Ferry Maat boos op de VARAgids

De Soulshow-dj is zeer ontstemd dat zijn naam niet in het Top 40 lijstje in de VARA-gids met “de belangrijkste radiomakers van de afgelopen 100 jaar” staat.

Maat meldt via Facebook: “Toen de Top 5 ervan gepubliceerd werd met Frits, Felix, Willem, Lex enz. dacht ik prima, ben benieuwd waar ik sta. Wie schetst m’n verbazing toen Giel Beelen ging koketteren met het feit dat hij de jongste in de lijst was en die Top 40 op het net plaatste. Ik stond er dus niet in….. Nou ben ik de laatste om mezelf op een voetstuk te plaatsen maar dit was niet uit te leggen, om de tweet van Erik de Zwart aan me te herhalen, “de VARA doet een poging om de radiogeschiedenis te vervalsen”. 

Voor Ferry Maat was dit een reden om niet aanwezig te zijn tijdens de speciale 100 Jaar Radio uitzending van DWDD.

Ferry Maat: ‘Dat overzicht van de Varagids is een onbegrijpelijk lijstje samengesteld door een nogal linkse jury aangevuld met mensen die in het algemeen meer met tv dan met radio hebben. Afgelopen woensdag belde een redacteur van DWDD naar Bonaire om nog wat zaken voor de uitzending door te nemen en ik liet hem weten dat ik niet zou komen vanwege deze belediging in de VARA gids. Zijn reactie was dat DWDD niet zo veel met de VARA-gids heeft, maar ik snapte dat niet, iets met clubgevoel enzo…. Ik vertelde hem dat ik ‘t echt niet hoog in de bol heb, maar dat dit gewoon te ver ging. Op de dag voordat ik naar Nederland vloog belde de DWDD-hoofdredactrice me nogmaals met de smeekbede om toch te komen, ik stond volgens haar bovenaan het lijstje van radiomensen die ze graag erbij wilden hebben. Ik vertelde haar dat ik uit principe niet in een VARA programma ging zitten als hun clubblaadje me bewust negeerde vanwege hun aversie tegen TROS presentatoren, de enige TROS man in dat lijstje is weerman Jan Pelleboer, dat zegt genoeg toch?”.

Ferry Maat zal deze week wel aanwezig zijn op diverse andere evenementen rondom 100 jaar radio 

Begin dit jaar kwam Spreekbuis al met een soortgelijk overzicht van de 100 invloedrijkste radiomensen in 100 jaar radio. In dit #RADIO100-overzicht heeft de vakjury er bewust voor gekozen om geen gerangschikte hitlijst van te maken. Deze lijst is hier terug te vinden. 

25 Comments

 1. En Frits Spits was er ook niet, wel zijn bronze vervanger, hij kon niet was het excuus.
  Was dat werkelijke reden? ik kan me herinneren dat een aantal jaren geleden Frits in DWDD voor zijn boek was uitgenodigd, maar uiteindelijk werd er door Mathijs geen vraag gesteld over zijn boek.
  Frits was daar oprecht verbaast en beledigd over en maakte daar een opmerking over, maar de tijd was op.
  Het zou zomaar kunnen dat Frits geen zin meer heeft in Mathijs!
  Ik vond het overigens een rommelige uitzending, met vele technische
  missers en de mix van radio geluid en TV studio geluid ook ongelukkig.
  Radio op televisie ik vind het maar niks!

  • Over DWDD, Het was leuk bedacht maar veel te kort. Uitzending zat te vol. Wat deed die Dolf Janssen met Spijkers met koppen daar nou weer? (je zag het de oude Veronica mensen ook denken) En het onderdeel Het Geluid nam te veel tijd in beslag waardoor er steeds te weinig tijd was voor de gesprekken en de fragmenten. 100 jaar radio had avondvullend op NPO1 en vandaag de hele dag op alle radiozenders moeten zijn. Gemiste kans weer van de NPO. Jammer

   Over die lijst in de VARA gids, Waar is deze lijst op gebaseerd? Ik mis naast Ferry Maat veel meer mensen in de lijst. Natte vingerwerk en gekleurd vanuit de VARA samengesteld. Doe het dan niet of maak de lijst langer. Had de luisteraars de lijst laten samenstellen.

 2. 100 jaar radio gaat natuurlijk niet alleen om popradio. Spijkers met Koppen en Langs de Lijn kwamen ook terecht aan bod. Ferry had zeker in de lijst gemoeten. Geen donderdagavond compleet zonder zijn Soulshow maar ach in de enige echte Frankly PopDJ Top 40 staat ie mooi op nummertje 12;-

 3. Dat is mijn bezwaar ook. Het gaat altijd alleen maar over dj’s.
  Er is veel meer. Bijvoorbeeld de prachtige docu’s van Gabri de Wagt en Bob uschi en de vele cultuur programma’s

  de samenstellers hebben geen gevoel voor historie…….

  • Er zijn nog veel meer historische radiomensen te noemen, zeker als je wat meer terug gaat naar de hoogtijdagen van de radio in de jaren 30, en later in de jaren 50.
   Ook de Wereldomroep wordt nergens genoemd, maar was zeker internationaal zeer populair. Zoals Happy Station van (ondermeer) Edwin Starz.

