lobbyist voor jazz-radiostations.

Cor Galis           
Vele jaren de legendarische stem van de VPRO Radio.

Dick van ’t Sant
De eerste moderne pop-disk jockey onder artiestenaam Dick Duster.

Eddy Startz       
Tussen 1935 en 1975 presentator van Happy Station bij de Indie-omroep en Wereldomroep.

Edwin Evers     
Maakte radio op het hoogste niveau. Nu al een levende radiolegende.

Erik de Zwart   
Erik de Zwart is niet alleen Mr Top 40, maar ook Mr Radio. Mede-oprichter van 538.

Felix Meurders
Felix Meurders is een diskjockey die nogal eens experimenteert en practical jokes uithaalt in zijn uitzendingen. Zo presenteerde hij een keer tegelijkertijd twee verschillende programma’s, op de Middengolf- en de FM-frequentie van Hilversum 3.

Ferry de Groot 
Ferry de Groot is een practical joker; hij houdt ervan zijn medemensen een loer te draaien. Maar onder de grapjas schuilt een echte professional die zeer serieus zijn werk doet en een duidelijke visie op het medium radio heeft.

Ferry Maat        
Maat is een vakman pur sang. Heeft met zijn Soulshow ook het discolandschap veranderd. Gaf de Nederlander thuis dance ver voordat er house was.

Florent Luckx   
Florent Luyckx is initiator van de 3FM awards en Serious Request (Het Glazen Huis). Afgelopen 10 jaar is hij programmaverantwoordelijk  voor diverse zenders geweest, waaronder Radio 538, SLAM!FM, Radio 10 Gold, Qmusic en Radio Veronica.

Frits Spits          
Met Avondspits zette hij hét programma neer voor de spitsrijder. Bracht actualiteit, muziek en taalvaardigheden op een unieke wijze.

Gabri de Wagt 
De Wagt werkte veertig jaar bij de VARA. Hij was onder andere medewerker van het VARA-radioprogramma Boemerang. Van de Stichting Nipkow ontving hij in 1984 de Ere Zilveren Reissmicrofoon.

Gerard J. Walhof           
Introduceerde Dance binnen alternatieve VPRO kringen in een tijd dat het nog commercieel gevonden werd en initieerde 3voor12, de eerste radiorevolutie buiten reguliere distributie om.

Gerard Philips  
Door Anton en Gerard Philips werd de radio toegankelijk voor het grote publiek.

Germaine Groenier      
Sans gene, over seks… Heeft nog meer dan Maria Schopman een stempel op dit thema weten te drukken.

Giel Beelen       
Heeft shock radio in Nederland naar het grote publiek gebracht.

Govert van Brakel
In de jaren tachtig was Van Brakel enkele jaren hoofd Gesproken Woord van de NCRV-radio. In 1991 werd hij presentator van de zondagmiddaguitzending van NOS Langs de Lijn. Lange tijd was hij een van de belangrijkste radiostemmen op gebied van nieuws- en sportverslaggeving.

Guus Weitzel   
Als presentator van de Bonte Dinsdagavondtrein eigen de allereerste showmaster van Nederland, maar dan op de radio.

Han Hollander 
Han Hollander was de eerste Nederlandse radiosportverslaggever.  Wist met zijn opzwepende stem veel Nederlanders aan de radio gekluisterd te houden.

Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda    
‘Ids’ was verantwoordelijk voor de ’s werelds eerste radio-uitzending met groot bereik

Hans Hogendoorn
Dé stem van Radio 1, maar zelfs dan doen we wij zijn radiocarrière te weinig eer aan.

Henk van den Broek     
Mede-oprichter van Radio Vrij Nederland. Een belangrijke radiozender tijdens de tweede wereldoorlog.

Henk Terlingen
Maakte echt vernieuwende radio begin jaren ’70.

Herbert Visser
Bracht Radio 10 na jarenlange afwezigheid terug op FM en zette daarna zijn tanden in 100% NL. Tegenwoordig het belangrijkste radiostation voor Nederlandse muziek.

Herman Broekhuizen   
Als hoofd van afdeling jeugdprogramma’s van de AVRO was hij initiator bij Miniatuur Jeugd Omroep Nederland. Bij Minjon heeft een hele generatie radio- en tv-makers de eerste stappen gezet naar een carrière bij de omroep.

