Patrick Kicken: Stenders naar Veronica, owjee

[BLOG] 17 appjes. 12 twitterberichten. 14 berichten op Facebook. JE HAD TOCH GELIJK! Stenders stapt over van NPO Radio 2 naar Radio Veronica, wat al speelt sinds oktober vorig jaar toen ik er voor het eerst over schreef. Rob stuurde destijds een appje met ‘je wordt bedankt!’. Ondanks dat we na een jarenlange vriendschap niet meer zo on speaking terms zijn en ik (ook) al een tijdje denk dat dit dé oplossing voor mijn oude cluppie is, waar ik toch 12 jaar ziel en zaligheid heb ingestopt en bij heb meegemaakt, begin ik nu toch vooral te denken: ‘weet Rob waar wel waar hij aan begint?’ en ‘gaat dit nou écht het verschil maken?’.

Voor de discjockeyploeg bij Radio Veronica is het natuurlijk fantastisch, Rob Stenders als nieuwe trainer. Je gaat je met zo’n grote naam aan het roer toch net iets stoerder voelen, trotser zijn op je club en net iets beter je best doen. De meest recente luistercijfers tonen een all time low bij Radio Veronica van 2,9% marktaandeel. Zelfs ten tijde van het non-stopstation Radio 103, voordat het nieuwe Radio Veronica gelanceerd werd in 2003 was het marktaandeel nog hoger, 3,5%. Dus dat er iets moest gebeuren is duidelijk. Ook voor de rest van Talpa radio is zo’n icoon aan boord een aanwinst, hij is toch de Johan Cruijff van de radio waar iedereen graag mee geassocieerd wil worden, al werk je een verdieping hoger of lager.

Stenders neemt de platenbonanza mee, zijn sidekick Caroline en mag ook baasje gaan spelen. Hij gaat dus van de marktleider met 17,8% marktaandeel (!) naar een station met 6 keer zo weinig luisteraars. Dan moet je er wel heel veel fiducie in hebben dat het een succes gaan worden. Over de redenen van Rob’s vertrek bij NPO Radio 2 is nog niet zo heel veel geschreven, maar die lijken mij overduidelijk: het botert al een tijd niet tussen hem en Ruud de Wild, aldus de tamtam. We weten nog dat hij bijna zijn dagelijkse radioshow kwijt was aan een vrouwelijke collega, een paar zomers terug. En Rob is nou eenmaal heel erg gevoelig voor dat ‘familiegevoel’ bij het station waar hij werkt.

Dat hij niet aanwezig was bij hét paradepaardje van NPO Radio 2, de Top 2000 in december was al een duidelijk voorteken dat Rob er klaar mee was bij 2. Maar toch vind ik het een uiterst riskante beslissing van onze Rob. Natuurlijk heeft hij al wat vriendjes gepositioneerd bij NPO Radio 2 én 5 waardoor een terugkeer naar ‘de publieken’ een mogelijkheid is, mocht dit avontuur mislukken. En, hoezeer ik het Radio Veronica ook gun weer het magische radiomerk van toen te worden, heb ik er een hard hoofd in. Een station met een marginaal marktaandeel red je niet uit de brand door de database aan muziek die je draait te vergroten, eerder door te verkleinen. En weet Rob wel dat Veronica last heeft van een akelige spraak- en muziekclausule waardoor de spreektijd echt beperkt is en je maar mondjesmaat met nieuwe muziek mag stoeien? Ook die vrijheid is hij kwijt.

De criticasters kunnen wel zeggen dat NPO Radio 2 het schoolvoorbeeld is van een radiozender die marktleider is (geworden) met een grote muziekdatabase, maar dat kúnnen ze zich ook veroorloven omdat ze zo populair zijn. De gemiddelde commerciële radioluisteraar wil gewoon zo snel mogelijk getrakteerd worden op een paar goede, herkenbare platen. En laten dat nou net de nummers zijn waar de meeste deejays een hekel aan hebben. Hij zal zijn clubje radiomakers ook veel meer vrijheid geven in spreektijd en muziek, want Rob weet hoe lekker dat is voor discjockeys. Maar of je dáár Radio Veronica mee gaat redden? Bovendien: met zo’n krakkemikkig half landelijk FM pakket en weinig marketingbudget kun je je eigenlijk geen experimenten veroorloven. En onthou: je bent als jock net zo goed als je radiostation, niet andersom. Stervoetballer Messi zal op het veld ook niet zo heel erg uit de verf komen bij Fortuna Sittard in de spits. Als je dat zelf wél denkt lijd je aan zelfoverschatting, zelfs als je Rob Stenders heet.