 4. @Frank Oh dank je wel! Ben erg benieuwd.
  VARA lijstje vind ik erg gekleurd weer zoals we van deze club gewend zijn. Spijkers met koppen hoort zeker ook bij 100 jaar radio maar ik trek die Dolf Janssen gewoon nooit zo goed met dat geschreeuw en gestotter. Los van die uitzending gisteren vind ik dat Spijkers met koppen tegenwoordig helemaal niet meer thuis hoort op Radio 2 maar op Radio 1 of Radio 5. Ik vond het jammer dat er zoveel in een uitzending gepropt was. Het geluid had ook volstaan met een fragment. Zonde van de tijd en helaas hierdoor weinig tijd voor de gesprekken en de fragmenten.

 5. Ferry Maat is een onontbrekende factor binnen de geschiedenis van de Nederlandse radio. Zijn snelheid, zijn jingle-tovenarij en Amerikaanse manier van presenteren hebben de Polderradio voorgoed veranderd. Om nog maar te zwijgen over de manier waarop hij soul, dance en fusion introduceerde aan het Nederlandse publiek via de Soulshow vanaf 1973 en van Donderdagavond de swingenste koopavond van de week maakte en DE autoriteit werd van clubdeejays mbt importmuziek, de laatste trends op het gebied van mixen/produceren e.d. De Bond van Doorstarters, de half9-mix heeft het fundament gelegd onder het extreem succesvolle internationale dj-klimaat: zonder Ferry waren Nederlandse dj’s als Tiesto ed niet het belangrijkste export product geworden. Wat een misser van de Vara om dit fenomeen niet te noemen. Maar in de uitzending van 100jaar radio ontbraken ook Stenders, Spits & (wijlen) Arjen Grolleman (Kink FM) Het was weer ADHD-tv op zijn ‘ Matthijs’ Ik vond het ongemakkelijk om naar te kijken.

 6. Jack Spijkerman heeft de credits voor Spijkers en Koppen en die ontbrak in de uitzending. Dat programma is zijn verdienste.

 7. Ik vind het een beetje kinderachtige kinne sinne, die wel vaker op het Gooise matras wordt vertoond. Ik heb meteen al gezegd, dat het VARA-lijstje niet als onpartijdig en objectief kan worden beschouwd. Net zoals de Televizier Ring trouwens. Een TROS- of Veronicalijstje zou er ongetwijfeld anders hebben uitgezien, maar zou die minder subjectief zijn? Ik geloof er niks van. Misschien moeten we eens ophouden met alles en iedereen in rangordes te persen. Je kunt niet van elke groep een hitparade maken. Wil je het sociaal wetenschappelijk verantwoord doen, dan moet je bij een echt representatieve steekproef (dus niet alleen ‘on line’) een vragenlijst met 100 suggesties + de categorie “overige” afnemen. Liefst ook nog met de mogelijkheid om je antwoord(en) te motiveren. Dat doen ze bij de jaarlijkse “Hart & Ziellijst” (Top 300) op de klassieke zender Radio 4. Helaas eveneens weer selectief via internet. Dan sluit je toch nog steeds een hele groep luisteraars uit, hoor. Iedereen tevreden houden is hetzelfde als het vullen van een lek waterbed: onmogelijk. Laten we maar naar de toekomst kijken in plaats van ons blind staren op dat (roemrijke en rancuneuze) verleden.

  • Ik vraag me af of we die uitspraken van Ferry serieus moeten nemen of als ironie moeten zien. Als het echt zo bedoeld is, dan hebben we hier te maken met een superkampioen ijdeltuit en een bijna autistische narcist.

  • Dat noemen we “pluriform”, bellatrix! Gekleurd is het tegengestelde van zwart/wit of muizengrijs. Kent u die uitdrukking: “pluriform”, “veelvormig”, “heterogeen” of “veelkleurig” (“bont”)?

 8. Heb dit seizoen al vanaf het begin het gevoel dat DWDD de weg kwijt is. Mathijs maakt vaak een verwarde afwezige indruk en lijkt een schaduw van zichzelf in betere tijden. Vond de radio aflevering het zoveelste een brevet van onvermogen voor de redaktie: slecht getimed en verkeerde prioriteiten. Buitensporige aandacht voor ‘het geluid’ van Q terwijl de echt interessante en relevante gasten slechts zaten toe te kijken. Really..? DWDD: dit gaat niet goed zo, beetje genant om te moeten zien af en toe. Op het hoogtepunt stoppen zit er al niet meer in, maar probeer er tenminste nog een mooi laatste seizoen van te maken. Dit glijdt hard af…

  • Laat ik deze aflevering nou net gemist hebben. Zou het kunnen zijn dat Matthijs aan motivatieverlies lijdt, vanwege de discussie over zijn salaris en de geruchten rond een mogelijke transfer richting RTL? Of misschien is de creatieve rek er gewoon een beetje uit. Hoe lang zijn ze al bezig? Een jaar of 15?

 9. Misschien dat Maats kinderachtige boycot van ‘Gijzelaar’ van Het Goede Doel menigeen nog vers in het geheugen ligt?

 10. Goed gedaan maatje en over 100 jaar bestaan ze niet meer en zitten we waarschijnlijk nog steeds met een stikstof probleem,!
  Leve de soulshow ,Topradio en zonder de immer giechelende side figuren!,
  Rij en trots voorzichtig ,denk aan mij .Will

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*