Patrick Kicken: Tim Klijn wordt de opvolger van Wilfred Genee in de ochtend bij Radio Veronica

[BLOG] Niet dat iedereen er nu zo mee bezig is, want de programmering van Radio Veronica is het laatste waar we ons in coronatijd druk over maken. Maar toch is het interessant om te zien welke grote naam Rob & Caroline nu uit de hoge hoed gaan trekken om Radio Veronica toekomstbestendig te maken. Is het Stenders zelf? Nee. Zijn het Jan Roos en Dennis Schouten? Nee. Is het dan Henk Westbroek die zijn revival maakt? Bert Brussen? Nee. Het is DJ Tim Klijn, die het al eerder in de ochtend mocht proberen bij Radio 10 samen met Cobus Bosscha, later vervangen werd door Lex Gaarthuis en nu de middagshow doet bij het ooit zo florissante station.

Het kan ook bijna niet anders als je station niet eens budget heeft om wat grote namen naar je zender toe te trekken dat je kiest voor deze voordehand liggende, veilige optie. Iemand bij sidekicks Rick & Niels neerzetten waar ze al eerder mee samengewerkt hebben in de Evers tijd ‘en die wel lekker ligt’, Tim Klijn. Prima jock verder, hij doet nu de middagshow, verdient een bovenmodaal salaris (nog eentje uit de 538 tijd toen het goed ging, laten we zeggen 150k per jaar) en daar moet je natuurlijk wel wat voor doen. Werken met dat kadaver! Hij is de stationvoice van én Radio Veronica én Veronica TV en daar kan best nog een ochtendshowtje bij. Voor de uitstraling van het station trouwens zeker niet slecht, als je ochtendjock de rest van de dag ook te horen is.

Nu is dit wel weer een oplossing uit lang vervlogen radiotijden. Wil je radio anno 2022 nog relevant houden dan kies je natuurlijk voor mensen die zelf al een hele following online hebben en die spannende X-factor met zich meedragen waardoor je als luisteraar Veronica wel weer eens wil proberen. Op deze manier blijft het gerommel in de marge. Noem me eens één item of stunt op waar je Tim Klijn van kent? Het doet me zeer, want Rob is een vriendje van me, maar er worden achter de schermen al weddenschappen afgesloten hoe lang hij het nog vol gaat houden daar. De een zegt ‘ik spreek je in het voorjaar wel weer’, de ander zegt ‘ja hij moet niet nog twee metingen lang 0,3 procent marktaandeel verliezen zoals deze meting anders is het avontuur van korte duur’. Dan kan Lex Harding senior wel roepen dat ‘Veronica nog nooit zo goed heeft geklonken’, het blijft een commercieel bedrijf en daar staat toch echt hoe het scoort bovenaan de vergaderlijst. Stenders die roept ‘We hoeven niet bij de grote stations te horen’ zal ook een aantal afdelingen heel zenuwachtig hebben gemaakt, de sales voorop.

Het probleem is natuurlijk dat zowel Harding als Stenders en veel van zijn medewerkers als liefhebber naar Veronica luisteren, niet als gemiddelde luisteraar. Het toppunt was toch wel de TV spot waarin co-host Caroline zegt dat er ‘ook iets van Urban Dance Squad te horen moet zijn!’. Hoe niche wil je het hebben?! Niemand die het nog kent, op een handjevol muziekfreaks (en de discjockeys zelf) na. Maar goed, ik geef het je te doen, het huidige Radio Veronica nog vlot trekken. Er is zóveel mee gerommeld qua format, uitstraling, programmering en marketing de afgelopen jaren dat het merk dusdanig beschadigd is dat je een héle lange adem moet hebben en consistent moet zijn in wat je te horen brengt wil je nog een grote nieuwe groep luisteraars aan je binden.

