Patrick Kicken: De afgang van Sharid Alles bij 3FM

[BLOG] Wat al een half jaartje in de lucht hing en waar al jaren over werd gesproken is nu een feit: de zendercoördinator bij 3FM, Sharid Alles, stapt dan nu eindelijk toch zelf op, waarschijnlijk in ‘goed overleg’ wat in Hilversum zoveel betekent als ‘je kan de eer aan je zelf houden anders gooien wij je eruit’. Is dit vertrek 100% terecht? Is zij nou werkelijk schuldig aan álles wat er misgaat bij het noodlijdende 3FM of speelt er meer? We duiken er even in.

We lezen nu overal dat het inlopen van de studio en on-air ingrijpen in de show van Timur Perlin ’s middags aangevoerd wordt als druppel die de emmer deed overlopen maar uit betrouwbare bronnen verneem ik dat het toch iets anders zit. Er werd door de discjockeys recent aan Sharid gevraagd waar 3FM nou voor staat in een paar woorden. Ze kon die vraag niet beantwoorden. Na 3,5 jaar kon ze het nog steeds niet uitleggen. Ze ging er over nadenken en kwam erop terug. Ook wist mevrouw Alles niet waar ‘E-Power radio’ voor stond in de luistercijfers.

On-air en online
De jocks hebben gelijk hoor, je wil weten wat de ‘stationality’ (de persoonlijkheid van je station) is. Daaraan toets je als het goed is al je items, content en jocks. Maar er moet dus weer een reclamebureau aan te pas komen om te bepalen waar 3FM voor staat en wie ze zijn, de zenderbaas weet het niet. Menno de Boer coacht de deejays. Roosmarijn Reijmer bepaalt de muzikale koers. Robbert-Jan van de Velde, adjunct zendercoördinator, regelt tot voor kort alle lopende zaken, hij heeft zijn vertrek ook al aangekondigd intern. Sharid Alles werkt vier dagen in de week waarvan eentje, de donderdag, thuis. Dit alles werd nou niet door de deejays gezien als hét beleid om weer op 4% te komen met de zender.

Wat zorgelijk is en op het conto van Sharid geschreven kan worden, is de moeizame groei van 3FM online. Sterker nog: de online luistercijfers en bereikcijfers qua socials zijn zelfs gedaald. Duidelijk teken dat de beoogde doelgroep niet bereikt wordt. De online redactie is zenderbreed, daar zou natuurlijk veel meer aandacht naar moeten maar anderzijds wordt dat natuurlijk ook weer bemoeilijkt door alle omroepen die hun eigen social kanalen ook willen voeden met allerlei content. En wat voor content plaats je? Om maar te zwijgen van al die jocks en programmaatjes die óók nog eens alleen maar hun eigen Twitter, Facebook & Instagram accounts zitten te promoten on-air. Overigens is er bij de benoeming van Alles in april 2018 natuurlijk ook nog gekeken naar hoe mooi het past in het inclusiviteitsplaatje waar NPO audiobaas Jurre Bosman zo mooi mee voor de dag kan komen: én een vrouw én ook nog een kleurtje. Geheid waren er betere kandidaten voor handen met veel meer ervaring, maar ja, een man en dan ook nog wit! Michiel Veenstra gaat z’n eigen station maar oprichten, wat hij ook deed.

Niet goed genoeg
Nu kunnen we wel alle schuld op het bordje van mevrouw Alles schuiven, haar achternaam roept daar bijna om, maar dat is natuurlijk afschuiven van de bovenste plank. Als het Nederlandse elftal vanavond verliest van Noorwegen en we gaan niet naar het WK voetbal dan is het ineens allemaal de schuld van bondscoach Louis van Gaal. Terwijl de spelers in het veld het moeten doen. Het grote, grote, nog grotere probleem in Nederland is natuurlijk dat we maar een paar écht goede radiodeejays hebben. De rest komt net kijken, doet een ander na, denkt dat hij of zij er al is of moet het vak on-the-go nog leren terwijl hij of zij al dagelijks te horen is bij een landelijke (!) zender). Het succes van NPO Radio 2 en 5 laat zien dat je pas écht goed wordt in radio na jarenlange ervaring en veel, heel veel vlieguren.

