Patrick Kicken: Arme Mark Labrand, arme Coen Swijnenberg

[BLOG] Alsof de coronatijd nog niet verdrietig genoeg is, is er nog meer nieuws om niet vrolijk van te worden: de kersverse dochter van 538 DJ Mark Labrand is 3 maanden te vroeg geboren. En zijn collega Coen Swijnenberg keert terug op de radio, via zijn eigen internetstream. Beide onderwerpen halen uitgebreid het nieuws. Ik denk dat dat niet goed voor die jongens is.

Vooropgesteld dat het iedereen vrij staat om te delen met de wereld wat hij of zij wil, denk ik dat wat radio betreft we in een hele rare spagaat terecht zijn gekomen: radiodiscjockeys van 538 zijn Bekende Nederlanders geworden. En dus ligt hun hele privéleven op straat. Natuurlijk hadden we dat 30 jaar geleden ook al, maar toen ging het om een handjevol écht bekende gasten. Die tegelijk ook op TV waren, bij bijvoorbeeld Veronica, de Tros of TMF.

Ik heb zelf in 2011 en 2015 mijn twee burnouts beleefd en haalde het in 2011 nog De Telegraaf, ik was blij dat eind 2015 het hooguit Radio.nl haalde. Daardoor kon ik in alle rust bijtanken en uitzoeken wat er nu precies allemaal aan de hand was met me. Coen Swijnenberg hoeft maar met zijn hondje te gaan wandelen en het staat al in de krant. Alhoewel dat voor je ego prachtig is, denk ik dat het je als mens geen goed doet. Het maakt de druk om weer terug te keren enorm. En ik durf hier zelfs te beweren dat al die aandacht voor iets waarvan je weet dat het eigenlijk niet zoveel voorstelt (je hobby uitoefenen en daar flink voor betaald krijgen) juist averechts werkt en je onzeker maakt. Daarom denk ik ook dat het Coen’s eigen keuze geweest is om wat te rommelen vanuit thuis op internet. Wat ook weer de pers haalt, met soms hele rare koppen boven het artikel als ‘Coen Swijnenberg maakt radio comeback, maar niet bij 538’.

Dat reïntegratie als publiek figuur niet makkelijk is snapt iedereen. Daarom had Swijnenberg ineens gewoon weer op de zender moeten zitten bij 538, ergens in de late uurtjes, zonder vooraankondiging. Dit maakt de drempel alleen maar weer groter om dadelijk weer overal in Nederland te horen te zijn. Hoe ik dat weet? Omdat ik zelf nooit fatsoenlijk ben gereïntegreerd na mijn laatste burnout is het voor mij nog steeds moeilijk om live radio te maken, ook al heb ik het 20 jaar lang landelijk gedaan. Dit luistert héél nauw en ik kan alleen maar zeggen wat mij had geholpen: meteen weer de zender op zodra je weer kan, net als je iemand die een auto-ongeluk gehad heeft weer zo snel mogelijk achter het stuur moet zien te krijgen. Niet in een racesimulator, dat maakt het alleen maar erger en enger.

Het zou de Nederlandse pers ook sieren om het privéleed van radiomakers niet zo uitgebreid uit te meten. Maar ze doen het zelf natuurlijk ook. Labrand vertelt tot tranen toe op de radio over het bevallingsdrama, zijn vrouw post het op Instagram. Nogmaals: ieders eigen keuze. Maar in Amerika zeggen radioprofessoren niet voor niets: make it personal, not private. Het lijkt soms alsof de tegenwoordige radiodeejays op de eerste plaats Bekende Nederlander zijn en daarna pas discjockey. Terwijl je voor goede radio juist een beetje moet kunnen opereren in de luwte: je luisteraar is je beste vriend, niet de media. Al die aandacht maakt je veel te zelfbewust, waardoor je verkrampt achter de microfoon gaat zitten. Denkt dat ieder woord dat je on-air uitspreekt potentieel de krant kan halen. Dat je heel belangrijk en onmisbaar bent. Recept voor een volgende burn-out!

Patrick Kicken

14 Comments

 1. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat Oom John heeft gezegd;”Hé Coen komt er nog wat van want je kost mij een hoop geld…”

 2. @Juul Het zou kunnen dat John dat zegt maar daar gaat dan voor Coen nog steeds de bedrijfsarts over. Die heeft waarschijnlijk gezegd je bent nog niet klaar om helemaal terug te keren maar begin alvast een beetje in het klein voor jezelf om het een beetje op te bouwen. Weet die man veel. Ik denk dat Patrick gelijk heeft en dat dit niet de juiste manier is. Daarbij waarom zou je als luisteraar naar Coen Swijnenberg gaan zitten luisteren die van vanuit huis een beetje op internet zit te klooien.