Het idee dat alle NPO luisteraars die naar Stenders luisterden op NPO Radio 2 meeverhuizen naar Veronica is natuurlijk kinderlijk gedacht. Iedereen die iets langer dan twee weken bij de landelijke radio rondloopt weet dat dat niet zo werkt. ‘Radio is slow business’ zegt iedereen dan, maar het heeft ook vooral met luiheid van de luisteraar te maken. Die kiest voor NPO Radio 2 omdat het hem of haar bevalt, niet omdat ze zo nodig Stenders & Brouwer moeten horen.

Maar goed, als Tim Klijn de ochtend gaat doen in het nieuwe jaar dan is er weer iemand voor de middag nodig. En dat stemt me dan wel weer vrolijk. Kleine kans dat het Toine van Peperstraten wordt, die zelf graag wil maar het natuurlijk ook niet voor een appel en een ei gaat zitten doen vijf dagen in de week, met of zonder Mischa Blok. Ik zet dan toch mijn geld op dit scenario: de ochtend tot 10u, daarna Dennis Ruyer tot 13u, waarna Stenders zijn platenkast een uurtje eerder opent tot 16u. Dan mag de alternatieve Martijn Muijs het weer eens gaan proberen in de middag. Hij volgde mij destijds ook op ’s middags onder Erik de Zwart, niet onverdienstelijk, wel nog met een sidekick waar hij niet zelf voor had gekozen. Laat die man het solo doen, er wordt al genoeg door elkaar heen gepraat op dat tijdstip op de radio.

Je kan Muijs een zwaarmoedige overjarige puber vinden waarin alleen de niche van een niche geïnteresserd is, maar hij brengt wel iets anders dat nog niet te horen is op het middag drivetime slot. Misschien bij Kink een beetje, voor de rest zijn het toch allemaal lolbroeken in de middag met items waar de hele Jostiband zelfs de clou van snapt. Als ze nou weer eens iets slims willen doen daar op de Bergweg dan vragen ze Jan Paparazzi terug als sidekick. Dit deed ie eerder bij mij in de ochtend en bij Martijn op vrijdagavond. Die man kan wel wat en snapt dat je met leuke, originele content moet komen. Ook Wilfred Genee heeft Paparazzi wel eens gepolst als (tijdelijke) vervanger voor Rick maar daar heeft ie vriendelijk voor bedankt. Misschien dat hij het nu wel ziet zitten?

Patrick Kicken


48 Comments

 1. Urban Dance Squad had wel een aardige internationale hit met Deeper Shade of Soul. Goed voor een 21ste plaats in de Billboard Hot 100. Slechts een handjevol Nederlandse artiesten is dat gelukt. Maar je hebt wel gelijk: in Nederland kwamen de niet verder dan de tipparade. Andere nummers zijn mij geheel onbekend.

 2. Ik ken Tim Klijn sinds kort een beetje door wat blijven hangen na De Bonanza, maar te kort om nu een oordeel te vellen, maar ik denk toch een maatje te ‘klijn’, ondanks zn Veronica-stem die het midden houdt tussen die van Stenders en Harding, dat dan weer wel …

  DJ

  Vandaag 20 jaar geleden overleed George Harrison in Los Angeles aan kanker, maar nog steeds is ie springlevend door zn onsterfelijke muziek, my spiritual sweet George!

 3. Het is zo simpel Gerard Ekdom naar de ochtend van Veronica.
  Stenders zelf de middagshow met de Bonanza XL waarin naast de verzoekplaten ook ruimte is voor andere dingen.

  Op Radio 10 Lex Gaarthuis terug naar de ochtend. Daar zou Jan Paparazzi als sidekick niet misstaan.

  Tim Klijn is een prima dj maar geen jock om een ochtend of middagshow te dragen.

  Als Ekdom naar Veronica zou verhuizen dan wel met Evelien de Bruin op dat tijdstip afscheid nemen van Niels & Rick. Misschien dat zij als sidekicks weer naast Edwin Evers zouden kunnen plaatsnemen als die te porren is voor een nieuwe radioshow op bv de vrijdag en/of zaterdag en/of zondagavond bij Veronica. Stenders met zijn avondprogramma dan naar de late vrijdagavond.