Herman Stok    
Herman Stok verwierf bekendheid toen hij, als eerste diskjockey op televisie, het VARA-programma Top of Flop presenteerde, waarbij de geflopte kandidaat werd afgeblazen met een knijptoeter. Legde daarvoor de fundamenten voor jeugdomroep Minjon. Stok gaf met het programma Tijd voor Teenagers de jeugd ook een stem op de radio.   

Hugo van Gelderen      
Toenmalige chef Hilversum 3 van de TROS, is geestelijk vader van de Europarade. Hij reisde twee maanden door Europa om met radiostations te overleggen over de levering van gegevens voor de Europarade

Ida de Leeuw van Rees
Verzorgde tussen 1926 en 1963 de knip- en breicursussen op de radiomiddagen; heldin van alle huisvrouwen; kon geen afscheid nemen.

Ischa Meijer       
Maakte in de jaren ’80 en ’90 diverse interviewprogramma’s. Overleed in 1995 en kreeg postuum de Zilveren Reismicrofoon voor zijn legendarische interviews.

Jack Spijkerman            
Spijkerman weet cabaret en radio op unieke wijze te combineren.

Jack van Gelder             
De enige echte opvolger van Theo Koomen, legendarische verslaggeving en veelvuldig werd zijn voetbalverslag gebruikt in hits na een belangrijke verslag van Oranje.

Jan  de Troye   
De Troye werd vooral bekend door zijn verslaggeving van de Watersnood van 1953. Zijn verslagen maakten grote indruk en droegen ertoe bij dat de omvang van de ramp  tot heel Nederland doordrong. Van 1952 tot 1962 was De Troye chef-reportagedienst van de VARA. Daarna was hij tot 1983 bestuurder van die omroep en later van de NOS.

Jan Corver        
Jan Corver is een radio- en omroeppionier van het eerste uur, en werkte samen met een andere pionier op dat vlak, Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda.

Jan Douwe Kroeske      
Met zijn 2 Meter Sessies bracht hij live muziek op radio tot leven.

Jan Haasbroek
Was heel lang radiodirecteur bij de VPRO, verantwoordelijk voor het eigenzinnige radiogeluid met oa Wim T Schippers, Harmke Pijpers en programma’s als Welingelichte Kringen en Het Gebouw.

Jan Rietman     
Jan Rietman bedacht én presenteerde Los Vast;  een  muziekshow op de radio en later tv met artiesten van eigen bodem die live optreden. In die tijd lag de focus van Hilversum vooral op Engelse muziek. Het programma was een belangrijke springplank naar een groot publiek voor Nederlandse bands, zoals Doe Maar, Het Goede Doel en Toontje Lager.

Jan Steeman    
Als AVRO-radiobaas een neus voor talent, oa Giel Beelen en Gerard Ekdom werden door hem aangenomen (en als het moest ook ontslagen).

Jan van Veen   
Door zijn Candlelight is hij de koning van de lichte muziek en het programma is al een halve eeuw een radiofenomeen. In 2009 werd Van Veen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en ontvangt hij tevens een 100%NL Oeuvre Award. Was één van de eerste bekende radio-dj’s die met Candlelight.nl de stap naar online waagde.

Jan Westerhof 
Als Directeur Radio van de NPO heeft Westerhof de basis gelegd voor de radiostrategie van de publieke omroep inclusief de verbinding met sociale media die het medialandschap drastisch hebben veranderd.

Jeroen Soer      
Na zijn radiocarrière bij Radio Caroline, KRO, VARA en de TROS. Later werd hij directeur Arcade Media Groep. Radio 10, dat tot dan toe moeizaam draaide, werd door Soer en Heinsbroek omgevormd tot Radio 10 Gold; een zender met gouwe ouwe-muziek, door Soer ‘doelgroepradio’ genoemd. Onder de Arcade Mediagroep vielen tevens de radiozenders Power FM, Concert Radio en Love Radio.

Jeroen van Inkel            
Heeft de ochtendshow naar een hoger niveau gebracht.

Jetty Pearl        
Dé stem van Radio Oranje.

Johannes Gieskes         
In 1927 werd Gieskes directeur van de Nederlandse Seintoestellen Fabriek N.S.F. in Hilversum. Onder zijn leiding is dit bedrijf werd het NSF vernoemd tot “Philips Telecommunicatie Industrie N.V” en kwam het tot grote omvang en bloei. Zijn technisch inzicht, bedrijfsorganisatorisch talent en sociale belangstelling zijn van overwegende invloed geweest op de ontwikkeling van de in de eerste wereldoorlog begonnen onderneming tot grootbedrijf van wereldbetekenis.