Vergis je niet, ik hoop er van harte op dat de komst van Stenders Radio Veronica weer op de kaart gaat zetten. Maar ik gok ook zo dat hij dit mede doet omdat hij zo dik is met Marc Adriani, zijn boezemvriend die de radiotak van Talpa leidt. Als dit met Stenders niet gelukt was, had zijn positie waarschijnlijk aan een zijden draadje gehangen, gezien de grote terugval van Radio 538. Dus ja, er speelt meer dan wat wij aan de voorkant kunnen zien. Het is toch ook wel een dikke fuck you naar NPO Radio 2, waar Rob het al tijden niet eens was met het muzikale beleid, gezien zijn commentaar erop on-air. Hij kan nu eindelijk zenderbaas spelen, wat hij toch al een hele tijd ambieerde. Zo kan hij zijn vriend Dennis Hoebee weer terughalen. Zijn maatje Maurice Verschuuren, hup weer de zender op. En protegé Martijn Muijs lekker laten invallen overdag, in plaats van in de late avond. Misschien kan Mark van den Akker weer wat in de nacht gaan doen? Heerlijk toch, carte blanche krijgen van je baas: maak er maar wat van. Ik snap de aantrekkelijkheid daarvan.

Dan zul jij wel balen dat je inmiddels geen vriendjes meer met Stenders bent, Patrick? Anders had hij jou misschien ook gebeld. Nee. Daar ben ik echt niet rouwig om. Radio Veronica is voor mij, om diverse redenen, een gesloten boek. En dat zal het ook blijven. Laten we hopen dat Stenders geschiedenis kan gaan schrijven door als eerste Nederlandse discjockey een heel radiostation uit het slop te trekken. Het marktaandeel zal zeker gaan stijgen, maar of het ooit nog boven de 4% gaat komen, wat je toch nodig hebt om nog een beetje winst te maken, durf ik te betwijfelen. Dus doe ik net als 5 maanden terug een nieuwe voorspelling: najaar 2022, Rob Stenders terug naar de NPO, bij Radio 5.

En de volgende overstap waarmee Talpa Radio probeert om NPO Radio 2 te verzwakken is natuurlijk ook al aanstaande: Gijs Staverman naar Radio 10. Wouter van der Goes hintte er ook al op dat Rob niet de enige is die gaat vertrekken. En ik hoop het van harte niet, want Edwin Diergaarde is een topgozer, maar de kans zit er dan natuurlijk in dat Gijs bij Radio 10 van 12 tot 14u te horen gaat zijn, net als nu bij 2. Diergaarde naar het weekend of misschien wel ook naar Veronica is dan het meest gunstige scenario.

Logisch bedacht om de programmering van 2 te verzwakken ten opzichte van 10 en Veronica, maar mijn voorspelling is dat het niet zo heel veel verschil gaat maken. Het merk NPO Radio 2 is inmiddels zo breed omarmd dat het boven de poppetjes uitstijgt. Dus Annemieke Schollaardt kan mooi 12-14u gaan doen en Giel of Van Inkel 14-16u. Misschien doet het de programmering en het marktaandeel van Radio 2 zelfs goed, een beetje verfrissing na al die jaren. En NPO radio’s opperchef en carrièretijger Jurre Bosman zit weer gebakken voor de komende jaartjes: éindelijk die beloofde vrouw in de dagprogrammering. Misschien zelfs twee back to back, woehoe! Pak aan, politiek Den Haag. Kijk ons eens lekker inclusief zijn.

Patrick Kicken

Ook leuk (en vers van de pers):

Alle Spreekbuis podcasts met interviews en radiobeschouwingen bij Apple Podcasts: sprkbs.nl
Alle Spreekbuis podcasts met interviews en radiobeschouwingen bij Spotify: pdcst.nl

75 Comments

 1. Toch wel typisch, deze column.
  In November schrijf je nog “Rob, doe het, ga naar Radio Veronica!”
  En dan doet hij dat een paar maanden later en dan zeg je ” ‘weet Rob waar wel waar hij aan begint?’ en ‘gaat dit nou écht het verschil maken?’”
  Echt, dit kan ik niet serieus meer nemen.

  • Hoi Marcel, er is niks zo veranderlijk als het weer en mijn mening. Ik zie het inderdaad nu minder rooskleurig in dan eind vorig jaar. Qua sentiment en romantiek rondom het merk en de naam Stenders geloof en hoop ik nog op een wonder, maar er is ook nog zoiets als gezond (radio)verstand. Ze geloven bij Talpa ook nog in wonderen, ik niet meer zo.