 4. Vind het wel armoe troef eerlijk gezegd. De ochtend is het belangrijkste moment van de dag voor een radiostation. Daar start je het doorluistereffect mee na de show, als het goed is. Maar eerlijk gezegd zie ik dat niet gebeuren met een Tim Klijn. Leuk als muziekjock in de daluren, maar een ochtendshow dragen of nu die middagshow, dat is wel even andere koek. Vind het allemaal niet zo sterk.

 5. Tim naast de mannen Niels en Rick. Hadden ze al moeten doe toen Evers weg ging bij 538. Nu bij Veronica weer samen. Laat Henk Blok ook mee gaan. Komt het helemaal goed.

 6. Misschien staat er eens programmamaker op die in z’n uppie ’n onderhoudend programma kan maken . Waar de meegiechelende leeghoofden voor nodig zijn om nieuwe , goeie platen aan te kondigen en fijne ouwe deunen te laten horen is voor velen ’n terecht raadsel. Ook dat schepsel dat ooit meedeed met de Slimste Mens, blijkt op vele fronten toch niet zó slim te zijn. Braaf meelopen met ’n chefje en vooral veel roepen dat’ie zo goed en fijn is . Maar ,,,zij ter zijde…. Wat Veronica zou sieren en onderscheiden is ’n presentator m/v neer te zetten die ook luisteraars kan vasthouden. Wees blij dat Genee en zijn mede-braaksels weg gaan, maar doe er dan ook Uw voordeel mee Veronica !

   • Ik zal zeggen doe er nog 2 of meer sidekicks bij. Lekker ouwehoeren over dingen die de luisteraar totaal niet interesseren. 12 minuten commercials in een uur. En hooguit 2 plaatjes per uur, en liefs ook nog mede presentatoren die zichzelf heel interessant vinden en bijvoorbeeld RTL boulevard mogen presenteren of een gastrol vervullen. Vroeger zaten we te zeiken dat er tijdens NCRV sport op zaterdag op Hilversum 3, de muziekzender van toen, te weinig muziek werd gedraaid. Nou toen kwamen er tenminste nog 8 plaatjes per uur voorbij. Nu lijkt het wel een wedstrijd wie het meest ouwehoert op de radio. Bah.

  • Die twee ‘lachzakken’ blijven gewoon plakken. Nee zeg, er zou eens voortvarend gehandeld worden. Het blijft zo teren op wat was, het oude Evers Staat Op Gevoel maar krampachtig blijven vasthouden.

 7. Persoonlijk vind ik het erg jammer dat Veronica Inside stopt, dit was het enige programma waar ik speciaal de radio voor aanzette. Maar wat een onzin dat de opvolgeer een DJ met een groot online bereik moet zijn, dat is niet de doelgroep, jongeren luisteren amper nog naar de radio. Gerard Ekdom zou ideaal zijn voor Veronica, maar die zit bij 10 en Talpa wil volgens mij juist die zender de grootste maken, dus weinig kans. Evers zou geweldig zijn, maar die gaat niet komen, dus Tim Klijn samen met Henk Blok zou het beste alternatief zijn.
  Ik moet zeggen dat Veronica absoluut er op vooruit is gegaan sinds Stenders de scepter zwaait, lekker gevarieerde muziek. Wat mij betreft inderdaad een Bonanza XL van 14 tot 18, want Martijn Muijs op die plek, sorry hoor maar dan heb je echt niets van radio begrepen, volledig nietszeggend en inwisselbaar voor de daluren.

 8. Tim 6-9 ( met Rick en Niels)
  Dennis 9-12
  Martijn 12-3
  Stenders ( zonder Caroline) 3-6. Heb je gelijk een goed alternatief voor alle middagshows. Music driven. En een autoriteit. Laat je Carolien lekker op kantoor zitten.