Jocks die nu op 3FM zitten denken dat ze er al zijn. Ik zit toch al bij een landelijk station? Dus ze vertikken het om zichzelf nog bij te spijkeren op radio gebied. Duizenden euro’s heb ik zelf geïnvesteerd in álles waar ik mijn handen op kon krijgen aan cursusmateriaal, video, audio, boeken uit Amerika en Engeland. Ja de jocks bij 3FM hebben de NPO campus waar ze het een en ander wordt bijgebracht. Maar dit moet toch op de eerste plaats uit jezelf komen. Je moet zélf die honger hebben om de allerbeste te worden in wat je doet! Zelfs als je al dagelijks te horen bent. Dan is/was er ook nog de tegenwerkende kracht van Rob Stenders en KX Radio die radiocoaches tot de duivel heeft uitgeroepen en blijft zeggen ‘radio leer je niet uit een boekje, wees maar lekker authentiek’. We zullen zien of deze formule bij Veronica anno 2022 tot succes gaat leiden of dat deze zender tot hetzelfde lot als 3FM veroordeeld is.

Vakmanschap
Concluderend: 3FM blijft gewoon kwakkelen zoals altijd. De meeste jocks die er te horen zijn missen gewoon het vakmanschap wat je pas krijgt als je vele jaren lang dagelijks radio hebt gemaakt én jezelf continu bijspijkert. Dit geldt overigens ook voor 538, op een handjevol oude rotten in het vak die er nog zitten denkt het merendeel ook al de sterrenstatus bereikt te hebben en daarmee voor bakken met luisteraars te zorgen. In een tijd dat goed entertainment overal bijna gratis verkrijgbaar is, denkt menig jock nog weg te komen met ‘app wat je aan het doen bent’ of ‘hey, het is Sint Maarten vandaag, weet jij nog een leuke track met Saint in de titel?’. Wat een armoe.

Sharid, ik geef je groot gelijk, ik hoop dat deze week, tijdens de Week van de Werkstress, anderen die aan een dood paard zitten te trekken je voorbeeld volgen. En er is eigenlijk maar één opvolger van Sharid, dat is de man die (mede) 538 en FunX tot een succes heeft gemaakt: Niels Hoogland. Maar of hij zijn vingers wil branden aan dit huis wat al jaren in de fik staat? Dan zal hij toch heel wat meer zeggenschap moeten krijgen dan zijn voorganger. Het zijn toch de soldaten aan het front, de jocks in het veld die het moeten doen. En zij worden aangestuurd (en betaald) door afzonderlijke omroepen. In dit NPO systeem heeft een zendercoördinator niet de slagkracht om echt het verschil te kunnen maken.

Opvolgers
Menno de Boer (Radio Lelystad, Omroep Flevoland, Slam! en 538) mag de honneurs eventjes waarnemen als ad interim. Overigens gaan er nu al twee andere namen rond die in de running zouden zijn voor de definitieve opvolging van Sharid Alles: Iwan Reuvekamp (producer van Giel’s succesvolle ochtendshow, later talentcoördinator bij 3FM en programmabaas bij Qmusic, nu chef podcasts bij DPG en al eerder gepolst om de rechterhand van Sharid te worden) en Erik van Hengstum (de nieuwe ‘waarnemend’ adjunct-zendermanager bij 3FM, is dik met Jurre Bosman en sprak al eerder zijn ambitie uit om een zender te managen).

Patrick Kicken

35 Comments

 1. Het blijft opmerkelijk dat iemand 3,5 jaar mag experimenten, zonder dat daar resultaat tegenover staat. Ze geeft aan zelf de beslissing te hebben genomen om te vertrekken. Dan komt bij mij de vraag naar boven hoe lang het duurt voordat de NPO-top zou ingrijpen.

 2. Tsja, de boekjes van Patrick leiden tot (goede!) dertien-in-een-dozijn DJs, de aanpak van Rob leidt tot heel diverse, vaak originele DJs.

  Maar is 3FM echt mislukt? Voor hogere luistercijfers moet je lekker commercieel gaan draaien. Maar dat is toch niet het doel? Dat kunnen de commerciëlen prima doen.

  3FM brengt dingen die anderen niet brengen. Logisch dat dat niet hoog scoort in de luistercijfers.

  Laat 3FM alsjeblieft iets toevoegen wat anderen niet bieden. Leg daar de meetlat, niet op de luistercijfers.

  • Dat is dus de grootste misvatting allertijden. Je kunt pas goed experimenteren en écht jezelf zijn op de radio als je de basisregels van radio goed onder de knie hebt. Angst leidt tot dertien-in-een-dozijn jocks, de angst die ontstaat als je de basisregels van radio niet goed onder de knie hebt of maar wat zit te doen op gevoel.