   • Ik vind Rob een heerlijke dj, maar dat is wat anders dan een station leiden. De hoogtijdagen van Veronica op de publieke radio komen nooit meer terug, want die luisteraars zijn vijftigers geworden, die vaak een hekel hebben aan de talloze reclame onderbrekingen, die vreselijk kunnen storen en je ook op radio weg doen zappen. Het huidige format van Veronica past natuurlijk wel bij de vijftigers, dus misschien daar op richten? Veronica was vroeger een ‘gevoel’ wat neergezet werd door de hele club. Met zo’n lulaap als Genee in de ochtend gaat het nooit war worden..weg hiermee. Diergaarde past prima, een goede ‘Veronica’ stem. Mijn idee dus: haal de ouwetjes terug die Veronica nog kennen uit de gouden jaren 80 met die sfeer en muziek, en dan niet alleen de uitgekauwde hitjes. Minder reclameblokken die dan iets langer kunnen, zoals de publieken altijd al doen. Hierdoor lijkt het minder ‘commercieel’ en zijn de ouwetjes meer geneigd te blijven hangen…maar ik wens Rob veel succes!

   • Patrick,
    ik weet niet of Talpa in een wonder gelooft. En gezond verstand? Zonder risico kom je nergens. Bij Radio 2 gaat het langzaam de verkeerde kant op met de overgewaardeerde plagiaatartiestjes Suzanne en Freek en het iets teveel draaien van nederlands non-talentwantwehebbengoedconnectieswantpapaofmamakentdieendie. Die luistercijfers kunnen alleen maar omlaag.

    Ik denk dat Stenders een gecalculeerd risico aangaat waar hopelijks iets mooi’s uitkomt.

    We wachten af.

 2. En die plaatjes daar gaat het dus om. Stenders neemt ook het muziekbeleid over en als dat richting Platen Bonanza gaat dan belooft dat wat. Er is grote behoefte aan wat kwaliteit ipv plat commercieel zoals we overal nu horen.
  En de clausulering moet je als voordeel zien, weinig gelul en veel oude platen. Nee het wordt wellicht geen 20-49 verhaal maar met een hoog marktaandeel haal je vanzelf ook in de commerciele doelgroep genoeg binnen.

  Veronica zal wat kannibalisereen met R 10, verder bij R 2 luisteraars wegtrekken en R5 gaat eraan, want straks nergens meer te horen. Had ik al verteld dat de kabel eraf gaat bij Radio 5? Ziggo gooit de FM eraf, dus daar gaan Radio 5 en al die anderen die daarvan afhankelijk zijn. Het zou me zelfs niets verbazen als Veronica een succes dreigt te worden de NPO opeens Radio 5 toch op FM zet……..

 3. Nee, ik ben een “West-Coast” liefhebber. The Beach Boys met “God Only Knows” denk ik aan. Volgens Paul McCartney de mooiste opname allertijden. En zo is het. Wie weet vind Stenders die ook mooi. Ik denk het wel.

  Maar, toch een alleraardigst stukje Patrick……………………

  • Weg met de reclame blokken, terug naar toen….plaatje, commercialtje, jingletje…enz enz. Veel beter te verteren….neus dicht…lepeltje levertraan afgeblust met rauw geklutst ei. “Tis goed voor je” zei mijn moeder in 1962. Radio Veronica zou moeten beginnen met het inleveren van de naam. De ware radio luisteraar heeft al lange tijd de radiowereld via internet radio ontdekt.

  • Juul mien jong,
   Je weet toch inmiddels wel dat de Beach Boys niet bestaan, wel the Wrecking Crew, fenominale studio muzikanten die alle maar dan ook alle Beach Boy hits vol speelden.Vooruit dan, een leuk stukkie zingen kunnen ze wel. Jaaaren geleden bracht ik dat aspect Wrecking Crew al in het Vreemde Snuiter Collectief naar voren toen de loftrompet weer eens afging voor de Strandheren…werd me niet in dank afgenomen.

  • (Je bedoelt: Its a Beautiful Day /White Bird)
   Ja, heel mooi.
   Zit in de playlist van R Paradijs, al heel lang.
   Net als Shoes en What in the World is Love.
   Heb me suf gelachen, in een of ander TV programma gaat Rob op zoek naar dit plaatje, nergens te vinden bij de NPO. En bij mij gewoon regelmatig te horen, kwam niet meer bij.
   (OK, is achterkantje van Farewell in the Rain, 1e uitgave in 1967, maar zal ook wel op een LP staan, fragmentje werd gebruikt in Veronica’s Popjournaal)

 4. Hij begon goed en de Platenbonanza vond ik echt een goed programma. Gaandeweg werd het minder, sidekick Carolien is meer een storende factor dan een goede toevoeging. Ik zal hem dus niet missen. Sterker nog, ik ben blij dat hij straks weg is en als Annemiek het overneemt is dat een verademing. Ik wens hem succes maar ik denk dat jouw voorspelling wel uit gaat komen Patrick. Nu nog Gijs “twintig-twintig” Staverman weg (liever vandaag dan morgen) en Radio 2 wordt alleen maar beter en sterker.