  • Die vreselijke Rick en Niels ?????? Nee toch zeker !!!!~Een schijnt de baas te zijn en de ander blert, gilt, schreeuwt en lacht nog harder dan ’n normaal verdragen kan !!! Schei ‘ns uit,,,,,

 9. En dan weer een man of 4 , 5 die 3 uur lang door mekaar heen zitten te praten en vooral, niet te vergeten, keihard zitten te ‘lachen’ om niks??!! Schei toch uit, probeer toch eens, lekker ouderwets, 1 DJ met eventueel iemand er bij voor nieuws enzovoort. Lekker snel, goeie muziek en hoofdpunten van de actualiteit. Dan ben je iig onderscheidend. Ik zou luisteren en ik denk nog wel een paar die van muziekradio houden ipv dat oeverloze scheitlollige geleuter.

  • Goeie tekst Klaas !!! De lach-zakken mogen weg ,,,,,nee móeten weg !!!!~Inhoudelijk zijn de 2 meelopers niets waard, maarja er schijnt dat er 1 vcan deze 2 onbenullen de baas is. Dus ???????? Lex Harding schaamt zich rot bij het horen van de meeste dj’s bij zijn Veronica !!!

   • Die is de baas al een tijdje niet meer. Rob Stenders is de baas. Of eigenlijk samen met Caroline de leiding van de zender. John de Mol is natuurlijk gewoon de baas.

 10. Ben ik de enige die Tim een beetje vermoeiend hard vind praten? Weet niet of ik dat in de ochtend trek. Alsof hij tegen de wind in schreeuwt. Wel goeie muzieksmaak

 11. Geachte mee-denkers over de nieuwe programmering van Veronica . Als wij , als niet dj zijnde, weten hoe het zou moeten klinken, waarom weten dan mensen die er dik voor worden betaald niét hoe het zou moeten zijn. Ik zie John de Mol Jr nog als jongen van 16-17 jaar rond lopen en voor technicus spelen bij Radio Noordzee, waar John sr directeur was. Toen wist hij (john de mol dus)al hoe ’n station moet klinken, dan kun je mij niet wijsmaken dat hij het nú niet meer zou weten !!! 1 dj/presentator/musicproducer , 1 producer/helper/voorbereider/regelaar/en telefoon aannemer en 1 nieuwslezer . 3 Man of vrouw en klaar is kees, Het is echt niet zo moeilijk !!!!

 12. De chemie die sidekicks Niels van Baarlen en Rick Romijn hadden met Edwin Evers zullen zij nooit meer hebben met een andere DJ!

  Waarom? De combinatie was perfect; Edwin Evers; een sympathieke jongen van het platteland van Overijssel(Hardenberg)naast twee ego’s uit de Randstad(Den Haag/Utrecht). Vooral Niels van Baarlen kraakt alles af wat niet uit Utrecht komt en denkt dat na Utrecht je van de aarde afdondert!

  Op een of andere manier leverde dit een perfecte klik op! Op zich is Tim Klijn een prima DJ(ik ken hem al sinds zijn radio 538 periode)en hij doet het best goed met de Radio Veronica middagshow(met een prima samenwerking met Celine Huijsmans en Henk Blok). Op zich zal hij een goede ochtendshow presenteren maar of Niels van Baarlen en Rick Romijn een toegevoegde waarde zijn is even afwachten?

  Mocht het toch doorgaan(meestal kloppen Patrick Kicken zijn columns wel)dan zou ik het ook mooi vinden als Henk Blok en Celine Huijsmans meegaan?

 13. Ik heb ‘em hier nog op CD in een doos zitten: Urban Dance Squad met het album Life ’n Perspectives Of A Genuine Crossover. Heel goed album trouwens en uit 1991 dus alweer 30 jaar oud (!). Oh ja, ze hebben wel degelijk een 2e hit gehad: Routine. Staat op dat album. Maar ook het nummer Careless vond ik altijd erg sterk evenals Bureaucrat Of Flaccostreet.