John de Mol     
Heeft grootste deel van de commerciële radio in Nederland in handen.

John de Mol Sr.
Begin jaren zeventig was De Mol directeur van de piratenzender Radio Noordzee Internationaal (RNI); de grootste concurrent van zeezender Radio Veronica.

Joop Söhne      
Deze VARA-man stond aan de basis van het allereerste popprogramma op de Nederlandse radio: Tijd voor Teenagers. Een jaar voordat zeezender Veronica met zijn uitzendingen begon.

Joop van Tijn    
Onconventionele interviewer , oa bij de VARA en de VPRO -radio in de jaren 70 en 80. Inspireerde veel radiojournalisten.

Jurre Bosman  
Als toenmalig zendermanager van NPO Radio 2 en 5  en huidig directeur NPO Radio is hij verantwoordelijk voor het succes van NPO Radio 2, maar wellicht ook de problemen rondom 3FM.

Kees Buurman
Degene die de horizontale programmering afdwong, onder andere grondlegger van Langs de Lijn en Met het oog op morgen.

Kees Schilperoort         
Schilperoort werd vooral bekend door het telefoonspelletje Raden maar en de Stemband. In juni 2003 werd het programma De Stemband uitgeroepen tot leukste radioprogramma aller tijden.

Kees Toering    
Als directeur van NPO Radio 2 is hij de man achter het succes van de Top 2000.

Kommer Kleijn 
De grondlegger van het hoorspel in Nederland (oa de Paul van Vlaanderen-reeks).

Leo van der Goot          
Met zijn unieke presentatiestijl weet hij een perfecte timing te combineren met inhoudelijke en goede informatie. Voorbeeld voor veel huidige dj’s.

Lex Harding      
Lex Harding, oftewel Lodewijk den Hengst, heeft de Nederlandse radio kleur gegeven. Generaties lang is hij van enorme invloed geweest op vele radiomakers en luisteraars. Hij heeft als dj, radiobaas, initiator van diverse radio en tv-stations (Sky Radio, Radio 538, TMF) het Nederlandse radiolandschap echt veranderd.

Marga van Arnhem      
Markante presentator voor de gehele publieke omroep. Bekend van tv, maar ze was ook een van de drijvende krachten van het Radio 1 Journaal dat op 1 september 1995 begon te lopen. Marga van Arnhem trad op bij vrijwel alle grote gebeurtenissen waaronder de Tour de France, Olympische Spelen, de Golfoorlog en de Bijlmerramp.

Maria Schopman          
Vanaf 1985 had ze tien jaar een drie uur durende liveshow Radio Romantica, dat na Langs de Lijn het best beluisterde programma van de zondag was. Schopman was met haar programma taboedoorbrekend in een tijd dat er in de media amper ruimte was voor erotiek, maar ook ethische kwesties zoals abortus.

Mart Smeets    
Door zijn prominente rol bij Studio Sport werd hij één van de belangrijkste mediapersonen voor sport op de radio. Op 3 december 2008 gunde de jury van de Beeld en Geluid Awards, voorheen de Gouden Beelden, de oeuvreprijs aan Mart Smeets. Hij kreeg larer een plek in de glazen Wall of Fame in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Martin Banga   
Mede-oprichter van Radio Noordzee Nationaal. Daarna was Banga, directielid Sky Radio Group en Voorzitter van de Vereniging Commerciële Radio. Hoofdpersoon en voortrekker bij de legalisering en professionalisering van commerciële radio in Nederland.

Mia Smelt         
Presenteerde na de oorlog het populaire huisvrouwen-programma Moeders wil is wet en was daarmee Tineke-avant-la-lettre.

Michiel Bicker Caarten
De grondlegger van BNR.

Paul van der Lugt          
In 2002 werd Van der Lugt verkozen tot radioman van het jaar vanwege zijn vermogen om mensen te motiveren en zijn leiderschapskwaliteiten. Naast zijn werk als radio dj is hij belangrijk geweest voor het succes van Radio 3/ 3FM.

Pete Felleman  
Presentator van de eerste Hitparade op de radio vanaf 1949.