  • De platen die ik al jaren voor Lex Classix draaide op Radio 0511, classic hits, u weet wel, zogeheten better end of popmusic. Lex Classics is geen Hooghere Wiskunde Juul.

 5. Ik hoop dat Stenders snel afscheid neemt van de Veronica Inside ploeg. Past totaal niet bij het station. Bovendien maken de luistercijfers wel duidelijk dat de luisteraar niet te wachten op al die meningen en het gebabbel op de muziekzender. Wellicht kan het BNR Inside worden?

  • Tja, kan door gewoon aan de voorwaarden van het FM kavel te houden, nl weinig gesproken woord.
   Het kavel is voorbestemd voor muziek: oude muziek, en beperkt gesproken woord.

 6. Zou Stenders het ook lukken om Evers ( door Rob vaak Koning Edwin) binnen te halen?
  Een ochtendshow zal Evers zelf niet meer willen maar tot een lunchshow zal ie misschien te verleiden zijn?
  Dat zet je wat jonge aanwas met gevoel voor muziek (Frank van der Lende?) in de ochtend neer en dan heb je de contouren van een sterke dagprogrammering. Belangrijkste is dat zo snel mogelijk Genee en die andere twee gewipt worden.

 7. Rob kan nu wel minder eigenzinnige Verrukkelijke 15 hits en egotips draaien. Ook het nieuwe Veronica moet zich nog altijd strak houden aan oldies en weinig nieuwe muziek.

 8. Ik vind de overstap van Rob Stenders naar Radio Veronica wel hoopvol. Er is vergeten dat er misschien nog een optie is om de spraakbeperking te omzeilen. Met Rob Stenders aan het roer sta ik er niet raar van te kijken, als Radio Veronica nu wel van FM-kavel ruilt (met bijvoorbeeld Sky Radio of Radio 10). Ik denk dat ze Rob Stenders niet voor niets binnenhalen bij Radio Veronica. Wie weet, zijn er misschien nog verrassingen in aantocht. En binnen de kavelvoorwaarden zal Rob Stenders professioneel genoeg zijn, om goed om te kunnen gaan met de spraakbeperking.

  Rob Stenders heeft zijn sporen achtergelaten in het legendarische verleden van Radio Veronica. Het is dus een Veronica-icoon. Hij is binnenkort weer thuis (bij Radio Veronica).

  Ik denk dat door het vertrek van Rob Stenders en Gijs Staverman (mogelijk), NPO Radio 2 wel een flinke dreun krijgt. Daarbij zal de populariteit van de Top 2000 ook langzaam afnemen de komende jaren. Het is een goede beslissing van Talpa Radio om grote namen bij NPO Radio 2 weg te halen. Het fundament van het radiostation is daarmee weggehaald. NPO Radio 2 stort dan misschien als een kaartenhuis in elkaar. Ik denk dat Radio 10, Radio 538 en Qmusic de mogelijkheden hebben om het marktleiderschap over te nemen.

 9. @Patrick Keijzer 2 dj’s weg waarvan een heel populair en de ander wat minder. Daarvan zakt een Radio 3 natuurlijk niet ineens in elkaar, En met de populariteit van de TOP 200 zit het ook wel goed. Die neemt voorlopig nog niet af.

  • Een aantal (ook kleine) veranderingen kunnen al grote gevolgen hebben. Als voorbeeld, in 2004 vertrokken Rob Stenders en Ruud de Wild bij 3FM. Het radiostation zakte vervolgens behoorlijk in de luistercijfers. Uiteindelijk had 3FM nieuw talent klaarstaan, zoals Coen Swijnenberg, Sander Lantinga, Michiel Veenstra en Giel Beelen. Na een paar jaar ging het daardoor weer beter met 3FM. Heeft NPO Radio 2 ook talent klaarstaan dat Rob Stenders en Gijs Staverman evenaart? Giel Beelen bleek de afgelopen jaren minder populair te zijn geworden (bij Radio Veronica). Zou hij in de middag van NPO Radio 2 wel succesvol kunnen worden? Ik denk dat het nog onzeker is.