  Voor de jongere lezer: een CD is een zilverkleurige schijf van hetzelfde formaat als een Bluray of UHD-Bluray die je wel eens bij je grootouders hebt zien liggen. Er staat alleen muziek op, geen clips en je speelt hem af in een CD speler. Sommige stokoude auto’s kunnen zo’n schijf ook afspelen. Het was wat mensen gebruikten voor Spotify, Youtube en mp3. Het klinkt trouwens wel beter dan dat. Er bestaan ook grotere schijven die zwart van kleur zijn en die worden LP’s of vinylplaten genoemd. Die klinken volgens sommigen nog beter, al zijn de meningen daarover nogal verdeeld. Vroeger werden die ook wel in clubs gebruikt om muziek aan elkaar te mixen.

  En als je je nou totaal niet aangesproken voelt na dit verhaal om toch eens naar dit 30 jaar oude album te luisteren kan ik dat best begrijpen. Toen dit album uitkwam waren de eerste albums van de Beatles en de Rolling Stones nog niet eens 30 jaar oud. Cliff Richard en Elvis waren 30 jaar daarvoor (dus nu 60 jaar geleden) de grote sterren en daar luisterde ik ook niet naar. Later leerde ik ze wel waarderen. Dus vooral niet stiekem er toch naar gaan luisteren, hé!

  • En enerzijds was de Urban Dance Squad een Nederlandse versie van Amerikaanse hiprockgroepen als Living Colour, Red Hot Chili Peppers en de Beasty Boys, maar anderzijds maakte ze zo’n bijzonder en uniek geluid met zwarte en witte invloeden dat ze de inspiratiebron waren voor Rage against the machine. Who cares dan om single-succes?

   De mannen van de Squad gaven denk ik de opwindendste live-concerten ever door een Nederlandse band, wat een power en energie, je zou er spontaan van covid kunnen genezen. Yo!

   DJ

   DirkJan Vos (@djwvos) Tweeted:
   Lees net dat @LeoBlokhuis een tv-programma heeft gemaakt met de titel ‘De Soundtrack van de Koude Oorlog’ en dat oip 1 januari word uitgezonden, mooi. T (pers)bericht is van gisteren: Had n dag gewacht, want vandaag in 1979 op 30 november verscheen The Wall van Pink Floyd.

   ‘First we take Manhattan, then we take Berlin.’
   Leonard Cohen

   Black is beautyfull.

 14. Als Veronica echt wil gaan scoren en een leuke Ochtend of middagshow ik krijgen gooi dan bijvoorbeeld wat je eerst met Veronica inside had de mannen van roddelpraat erin en noem het dan roddelpraat radio dat is echt 360 graden anders dan alle gemiddelde dj’s van Nederland die twee passen perfect bij Veronica en het is gewoon een prachtige duotje dus als Stenders slim is vraag ie Dennis en Jan Roos gewoon voor de middag op Veronica zou voor mij denk wel goeie toevoeging zijn op de Nederland radio een keer wat anders dan alsmaar het zelfde

 15. Nog een aanvulling op mijn vorige reactie: Nou zal Patrick Kicken wel gelijk hebben dat Tim Klijn vanaf maandag 03 januari 2022 samen met Niels van Baarlen en Rick Romijn de Radio Veronica ochtendshow presenteren. Rick Romijn maakte deze week al een opmerking dat het een DJ wordt met een i in zijn naam dus dat spreekt voor zich.

  Wat ik eigenlijk jammer vind is dat Rob Stenders niet Dennis van der Geest gevraagd heeft om de ochtendshow op Radio Veronica te gaan presenteren? Hij heeft van de zomer toen Wilfred Genee op vakantie was dit een aantal weken gedaan. Ik vond het wel iets hebben!