   • Eens wat je zegt over die dj’s en kennis. Wat je ook wel bij andere radiostations vind hoor. Martine van Klooster op Radio 2 op de zondagmiddag is daar een goed voorbeeld van. Wat zit die daar nou te doen 2 uur lang? En dan Eddy Keur naar de vrijdagnacht zetten. Onbegrijpelijk! Net als het laten staan van Spijkers met Koppen op Radio2

    Wat betreft 3FM als station ben ik het wel met Peter hierboven eens. Waarom moet het groot scoren? Ga voor een klein station en doe daar wat de grote landelijke stations niet doen. Laat die beoogde doelgroep los want die luistert nu al niet en gaat dat ook niet doen. Klein en om de muziek genre rock, heavy, alternatieve en een beetje pop. Kan prima werken. Serious Request (Het Glazen huis), Awards en enkele andere evenementen en festivals naar Radio 2.

    • Uiteraard allemaal prima als mensen zeggen dat je bin 3fm niet naar luistercijfers moet kijken, maar dan hoeft er ook geen 11 miljoen euro per jaar budget in. Laat staan een fm-frequentie met een zendbereik van 110%.

  • Wel vreemd, jaren lang wordt er alleen maar gekeken naar luistercijfers. En als een programma te weinig luisteraars heeft moet het na een tijdje van de zender. Maar nu er structureel minder luisteraars zijn voor de radio. Er zijn nu meerdere plaatsen om informatie op te doen over nieuwe muziek en plaatsen om naar te luisteren. Tja, dan gaan de managers ineens anders praten, het gebruikelijke management jargon (boekenwijsheid) wordt gebruikt over “kwaliteit” ipv kwantiteit.

   3FM kan echt iets worden als… de omroepen zich er niet mee gaan bemoeien en er een onafhankelijke 3FM organisatie komt . Die zich alleen bezig houdt met (nieuwe/bestaande) muziek, en ook echt op ALLE sociale media aanwezig is om muziek te promoten.

   Alle andere oplossingen zijn gedoemd te mislukken, als omroepen zich er me gaan bemoeien…

 3. Grotendeels eens met Patrick. Uitgezonderd dat Niels Hoogland de opvolger zou moeten zijn van Sharid Alles. Volgens mij heeft Niels Veronica redelijk tot de grond afgebroken. Hij is goed bij FunX omdat dat zijn muziek is. Met 3FM muziek heeft hij niets. Nee er moeten betere zendermanagers te vinden zijn. Misschien een wat oudere DJ tussen de 40 en 50 die zijn ervaring kan overbrengen.

  • Het is een misvatting dat FunX een succes is. De online streamcijfers bungelt het ergens onderaan. Dicerse non-stop zenders van talpa en qmusic die via 1 pc worden aangestuurd scoren beter.

 4. En Jurre? Die blijft wederom volledig onder schot? Ik zou zeggen dat je als eindbaas ook eens verantwoordelijkheid moet nemen? Wat vind jij Patrick?

  • Wordt Jurre ‘onder schot’ gehouden? LOL! Door wie, door jou, Patrick en al die andere domme zure mannetjes zonder vrouw en kinderen en die heel weing radio luisteren, ja Sky (geen geouwehoer) en om 18 uur de teluhvisie aanzetten met een bord vette bami en vette kluifkip op schoot en dan hier uit verveling met vervelende, verveelde tv onder een pseudoniem hier op Spreekbuis de boel onderschijten. Vanwege de kip en de bami. Eet eens een appel met een glas koud water, dan snap je Jurre Bosman en mij ook beter …

   TRUSTE

   dj

 5. Menno de Boer is niet interim maar blijft gewoon hoor. Die interim functie is voor de bühne. Dat is al lang geregeld Patrick!

 6. Je gooit het wel erg op de dj’s Patrick maar zullen we het eens over de muziek hebben? 3 fm zou eigenlijk de meer alternatieve nieuwe muziek moeten draaien met daarnaast oudere nummers tot pak m beet 25 jaar terug. Wat doen ze: net niet genoeg nieuwe nummers, daarnaast teveel te oude nummers uit het radio 2 genre. En een handje of 2 nummers die nu al jaar in jaar uit wekelijks worden gedraaid: Liquido, Chumbawamba, Fratellys, New Radicals. Blokkeer die nummers, alles ouder dan 30 jaar oud blokkeren op een paar uitzonderingen (Pixies bijvoorbeeld) na. Draai daarvoor in de plaats leuke Nederlandse bands en artiesten: Tape Toy, Moss, Nana Adjoa. En de andere helft nummers die je al te lang niet hebt gehoord. Dan heb je een origineel concept en komen er misschien luisteraars terug van bijvoorbeeld StuBru.