   • @Patrick Keijzer Ik bedoelde natuurlijk de TOP 2000 i.p.v. 200 ha Ha!
    Radio 2 zal het best een beetje merken maar valt of staat met de opvolging in de nieuwe programmering. Ik zou het niet heel slim vinden om Giel op de plek van Rob te zetten. Ik zou daar zoals ik het nu zie Jeroen van Inkel zetten en Giel op de zaterdag en zondagochtend. Ik ben geen fan van Beelen maar de afgelopen weken verving hij van Inkel en dat was best aangenaam om naar te luisteren. Radio 2 wil graag dagelijks een vrouw in de dagprogrammering dus van 12.00 tot 14.00u gaat denk ik Emily de Wild of Annemieke Schollaardt worden. Het probleem is alleen dat die uren van KRO-NCRV zijn en dat Annemieke bij AVROTROS zit. Hierdoor zal er flink geschoven moeten worden in de programmering en dat kan wel gevaarlijk zijn voor Radio 2.

  • Het zou geweldig zijn als Jensen weer op de radio zou komen maar ik denk niet dat hij wil. Ook denk ik dat hij er niet in komt bij Talpa.

 10. Hoi Patrick. Ik was al een tijdje Stenders moe. Hoewel het echt mijn smaak is, de muziek die hij draait, vind ik dat belerende van Rob, ik weet wat echte goede muziek is,
  vervelend gaan worden. Denk inderdaad dat hij ook voor de centen (zijn goed recht)
  naar Talpa gaat , maar hij zal na enige maanden inzien dat het niet alleen om geld gaat en dat als je 80% van de platen die je moet draaien zelf niet leuk vindt dit snel gaat knellen. Rob toch bedankt voor je tijd op Radio 2. Veel succes bij Veronica.
  Ik ga niet mee als luisteraar. Het gaat om de plaatjes en niet om de deejays.
  Annemiek of Giel of Jeroen kan makkelijk jou vervangen op Radio 2.

  • Stenders is de chef, zo schijnt hij bedongen te hebben. Ook over de muziek. Dus met dat plaatjes draaien die hij niet Leuk vindt zal het wel meevallen.

 11. @Erwin Die 80% platen die je moet draaien heb je op elke landelijke zender. Het programma van Rob is daarin wel een uitzondering omdat de bonanza juist geen playlist maar juist met de luisteraar tot stand komt. Hij neemt het programma mee dus dat blijft gewoon zo.

 12. Ik heb het idee dat Emily de Wilt de lunch gaat doen, die werd onlangs al daar neergezet voor een week en niet Annemieke, die een week Wout verving

  Dus ik neem aan dat Emily dan de lunch gaat doen en Annemieke de A-lijst doet van 2 tot 4

  Radio5 kan best groot worden maar dan moeten ze die FM freequentie even van Radio3 krijgen

 13. De Bonanza is de smaak van de luisteraar omdat de gedraaide platen passen in het format van Radio2
  Er komen per Bonaza 2000 verzoekjes binnen die worden gefilterd door zes mensen. Je kan zelfs als je wil van te voren de platen al bepalen, ze komen dan toch binnen. Dat gebeurt niet maar wat wel gebeurt is dat 80 tot 90 procent Radio2 muziek is. Rob mag schuiven met de plaatjes, en mag er een of twee zelf verzinnen.

  We moeten maar afwachten of Rob met carte blanche niet volledig doorslaat op de zender.

  Al met al is de muziekkeuze van de Bonanza best veilig en gezapig, iets anders kan een cultuurshock zijn

 14. “Dan moet je er wel heel veel fiducie in hebben dat het een succes gaan worden.”

  Ja en geld

  Overigens deelde De Wild een sneer uit na zijn uuropener met het bericht dat Stenders weggaat. Hij liet de soundbite horen van Wilders die zegt: Rot Lekker Op.

 15. Stenders is niet gek. Gaat altijd op zijn gevoel af. Heeft een goed oor voor “kwaliteitsmuziek”. Houdt van het verrassen van consumenten. Hij is, zeg maar, Leo Blokhuis, maar dan zonder wikipedia nodig te hebben. Ruim dertig jaar ervaring. Weet wat mensen willen horen. Zoals Linda de Mol Net 5 groot maakte, zal Rob Veronica uit het moeras trekken. Zonder enige twijfel (…)

 16. Waarom zou radio 10 Gijs willen? Die man heeft geen algemene kennis en is gewoon geen goede jock. Diergaarde zullen ze niet snel vervangen, die scoort sky high, dus ze zouden gek zijn als ze hem van dat tijdstip afhalen.