  Dennis van der Geest is geen DJ maar dat vind ik zijn grote kracht! Juist doordat hij geen door Talpa geprogrammeerde DJ is vond ik het erg authentiek overkomen. De wisselwerking met Niels van Baarlen(Rick Romijn was nog afwezig)klonk ook goed. Maar ik snap de keuze voor Tim Klijn ook wel. Een ervaren DJ voor de ochtendshow.

  Ik wil dan een lans breken dat als Tim Klijn op vakantie is of door een andere reden afwezig is dat Dennis van der Geest zijn vaste invaller wordt. Misschien dat Rob Stenders dit ook leest? Een suggestie van een Radio Veronica luisteraar!

 16. van de week werden er door Rick en Niels wat hints gegeven betreffende de naam van de nieuwe ochtend jock..Er zat een E en een I in… Kortom, voor een appel en een ei wordt Dennis van der Geest die niet onverdienstelijk inviel daar neer gezet. Er zijn nog geen dikke luistercijfers gescoord sinds de aanpak van Stenders en Caroline moet op de centen letten. Dus geen budget voor Evers, als die dat al zou willen…

 17. Tim Klijn is wat mij betreft een geloofwaardige opvolger voor Wilfred Genee.

  Dat er achter de schermen bij Talpa al gepraat wordt over een eventueel vertrek van Rob Stenders, is niet verrassend. Commerciële radio is geld verdienen. Een vraag die eigenlijk wel gesteld mag worden is: Wat is de reden geweest waarom Talpa Rob Stenders heeft aangetrokken? En nog een vraag: Welke verwachtingen zijn er van Radio Veronica, onder leiding van Rob Stenders?

  • Hoeveel tijd mag Rob van de radiokenners hebben? De programmering is pas een paar maanden op gang en dan is het geduldig kijken: welke luisteraars gaan er weg en wie komen erbij?

   De drang om in te grijpen vanuit de radiokenners is groot. Maar als Veronica dat zou doen, zouden ze weer voor zwabberaars uitgemaakt worden. Ze kunnen het niet goed doen denk ik…

   • @helemaal gelijk Jeffrey! Rob Stenders is maandag 28 juni 2021 begonnen om Radio Veronica naar zijn smaak aan te passen. Als de grote baas John de Mol nu al ontevreden begint te zeuren over de resultaten is het hek van de dam!

    Ik hoop voor Rob Stenders dat hij bij John de Mol heeft afgedwongen dat hij minstens een jaar krijgt om Radio Veronica naar zijn smaak aan te passen. Constant geschuif met de programmering is daarbij een slecht idee.

    Radio Veronica moet per maandag 03 januari 2022 beginnen met een nieuwe programmering en deze minstens een half jaar aanhouden. En dan na een half jaar evalueren. En daarbij een realistische doelstelling aanhouden want Radio Veronica zal hoe dan ook niet het best beluisterde radiostation worden

 18. Dat er zoveel wordt gereageerd op deze column is ten eerste de verdienste van Patrick Kicken.

  Ten tweede geeft het aan dat Radio Veronica springlevend is 👏🏻

 19. Komt er weer zo’n “show” waarin een paar gasten 45 minuten per uur zitten te lachen? Dan gaat Veronica ook uit.
  Radio Caroline heeft een sterkere middengolf zender op 648 kHz aangezet. Die draaien tenminste wel veel muziek.
  Goed te ontvangen van Groningen tot Utrecht (dinsdag gecheckt) en verder.

 20. Ja zet dennis schouten en Jan Roos op de radio, luistercijfers knallen door het dak heen.

  Maar ik denk dat er geen commercieel station is die dat aandurft.

 21. het echte veronica ligt mog steeds in adam
  hup boot weer inrichten en weer terug naar toen
  er wordt nu teveel geklets en geinfoot
  het bonanza idee wel leuk maar die papa en mama die het presenteren brrrrrrrr en de naam bonanza is het ook niet meer kort om
  veronica blijft als u dat wilt
  maar dan met oude pit

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*