Pers en omroep (15): Geen bestaansrecht

Saillante fragmenten over kleine en grote, profetische of de plank misslaande spreekbuizen in de recente omroepgeschiedenis. Opgetekend vanuit het werk van honderden journalistieke geschiedschrijvers in Testament van de pers. Vandaag: Europa TV was een ‘uniek project’.

De teleurstelling die doorklinkt bij de medewerkers van Europa TV is even voorstelbaar als onrealistisch. Het ‘unieke project’ had geen bestaansrecht en heeft dat twee jaar lang nadrukkelijk bewezen.

Er zat nooit schot in de kijkcijfers, het zoeken naar adverteerders tegen een behoorlijke vergoeding was onbegonnen werk, en wie heeft gedacht dat Europa TV binnen twee jaar uit de rode cijfers kon raken, heeft geen idee waar het bij dit soort projecten over gaat.

Het hobbyisme van enkele bij de omroep betrokken hoge functionarissen, zoals de toenmalige NOS-baas Carel Enkelaar, won het van zelfs maar een enkel moment helder nadenken of een vlaag van verantwoordelijkheidsgevoel. Er blijkt achteraf meer geld besteed aan het uitzoeken waarom Europa TV géén succes werd, dan aan het onderzoek naar een mogelijke behoefte bij een verondersteld Europees publiek.

Bron: Hoofdredactioneel commentaar Trouw 29 november 1986, in: Testament van de pers.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*