 17. @Juul, mijn buurvrouw zat vorig jaar met een vriendin in de achtertuin te kletsen. Binnen 1 minuut hoorde ik haar wel 7 keer “zeg maar” zeggen. Ik heb toen keihard Andre Hazes – Zeg Maar Niets Meer opgezet.

 18. Mark vd Akker was ook mijn tip ( in oa radiocafé etc) zou een prima zet zijn.
  Hij is inmiddels weer (voorzichtig) radioactief na zijn periode van depressie en ongelukken dus doen!

  Voorst zou Rob er goed aan doen nog wat radio2 collegae “mee te trekken” zoals bv van Inkel ( Veronica man pur sang) en evt Rik van V ( past perfect in het plaatje).

  Nog wat oudgedienden / top radiomakers als bv Eddy Keur, Patrick Kicken en Luuk van Rooij naar binnen dan heb je een zeer deskundige, ervaren en enthousiaste ploeg.
  De “kleine uren” laten opvullen door nieuw talent en Veronica gaat forse cijfers schrijven.

  Zonde voor R2 maar top voor Rob.

  Nu de stationsnaam nog aanpassen: VeROBnica.

 19. Hoop alleen dar Rob zich staande weet te houden in de “politiek” en de “politieke spelletjes” waar hij keihard mee te maken gaat krijgen.

  Het zou me niet verbazen als de “voorspelling” van @patrickkicken gaat uitkomen en Rob over één a twee jaar weer weg is bij VeROBnica.

 20. Even een idee droppen!

  Stel dat Talpa Veronica verkoopt, daar Slam voor terugkoopt, stopt met Slam en daar Kink op zet, Rob daar de baas van maakt en lekker los laat gaan.

  Kink vind het vast niet erg om samen te werken met Talpa als ze daarmee op FM komen en het kavel waar Slam opzit was in 2003 al in het leven geroepen voor het Kink van toen (ze trokken zichzelf terug)

  Ik denk dat ze dan met Kink binnen no time prima luistercijfers hebben en Talpa heeft dan nog steeds 4 zenders die in feite niet in elkaars vaarwater hoeven te gaan varen en evt procedures van kink mbt verlengen licenties is dan ook van de baan.

  Denk dat Rob zich daar dan als een vis in het water zou gaan voelen en het voegd ook echt iets toe aan huidig aanbod op FM!

 21. Hi Patrick,
  Je hebt hiermee dus gelijk gehad 🙂
  Ik ben wel benieuwd hoe jij de programmering straks ziet van veronica. Wellicht leuk om daar een blog over te maken. Ik denk dat Sander Hoogendoorn, Wouter en Frank van radio 2 ook de stap zullen maken. Maar wie weet zal Ekdom ook niet willen nu hij weet dat hij zijn eigen muziek kan draaien bij de zender van zijn grote voorbeeld. Domien?, Floortje Dessing weer een programma?, wie gaat volgens jou de ochtend doen?, wie de middag? ben wel benieuwd naar jouw visie.
  Groet
  En lees altijd met plezier jouw blogs.

 22. Het grote speculeren is begonnen, welke d.j’s op welk tijdstip? Persoonlijk was ik altijd bijzonder gecharmeerd van de volgende namen die met passie voor muziek en radio op KX radio acte de présence gaven: Ewald van Liempt, Maarten Daam, Bert van Lent, Roderick Veelo, Tom Anders, Henk Peeters en Jeroen Drogt met de PUP 50,
  Martijn Richters, Dj Ratz en Leo vd Goot! Allemaal muziekliefhebbers pur sang die wat mij betreft op het Veronica “for old en new friends” een plaats in de avond of weekend programmering verdienen.

 23. 6-9 Genee & Co.
  9-12 Goud Van Oud Dennis Ruyer
  12-14 Tim Klijn
  14-16 Bonanza
  16-18 Jeroen van Inkel
  18-20 Giel Beelen
  20-22 Listen To The Music Diverse DJ’s (de door Robin genoemde)
  22-00 DJ Ratz
  00-2 Mark In The Dark Mark vd Akker
  2-6 O Wat Een Nacht

 24. En hij is ook gelijk weg bij Radio 2, net als ik als luisteraar. Het is maar de vraag of ik die uren naar een ander radiostation ga luisteren, heel misschien Kink. En als Stenders bij Veronica zit? Betwijfel het. Patrick Kicken noemt al gelijk iets waarom ik afhaak: een playlist met steeds weer dezelfde zeer kleine selectie van platen. Dat bepaalde formules / radiowetten lijken te werken zal wel, maar ondertussen laat de helft van Nederland het medium radio links liggen.