Peter Flik          
Een Nederlands omroepvernieuwer, programmamaker en verslaggever. Vanaf de jaren 60 maakte hij vele cultuur-, documentaire- en actualiteitenprogramma’s voor VPRO radio. Vanaf het midden van de jaren 60 maakte Flik diverse radioprogramma’s, waaronder Ronduit waarin (destijds) controversiële thema’s als homoseksualiteit aan de orde kwamen. Ook was hij betrokken bij veel bekende jeugdprogramma’s.  Hij was bedenker van de totaalprogramma’s VPRO vrijdag en Het Gebouw, en creëerde met Cor Galis in de jaren 80 en 90 een herkenbare stem voor VPRO radio.

Peter Holland  
Inspireerde grote namen als Rob Stenders en Ruud de Wild en maakte een baanbekend jongeren programma op de Nederlandse radio met Dubbelisjes in de jaren ’80.

Peter van Bruggen        
Mede-grondlegger van de kenmerkende KRO-radioschool waarbij verbeelding in voorop staat, met programma’s als Weeshuis van de Hits, Theater van het Sentiment, Route du Soleil ea

Piet van Tellingen         
Piet van Tellingen was de eerste hoofdredacteur van de nieuwsredactie van Radio 1.  Hij maakte van de afzonderlijke actualiteitenrubrieken van de publieke omroepen een gemeenschappelijke rubriek.

Pieter Sjoerd Gebrandy             
Politicus die het tot Minister President schopte. Hij was voorzitter van de Radioraad en daarmee een centraal figuur in het toenmalige radiobestel. De zendmast in IJsselstein (Gerbrandytoren) is in 1965 naar hem vernoemd.

Rob Out            
Dé man achter het grootste radio en tv-merk uit de Nederlandse omroepgeschiedenis.

Rob Stenders   
Een onderscheidende dj die authentieke radioformats bedenkt.

Rob van Someren         
Markante radiopersoonlijkheid die al jaren op radio weet te scoren. Won in 2013 De RadioRing voor Somertijd en in 2014 de Zilveren RadioSter.

Robert Jensen  
Jarenlang het enfant terrible van de radio, haalde Amerikaanse radioinvloeden naar Nederland, shockjock en jarenlang de omstreden directeur van radio Veronica.

Ruud de Wild   
Radiomaker die een geheel eigen stijl heeft ontwikkeld. Weet met zijn ontwapende vorm al meer dan twintig jaar veel luisteraars te trekken.

Ruud Hendriks
Bekend als radio dj, maar maakt het verschil vooral als mediaondernemer. Hij initieerde het eerste non-stop nieuwsprogramma op de Nederlandse radio; “Veronica Nieuwsradio”. Als investeerder zit hij ook achter SlamFM en Radio Nationaal.

Sjors Fröhlich   
Als presentator van Stand.nl was hij voorloper op gebied van interactie en crossmedia bij de radio. Als directeur van BNR maakt hij met Smart Radio het medium klaar voor de toekomst.

Theo Koomen  
Baanbrekend als radiocommentator bij Langs de Lijn en Radio Tour de France.

Theo Stokkink 
Theo Stokkink is een Nederlands televisiepresentator, radiopresentator, auteur en eindredacteur. Stokkink werd bekend als presentator van diverse televisie- en radioprogramma’s. Hij begon bij het jeugdprogramma Minjon en presenteerde daarna op televisie een van de eerste popmuziekprogramma’s in de jaren ’60.

Tineke de Nooij             
De koningin van de radio!

Tom Mulder     
Tom Mulder werd bij het grote publiek bekend als dj bij de TROS, maar speelde een belangrijke rol als programmadirecteur bij één van de eerste commerciële radiostations van Nederland Cable One en Radio 10 Gold.

Ton Lathouwers            
Was mede oprichter van Sky Radio en zorgde voor de eerste grote successen in een tijd dat Spotify nog lang niet bestond.

Wessel van Diepen       
Van populaire lokale radiopiraat tot landelijke bekendheid op radio en televisie. Na zijn carrière als muziekproducer heeft hij met zijn 538-programma Dance Department een belangrijke stempel op dancemuziek op de radio gezet.

Willem Duys    
Bekend van tv, maar ook zeker door een van de langstlopende programma’s op de Nederlandse radio: Muziekmozaïek (1962-1999). Won diverse prijzen in zijn rijke carrière.

