’Grijs & Wijs Festival’ in Beeld en Geluid

Foto: Studio Kastermans

 „Ouderen kunnen niet alleen baat hebben bij het internet, maar ook veel lol. Maar ze hebben vaak koudwatervrees om het te gebruiken. Daar willen wij ze overheen helpen”, aldus Mary Berkhout, organisator van het Grijs & Wijs Festival, dat zaterdag in Beeld en Geluid wordt gehouden.

„Je merkt vaak dat ouderen wel graag meer dingen online zouden willen doen, maar dat ze huiverig zijn. Ze zijn bang om bijvoorbeeld op de verkeerde knop te drukken of in één klap al hun foto’s kwijt te zijn. Terwijl ze met een beetje hulp op weg geholpen kunnen worden. Ze kunen hun bankzaken digitaal regelen, contact met kinderen of kleinkinderen vergemakkelijken, maar ook informatie krijgen over buurtfeesten en andere acitivteiten in de regio.”

Door middel van activiteiten, presentaties, workshops, rondleidingen en een paneldiscussie wil Berkhout zaterdagcohtend van 10.00 tot 14.00 uur ouderen op een positieve manier het internet laten ervaren. „Want internet is belangrijk om mee te kunnen doen in de maatschappij”, vindt oud-tv-presentatrice Marga van Praag, die zaterdag in het panel zal zitten. „Ik vind zelfredzaamheid voor mijzelf heel belangrijk. Je eigen zaken regelen lukt in deze tijd nauwelijks meer zonder internet. Je wordt dan van anderen afhankelijk. Ik wil dat niet.”

Toch ziet de 73-jarige Hilversumse ook het gevaar van het feit dat alles digitaal wordt. In de jaren negentig ging het bij het tienuurjournaal mis, omdat veel van de techniek het begaf. „We hebben vlak voor de uitzending nog wat berichten van het eerdere journaal uit de prullenbak gevist, om toch nog maar iets te hebben. Maar ik heb de uitzending na een paar minuten moeten afbreken en heb de kijkers gezegd, zo ziet u hoe afhankelijk we inmiddels zijn van de techniek. Dat voorval heeft toen diepe indruk op me gemaakt.”

De organisatie verwacht enkele honderden deelnemers. Die kunnen naast Van Praag ook BN-ers zoals Olga Commandeur, Marijke Helwegen en Youtuber Peter de Harder treffen. Rob Mes is aanwezig als levend bewijs dat je op latere leeftijd nog helemaal niet uitgerangeerd hoeft te zijn. De 69-jarige Vlaardinger besloot zich na zijn drukke werkende leven nuttig te blijven maken. Hij heeft via LinkedIn al ’ontelbare mensen aan een baan geholpen’ door werkzoekenden met werk- en opdrachtgevers aan elkaar te koppelen. „Dat doe ik voor mensen van alle leeftijden, maar zeker ook voor oudere werkzoekenden.’’

Ook Van Praag is zelf nog volop in bedrijf. „Dat vind ik belangrijk. Je ziet vaak dat mensen als ze ouder worden verzuren en verstijven en de afstand tot de maatschappij heel groot wordt. Dat is zonde.”

Het festival is gratis en belangstelenden kunnen zich – bij voorkeur van tevoren – aanmelden via weekvandemediawijsheid.nl/grijsenwijs). Als dat niet lukt kunnen ze zich zaterdag in Beeld en Geluid laten registeren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*