   • Is het een geschreven wet dat 3FM dat dan niet ook mag proberen? Nee toch? Weet zeker dat je het met een DUIDELIJK consequent format balancerend op nieuwe en oudere alternatieve muziek een veel trouwer en hechtere band kunt krijgen met je luisteraar. Maar ook dat heeft tijd nodig. Voorlopig heeft KINK nog geen FM frequentie, als dat er ooit nog gaat komen, dus ga maar eens wat proberen. Nothing to lose.

 7. Als je 3FM echt om zeep wil helpen, dan moet je notaris-zoontje Erik van Hengstum manager maken. Saai tot op het bod en denkt in Excel sheets en bezuinigingen, maar heeft het, net als zijn grote voorbeeld Jurre, achter de ellebogen. Kies asjeblieft voor iemand met affiniteit met radio & muziek, niet voor iemand die al 100 jaar bij de NPO werkt. NPO 3FM moet weer de gidsfunctie vervullen voor nieuwe muziek, waarbij alternatieve muziek niet wordt geschuwd, maar blijf uit het vaarwater van Radio 2 en FunX.

 8. Maak van 3FM maar een echte charityzender , een soort LLink , met alleen maar Serious Request voor het goede doelen. Met daarnaast muziek van bandjes en acts (bovenal nationaal) die het broodnodig hebben, en niet in de commerciële molen zitten. Hoe NPO wil je het hebben. Chop Chop.

   • Ja joh? De laatste keer met Het Glazen Huis (en dat dit jaar weer terugkeert) werd met Kerst 2017 meer dan 5.000.0000 (vijf miljoen) euro binnengehaald. En jij Zimon, wat heb jij dit jaar verdiend, of lig je al je hele leven aan t bijstandsinfuus?

    DJ

    BOYCOT MISSIE 538
    (verplaats de actieperiode!)

    • De luistercijfers voor 3FM zijn in de tussentijd gehalveerd, en nog maar eenderde van de luistercijfers tijdens Kerst 2016 (toen er nog 8,6 miljoen werd opgehaald). Ik zou er dus niet op rekenen dat die 5 miljoen weer gehaald gaat worden.

     En dan nog iets: de verdediger van een radiozender vindt het nodig om mensen met een andere mening “domme zure mannetjes zonder vrouw en kinderen” te noemen. Waarom zou een lezer hier dan bij de vuilbekkende luisteraars van die zender willen horen, Dirkjan?

 9. Stuur een bos bloemen naar Hardenberg. En stuur er meteen een doos chocola achteraan. Evers Staat Op tussen 06:00 en 10:00 uur op NPO 3FM. Goed idee?

  • Goed idee van je Patrick! Maar het zou logischer zijn dat Edwin Evers dan per maandag 03 januari 2021 van maandag tot en met donderdag de ochtendshow op radio Veronica gaat presenteren. Dit omdat zijn voormalige sidekicks Niels van Baarlen en Rick Romijn na het stoppen van Wilfred Genee met de ochtendshow als het goed is voor radio Veronica blijven werken. Dan kan hij met dezelfde samenstelling als bij Evers staat op Radio 538 destijds verder.

   Misschien is hij hiervoor te porren als Jan-Joost van Gangelen op vrijdag de ochtendshow op radio Veronica blijft presenteren. Dan kan hij zich op zijn Edwin Evers band blijven focussen. En misschien liggen de activiteiten van zijn band door corona op een lager pitje? Zodat hij tijd heeft om weer radio te maken.

   Maar ik geef toe dat de wens de vader van de gedachte is.

 10. Ik ben met m’n 43 waarschijnlijk niet de doelgroep, maar luister nog steeds graag naar 3fm. Timur Rob Frank en Sander vind ik echt prima dj’s. Alleen die karaoke meezing toestand… dat is echt slecht. Waarom niet weer een soort Arbeidsvitaminen waarbij bedrijven zich aan kunnen melden om 1 dag in de picture te staan?
  Alle commerciële vind ik echt 13 in een dozijn. Alleen maar dezelfde muziek en dan af en toe een evergreen zoals bijvoorbeeld Snow van de RHCP waarvan dan de helft van het nr wordt weggesneden omdat het anders te lang duurt ofzo. Dàt zul je bij de publieke nooit meemaken.
  Maar goed dat die Alles weg is denk ik. En Patrick jij weet het allemaal zo goed te vertellen… Zou jij niet eens een open sollicitatie sturen? 😉

  • @Koen, praatjes vullen geen gaatjes. Hij kan lekker becommentariëren vanaf de zijlijn; de beste stuurlui staan aan wal. Maar echt iets doen? Haha.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*