Willem van Cappellen  
Legde de grondslag van de radiostrip, het oorspronkelijke voor de radio geschreven hoorspelreeks; stem van ‘Ome Keesje’

Willem van Kooten       
Eén van de belangrijkste mensen voor de Nederlandse radio- en muziekindustrie van de afgelopen 60 jaar.

Willem Vogt     
Willem Vogt was een Nederlands omroeppionier. Hij is het meest bekend geworden als medeoprichter en directeur van de AVRO. In Vogts jeugd verrichtte Guglielmo Marconi zijn experimenten, waardoor zijn belangstelling gewekt werd.

Wim Ibo            
Grote man achter het grootste programma van de jaren ’50 en all time recordhouder op gebied van luistercijfers met ‘De Familie Doorsnee’.

Wim Noordhoek           
Inhoudelijk én creatief brein van menig VPRO titel in de 70’s, 80’s en 90’s en gezegend met één van de mooiste donkere mompel-stemmen.

Wim T. Schippers          
Wim T. Schippers heeft in zijn carrière onvergetelijke radio- en televisieprogramma’s gemaakt. Hij is op zijn best wanneer hij verwarring sticht en als hij niet doet wat men van hem verwacht – en zelfs dat niet.

#RADIO100 is een initiatief van Spreekbuis.nl. De lijst met meest invloedrijke radiomakers van Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Hilversum Marketing. Hilversum zet in 2019 met diverse mediapartners verschillende activiteiten op rondom het thema 100 jaar radio. De mediastad speelt als thuisbasis van veel radiostations, mediapartners en omroepen een centrale rol in het bestaan van radio en staat graag stil bij dit bijzondere jubileum.

49 Comments

 1. Het is niet mijn meest favoriete DJ (Dat is absoluut de koning van de timing Rob Stenders), maar vind het wel vrij apart dat Gerard Ekdom niet in de lijst staat. Is toch zeer onderscheidend, sowieso als koning van de feitjes. Ik vind kwaliteit toch een grotere graadmeter dan dat je dwars doet (Bijv. Robert Jensen).

 2. Ja echt jongens heb ik schockradio geïntroduceerd? Dat lijkt me niet.
  En daarnaast Dopeshow, Freaknacht met visual radio, Serious Request, Talent live op de speelplaats. Ben toch wel iets breder?
  Weet je wat geef mijn plek dan maar aan Gerard Ekdom 😉

 3. Deze zin bij Ferry de Groot begrijp ik niet:” In de Dik Voormekaarshow was hij jarenlang verantwoordelijk voor toonaangevende sportprogramma’s bij de NOS op Radio1, zoals Radio Tour de France.” Hij was jarenlang verantwoordelijk voor o.a. Langs de Lijn en Radio Tour de France. In de Dik Voormekaarshow was hij te horen met André van Duin.

 4. Ik pleit graag voor Henk van Dorp. Hij was de grondlegger van het moderne sport programma “Sportief zijn beter worden” bij Radio Veronica, de zeezender, in de late 60-er jaren. Zijn manier van “los” interviewen werd een voorbeeld voor latere sportprogramma’s.
  Hij deed dat samen met Frits Barend.

 5. Het is fijn om te zien dat mijn grootvader, J.G.E. Gieskes, in deze lijst de plaats heeft gekregen die hij verdient!
  Zijn portret heeft bij mij, zijn oudste kleinzoon, een prominente plek, en zittend aan zijn bureau word ik voortdurend aan hem herinnerd. De lessen die ik van hem leerde, zijn altijd een richtlijn gebleven.

 6. Ik lees:

  “John de Mol Sr.
  Begin jaren zeventig was De Mol directeur van de piratenzender Radio Noordzee Internationaal (RNI); de grootste concurrent van zeezender Radio Veronica.”

  Net als Veronica was RNI GEEN piratenzender maar gewoon een zeezender!

 7. Omroepvrienden,
  Dank voor de notering. Ik voel mij vereerd😉
  Ik werkte voor Langs de Lijn van 1979 tot eind 2009, de eerste zes jaar als verslaggever, inderdaad vanaf 1991 tot 2009 als vaste presentator op zondagmiddag. Dus van een ‘overstap’ is nooit sprake geweest. En verder heb ik 42 jaar in de nieuwssector gezeten, als presentator van Hier en Nu en Radio1Journaal van de NOS.
  De NCRV kende in mijn tijd geen afdeling ‘Gesproken Woord’. Die heette ‘ Gevarieerd en Cultuur. Voor de geschiedschrijving: mijn (leuke) werk ging dus over Nieuws én Sport.