 25. Citaat van Rob: Dat ik nu de kans krijg om als zenderbaas de koers van dit station te bepalen en zwart-op-wit het vertrouwen en de vrijheid heb gekregen om er de zender van te maken waar ik in geloof.
  Ja ja en dat bij Talpa op zo’n geclausuleerd kavel

  Hoe naïef kun je zijn.
  Robbie, Sinterklaas woont niet in Naarden.

  • Rob Stenders: “Radio Veronica stond ineens aan de deur. Ze zeiden: ‘Ga gewoon eens een radiostation met muziek maken zoals jij het wilt’. Wat ik bij de publieke omroep doe, kan ik nu ook bij de commerciële kant doen. Radio Veronica ademt ook dezelfde vrijheid van muziek.”

   Hoe zit het precies met de clausulering voor Radio Veronica? Ik citeer:

   “Op Kavel A2 is conform artikel 4 van de vergunningsvoorschriften een programmatische beperking gelegd. Tussen 07.00 uur en 19.00 uur dient het programma voor tenminste uit 85% muziek te bestaan, en bestaat de muziek voor ten hoogste 4,3 procent uit muziek die staat of heeft gestaan in de gangbare hitlijsten voor popmuziek, waarbij hit-noteringen ouder dan vijf jaar niet meetellen. Daarnaast mag er op de kavel in deze tijdsperiode geen (moderne) klassieke- of jazzmuziek worden uitgezonden.”

   Je kan de regels best veranderen, maar niet tijdens de race zelf en het duurt nog even voordat er een nieuwe frequentieveiling komt die oorspronkelijk voor 2022 stond gepland. Hoe staat het daarmee?

   Eind 2020 heeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) ingestemd met een voorstel van de Kamer om de vergunningen voor de FM-frequenties vanwege corona met twee jaar te verlengen en doet nu onderzoek of dat – tegen haar zin – ook drie jaar kan worden. Het voorstel kwam van de Vereniging Commerciële Radio (VCR) waarin het gros van de commerciële radiostations in Nederland is vertegenwoordigd, maar KINK is weer tegen verlenging, want wil zelf graag zo snel mogelijk een frequentie krijgen, tenminste dat beweren ze, maar hebben ze daar straks ook het geld voor?

   En over de clausuleringen is ook discussie of die misschien moeten worden afgeschaft, maar dat zie ik niet gebeuren en terecht, want dan krijg je alleen maar 538/Qmusic-klonen, op zich niet erg, maar dat berekent dan minder Nederlands product, maar bovenal gaan die zenders dan allemaal met elkaar concurreren door in dezelfde, grootste populaire-hitjesvijver te gaan vissen en dat gaat alleen maar ten koste van hun eigen voortbestaan, want er is niet oneindig veel vis en dan gaat het uiteindelijk allemaal ten koste van de luisteraar. Niet afschaffen dus.

   Dat Radio Veronica volgens Stenders alle vrijheid heeft om te draaien wat ze willen is een apert jokkebrokje van Rob, ik neem aan om luisteraars te trekken, maar vanzelf zal blijken dat er weinig nieuwe muziek wordt gedraaid en een Verrukkelijke 15 is overdag bij Veronica uitgesloten. Het wordt straks niet meer dan een keer in de middag Michael Kiwanuka draaien in de Platenbonanza …

 26. Rob Stenders is naar mijns inziens een ‘luie dj’.
  Zijn programma (Bonanza) behoeft weinig voorbereiding en
  er wordt geen invulling gegeven aan boeiende of
  actuele telef.gesprekken en het hele jaar (of jaren) daar zijn vaste jingles zonder vernieuwing. Kan zo zijn programma vooraf opnemen.
  Bij minste of geringste ziek, en geeft telefonisch niet thuis wanneer collega’s bellen.
  Zit openlijk te geilen op zijn sitekick Carolien.
  Tevens is zijn muziekkeuze weggelegd voor een klein select groepje ‘kenners’ .
  Nee, ben geen fan..

  • “Tevens is zijn muziekkeuze weggelegd voor een klein select groepje ‘kenners’.” Wat bedoel je daarmee Peter? Ik heb hier pas het tegenovergestelde geschreven, namelijk dat mijn kritiekpunt is dat Rob Stenders veelal de ‘usual suspects’ uit de verzoekjes pikt, dus veel seventies mavo-rock en bij nieuwe muziek vaak dan steeds dezelfde pareltjes als The war on drugs, Michael Kiwanuka, of nu die ELO-pastiche Wait for me van Super db. Maar goed, radio is natuurlijk ook vaak gebaseerd op herhaling. Maar Rob draait beslist niet voor ‘kenners’.