  Coen heeft al van jongs af aan een grote passie voor radio maar is tegelijk ook wat te saai voor op de radio. Hij was nooit zo’n grote naam geworden als hij Sander niet was tegengekomen. Misschien moet hij accepteren dat het misschien een beetje klaar is. Ze draaien al jaren (de laatste 2 jaar bij 3FM al) op de automatische piloot. Totaal niet vernieuwend en eerlijk gezegd beide ook wel wat te oud aan het worden voor 538.

  Talpa zou Sander (eventueel samen met iemand) in de ochtend van Veronica moeten zetten als Giel daar weg gaat. Voor Coen zou het ik het eerlijk gezegd niet zo gauw weten. Radio 2 daar zou hij goed passen maar daar zijn al ietsje te veel dj’s.

  Die Mark Labrand wil te graag bekend zijn i.p.v. dat hij een goede radio dj is. Wat doet deze jongen op televisie? Hoe hij daar zit bij Shownieuws. Dan wil je wel erg graag. Als het nou een terugkeer van Countdown was geweest dan had ik zijn tv optredens nog wel verwacht. Overigens was ik erg verbaast dat hij een vrouw heeft en ze een kindje hebben gekregen want dacht dat hij op mannen viel.

  • Dave Donkervoort die al 15 jaar op internet zit te zenden en altijd geklonken heeft alsof hij botsauto’s omroept. En maar stoer doen op internet, prachtig. En zelf niet doorhebben hoe erg ie voor lul staat. 😂

   En Michel: homofoobje?

   Ga zo door jongens, jullie zijn kneiterstoer. 😂

 3. Tja, ik zou toch zeggen, If You can”t stand the heat, stay out of the kitchen. En het geldt niet voor iedereen, maar vaak spelen er bij overspannenheid en uitputting nog andere problemen mee, zoals verslaving aan drugs en/of alcohol. Dan ben je een kaars die aan twee kanten brandt. Maar dat weten BN’ers vaak goed verborgen en uit de achterklapkolommen van de T. te houden.

 4. Wordt het niet tijd voor een 3e burn out, past mooi in het plaatje.
  Ik lees je columns eigen altijd, en achteraf denk ik altijd weer waarom heb ik dat in godensnaam gedaan.
  Het was vroeger al Kicken in de middag, toen Kicken in de avond naar Kicken in de ochtend, hoogst waarschijnlijk ook nog Kicken in de nacht geweest. Maar wat een martelgang moet dat geweest zijn. Nu Kicken die het beter weet maar zelf nooit in staat is geweest om het beter te doen.
  Stop met dit geneuzel, je was geen goede dj, je bent geen goede dj en je wordt nóóit een goede dj, maakt niet uit wat de therapeut zegt, wen d’r maar aan.

  • Hahaha dankjewel voor deze heerlijke reactie, ‘Peter’. Ik denk daar natuurlijk heel anders over en mijn bankrekening ook. Het was géén martelgang, ik ben er op het juiste moment uitgestapt. Zouden sommige andere deejays ook een voorbeeld aan kunnen nemen.

   • Beste Patrick, mijn naam is overigens echt Peter.
    Bedankt voor je eerlijke en oprechte antwoord, dat moet ik dan ook weer zeggen.
    Succes, groet Peter

 5. @Peter Klopt hij zat ook in de nacht. Heette niet Kicken in de nacht maar Kicken voor je kiezen! Patrick legt vaak de vinger op de zere plek en heeft wat mij betreft over het huidige radio landschap en de dj’s vaak gelijk. Echter kunnen deze dj’s er vaak zelf zo veel aan doen. Dan is het niet zo leuk om te lezen. Toch zou ik ze adviseren wat vaker buiten de lijntjes te kleuren. Luisteraars vinden dat vaak wel leuk en juist dan val je als dj op. Een zender zal je echt niet zo snel ontslaan als je dat doet. Of je moet van die achterlijke acties en uitspraken als Giel Beelen hebben. Toch houd ook hij het binnen de radiowereld best lang uit.

 6. Vergeet niet dat redacties van roddelbladen, Boulevard en noem ze maar op zelf ook nieuws maken van elke scheet hé, jongens. Daar kan een dj zelf weinig aan doen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*