  • Ncrv kende in die tijd wel degelijk een afdeling Gesproken Woord – daaronder vielen o.a. literaire, educatieve en godsdienstige programma’s. Leuk deze geschiedschrijving! Grappig en veelzeggend dat zovelen reageren! Het lijkt een online reünie te worden,

 8. Wat een aardige lijst met de 100 meest belangrijke radiomensen. Samengesteld door een drietal personen, ieder ongetwijfeld zeer deskundig op zijn terrein. En zoals het hoort hebben die drie personen een eigen mening, achtergrond etc. En daardoor krijg je uiteindelijk deze (onvolledige) lijst. Jammer dat er niet is aangegeven wat de voorwaarden waren om op die lijst te komen, wat waren de criteria? Of was het gewoon een avondje om de keukentafel met een glaasje wijn en ieder op zijn beurt roept een naam en als we bij 100 zijn dan mogen de bitterballen door.
  Uit de reacties op de lijst blijkt ook dat veel mensen vinden dat er namen ontbreken. Dat blijf je houden, ook al zou het om 200 namen gaan, maar toch….. hoe zwaar is er gewikt en gewogen? Ook ik mis namen en heb ook soms mijn twijfels over wie er wel in staat.
  Nog een puntje: de omschrijving van de persoon in de lijst. De ene keer zeer summier, de andere keer net iets te uitgebreid. Over Lex Harding valt toch wel wat meer te vertellen dan 11 woorden, terwijl (de veel te vroeg overleden) Jeroen Soer wel heel uitgebreid omschreven wordt. Inhoudelijk niets mis mee, maar zou wat meer geredigeerd kunnen zijn.
  Laat ik dan ook nog maar wat namen toevoegen die naar mijn mening niet van de keukentafel hadden mogen vallen. Voor een toelichting (ik maak het me makkelijk) kunt u in van bijna iedereen Wikipedia raadplegen. In alfabetische volgorde:
  Arend Langenberg
  Bob Uschi
  Herman van der Velde
  Jean Dulieu
  Meta de Vries
  Mr. G.B.J. Hiltermann
  Wim Kayzer

  • Beste Menno,
   De lijst is opgesteld met het criterium: Welke personen hebben de afgelopen 100 jaar de grootste invloed gehad op het radiolandschap. De lijst is door 3 zeer kundige mensen opgesteld. En uiteraard waren we er allemaal van bewust dat de lijst reacties zou oproepen.

   We hebben voor de lijst gekozen om niet het publiek erbij te betrekken om geen lijst te krijgen met alleen populaire dj’s van de afgelopen 25 jaar (Het ging bij deze lijst immers niet om de populariteit). Maar reactie zijn van harte welkom!

   Groet,

   Richard
   PS: Het uitgebreide bericht over oa Lex Harding is hier te vinden: https://www.spreekbuis.nl/radio100-lijst-onthuld/

  • Dankjewel Menno !! Ruim 30 jaar muzieksamensteller NOS-radio . Radio Tour d France( 2006 de laatste) -Langs de lijn- met het Oog op Morgen en Radi-O-lympia (1976 was de eerste)

 9. Max Blokzijl, de enige Nederlander die de doodstraf kreeg omdat hij de radio met succes misbruikte om zijn foute gedachtengoed te verspreiden en het Nederlandse volk te misleiden.

 10. Ik mis Rick van Velthuysen, met programma’s als Rick in morgen, middenindenachtRick, WeekendRick. Niet te vergeten als winnaar van de gouden radioring. Maakt als een van de weinigen een ochtendshow met een mix van serieuze onderwerpen en lolbroekerij.

  Daarnaast mis ik DJSven, die behalve als stabiele sidekick van Rib van Someren ook iedere zaterdag de lekkerste danceclassics voor ons blijft draaien. Een Icoon in de Nederlandse rapgeschiedenis.

  En dan mogen de 2 mollen er wel uit. Want hun enige bijdrage aan de radio is een zak met geld waarmee ze radiostations kochten / kopen.

 11. Adje Bouman, Tom Collins, Chiel Montagne, Bart van Leeuwen en Will Luikinga staan niet in het rijtje. Hedendaagse diskjockeys kunnen er niet aan kunnen tippen.