   Onlangs hoorde ik drie would-be-radio-commentatoren in een podcast beweren dat de formule van De Bonanza een gouden greep is en overal aan populariteit wint, want je kan dan als zender alle kanten op. Dat zou kunnen, maar het is natuurlijk altijd nog de hand en de smaak van de meester zelf die met al die verzoekjes bepaalt welke kant het dan opgaat. En bij Stenders is dat nogal voorspelbaar, maar er is wel enige interactie met luisteraars (meestal vrouwen) die dan net 6,5 jaar gescheiden zijn of waarvan de opa vorige week 12,5 jaar geleden is overleden en ze toen bij zijn uitvaart You can’t always get what You want van de Stones draaiden. Nou, dan draait Rob die toch. ‘Zeker’, zegt Caroline dan. Prima gezellige radio.

   En nu is er op Radio 2 tot morgenmiddag al dagen een Super Bonanza aan de gang met het draaien van 777 verzoekplaatjes voor het getroffen Limburg. Ook hier van hetzelfde laken een pak en heb ik al minstens drie keer On the waterfront van The Simple Minds voorbij horen komen. Dat wil zeggen dus geen keuzes uit de koker van een saaie muzieksamensteller, maar gekozen door jou luisteraar! Maar wat is het verschil? En wat een magere praatjes bij de plaatjes van de luisteraars. Doorgaans is het niet meer dan: ‘Ik wil Higher love van Whitney opdragen aan iedereen die z’n huis kwijt is, sterkte Venlo! Liefde voor allemaal! Maris (Culemborg).’

   Ik bedoel maar.

   DJ

   En Edwin Evers die nu Rob vervangt, dus die hoeft ff niet vroeg op te staan. Rob schijnt nog steeds op bed aan de oxygyne te liggen, maar vraag me onderhand wel af of dat nog is vanwege corona en stemproblemen, of is ie in een depressie geschoten? Ook dat heerst.

   Morgen, woensdag het publieksafscheid van Peter R. de Vries in Carré. Ik hoop dat er overal veel plaetjes worden gedraaid op de radio die op een of andere manier iets met Peter hebben te maken, een Peter Bonanza. Dan vraag ik aan: Peter Fox met Haus am See …

   Pas op voor natte voeten en hou vol!

   • Gisteravond schreef ik:

    “Morgen, woensdag het publieksafscheid van Peter R. de Vries in Carré. Ik hoop dat er overal veel plaetjes worden gedraaid op de radio die op een of andere manier iets met Peter hebben te maken, een Peter Bonanza. Dan vraag ik aan: Peter Fox met Haus am See …”

    De gezamenlijke Nederlandse radiozenders willen vandaag niets doen, maar morgenochtend om 11.00 uur Peter zijn lievelingsnummer draaien: A whither shade of pale. Ik snap dat wel, want donderdag is zijn uitvaart, maar die is besloten en hecht ik aan vandaag evenveel zo niet meer waarde.

    Nou doen ze helemaal niets? De Bonanza is toch net geopend met iets met Peter. Evers draaide Pride (In the name of love) van U2 en dat was aangevraagd door ene Peter. Toeval bestaat niet.

    Caroline had goed en slecht nieuws uit de ziekenboeg in Almere over Robbie. Het goede nieuws is dat hij goed aan de beterende hand is kwa corona, maar het slechte dat zijn stem nog steeds heel mager is. Dus …

    Dus beterschap weer en ik denk niet dat mijn verzoekje met Peter Fox ergens gedraaid gaat worden, niet vandaag of morgen, maar dan nog een ander gecombineerd verzoekje voor De Bonanza (en ook nog gerelateerd aan Veronica, dit voor de ‘kenners’ Peter), een speciaal Peter/Rob-plaetje:

    Robbie – Peter Koelewijn
    https://youtu.be/MlbHfFVOcfY

    Hé, hé Robbie
    Robbie, hoe is het nou?
    Je ogen staan zo somber
    He Robbie dat is niks voor jou
    Hé, hé Robbie
    Robbie, hoe is het nou?
    Ik ken dat ouwe makker
    Ik heb mijn portie gehad
    Maar verwachtte nooit dat
    Jij het jouwe ook krijgen zou

    DJ

    De Holleeder-rap

    Wie maakt dat ik niets meer lust
    Wie verstoort mijn rust
    Ja dat is Peter, ja dat is Peter
    Waarom doe ik alles fout
    Ben ik warm of koud
    Dat komt door Peter, dat komt door Peter

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*