 12. Deze lijst is niet compleet zonder Wim van Putten (de LP-show, later CD-show) van de TROS op de donderdagavond. De man had een grote invloed op mijn muziekkeuze van die tijd. Later ging Wim naar Sky Radio.
  Ook mis ik zeker Bart van Leeuwen (o.a. Tipparade bij Veronica)! Zeer prettige en herkenbare stem, alleen maar goede herinneringen.

 13. Wat mij opvalt dat de pioniers van de techniek die het fundament hebben gelegd wat is uitgegroeid tot “Hilversum Media Stad” kennelijk door alle onderzoekers onbekende personen zijn. Deze grondleggers zijn Hr. Dubois, directeur van de NSF en Roelof Visser, de pionier van af het eerste uur, bouwer van de eerste NSF zender in 1920, uitvinder van de lijnversterker. technische ontwerper van de studio’s, die alle grote historische uitzendingen voor alle omroepen heeft uitgevoerd.

 14. Wie in de lange lijst van namen heb ik nog twee namen
  die niet mogen ontbreken. n.l. Tosca Hoogduin en Imme Schade van Westrum.
  Zij waren de pioniers voor Easy Listening muziek.Zij hebben naar mijn idee
  deze genre muziek tot de luisteraar gebracht.

  • Ja, Tosca Hoogduin: ’s nachts tussen 0.00 en 01.00 uur (AVRO): “Voor wie wil gaan slapen, maar nog niet kan of voor wie kan gaan slapen, maar nog niet wil.” Ik zette het altijd meteen af, omdat ik het opperste vervelingsmuziek vond. (progressief, maar toch beschaafd, typische D66-plaatjes). Eelco Brinkman was fan. Dat zegt al genoeg.

 15. Daar gaan we weer. Iedereen slooft zich heftig uit om de samenstellers op hiaten en hilariteiten te betrappen. Het is nooit goed of genoeg. Zullen we eens kappen met die lijstjes. Laat iedereen maar zijn eigen top 33 maken en boven zijn bed of wc-pot hangen. Op naar 2020 en later!

 16. Op deze lijst ontbreekt de naam van de pionier van de Nederlandse omroeptechniek Roelof Visser. Vogt verzocht Visser voor bemiddeling voor een baan op de NSF. Toe Vogt opdracht kreeg van Dubois om op te roepen wilde hij dat niet. De omroep had geen toekomst. Zijn ogen gingen pas open toe hij de grote landelijke belangstelling ervaarde, aldus Visser.

 17. Ik weet niet bij wie ik moet zijn,veel acties ondernomen om kenbaar te maken dat er zeker een op de lijst 100 nooit had mogen ontbreken..
  Een man achter de sportradio Theo koomen bij hem waren heelveel Nederlanders die het geluid van de tv uit zette en de radio geluid harder zette omdat het met hem de sport veel spannende werd.
  Hij maakte zelfs van een slechte wedstrijd een spannende wedstrijd.
  Een geweldige sport verslaggever hij zou nooit aan deze lijst mogen ontbreken.

 18. Leo van der Goot, de grootste brulboei van de hele Noordzee ever! Radio Noordzee international “Driemaster” samen met Nico Steenbergen en Alfred Lagarde.

  Stan Haag, uitvinder van de “Jukebox”

 19. Hier ontbreekt Frans Nienhuys: presentator van het eerste en oudste verzoekplatenprogramma ‘Men vraagt en wij draaien’. Ver voor de oorlog al begonnen bij de VARA, daarna, tot het einde van de zeezender bij Veronica, via de TROS geeindigd bij de landpiraat Atlantis Amsterdam in 1987.

 20. Hans Schiffers? En idd Anne van Egmond en Bart van Leeuwen

  Maar hoedanook een indrukwekkende lijst.

  Ps. Giel lekker in blijven zitten, verdiend. Gérard Ekdom maakt er wel een replica op. En dan dubbel zo lang.

  Prem…stond due erin?

7 Trackbacks / Pingbacks

 1. #RADIO100-lijst onthuld - Spreekbuis.nl
 2. #RADIO100 onthult belangrijkste mensen in 100 jaar radio – BM
 3. Lex Harding een van twee meest invloedrijke radiomakers
 4. Spreekbuis viert 50 jarig bestaan - Spreekbuis.nl
 5. Ferry Maat boos op de VARAgids - Spreekbuis.nl
 6. - Spreekbuis.nl
 7. Martijn Kolkman (Qmusic) wint De Nachtwacht Award 2020 - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*