NPO wil stoppen met NPO Nieuws en NPO Zappelin

In het concessiebeleidsplan meldt NPO dat ze het mes wil zetten in NPO themakanalen. NPO Nieuws en kinderkanaal NPO Zappelin zouden moeten verdwijnen.

NPO meldt: ‘Mede door de grotere betekenis van on demand gaan we onze lineaire themakanalen in aantal terugbrengen. De themakanalen NPO 1 extra en NPO 2 extra behouden we, evenals het themakanaal NPO Politiek/Nieuws/Sport. We stoppen met de themakanalen NPO Nieuws en NPO Zappelin extra.’

Het aanbod op NPO Nieuws is volgens NPO al op verschillende andere aanbodkanalen van de NPO te vinden en op onderdelen bovendien vergelijkbaar met dat op NPO Politiek/Nieuws/Sport. ‘De toegevoegde waarde van het themakanaal NPO Zappelin extra is afgenomen, omdat het aanbod ook op andere kanalen wordt aangeboden, zowel lineair als on demand’, aldus NPO.

NPO behoudt vooralsnog het kanaal Beste van Vlaanderen en Nederland (BVN) NPO: ‘We onderzoeken in ieder geval de mogelijkheden voor het afbouwen van de kostbare satellietdistributie Daarnaast gaan we onderzoeken of we de publieke content internationaal, bijvoorbeeld door gebruik van geotechniek en login, via onze on demand diensten kunnen ontsluiten en daarmee verder kosten kunnen besparen.’

Ook op het gebied van radio themazenders zijn zij van plan om NPO Radio 4 Concerten, NPO FunX Dance (inmiddels NPO FunX Fissa) en NPO 3FM Alternative per 2022 schrappen.

11 Comments

 1. Het schrappen van Npo Nieuws is nogal zuur voor dat deel van de bevolking dat niet met dingen als Chromecast om kan gaan, en die je het ook nooit aan zal kunnen leren. Ik ken ze, en er zijn er vast meer van dan je denkt.

   • Helemaal eens met Hans wat betreft die nieuwszender!

    Stoppen met het kinderkanaal en wel doorgaan met NPO1 & 2 Extra welke pas echt overbodig zijn. En maar doorgaan met NPO3 voor jongeren en en met 3FM voor jongeren. Over overbodig gesproken!

    Ga gewoon door met dat kinderkanaal ZAPP als Zappelin uitzend op NPO3 is Zappelin als ZAPP uitzend op NPO3. In de avond/nacht uren kinderprogramma’s, series en film uit het rijke NPO archief.

    Van NPO1 Extra weer gewoon een nostalgische zender maken met programma’s, series en films uit het rijke NPO archief. Niet om het half jaar de boel weer herhalen en geen buitenlandse aankoop. Dat kan nu juist met NPO Start.

    NPO Nieuws en Politiek (en sport) kan gewoon samengevoegd worden.
    Met NPO2 Extra gewoon helemaal stoppen.
    In plaats daarvan het aanbod op NPO Start (Plus) nog verder uitbreiden.

 2. Schandalig, vooral het weghalen van NPO Nieuws.
  De NPO dwingt je steeds meer om on demand te kijken, best, maar kan het publiek dat afstraffen door alleen nog maar non-lineair te kijken zodat de NPO overbodig wordt.

  Beleid past ook goed in het treiteren van ouderen, Radio 5 niet in de analoge ether – wel 3 FM natuurlijk, thema kanalen weg die gemakkelijk op de kabel te ontvangen zijn.

 3. Zo wordt je verplicht te betalen. Lijkt me dat ik dat al via de belasting doe en dat zij hier budgetten en subsidies voor krijgen. Of heb ik dat mis?

 4. Bij de keuzes merk je duidelijk dat de NPO maar weinig rekening houdt met de kijker. Het kan ook een tactische visie zijn om meer geld los te peuteren bij het ministerie.

 5. Belachelijk, laten ze twee kanalen bestaan die bij Ziggo in een PLUS pakket zitten en schaffen ze twee kanalen af die iedereen kan zien.
  Sowieso al stom dat voor NPO kanalen betaald moeten worden aan Ziggo, ik heb de programma’s al betaald via de belasting. NPO moet afdwingen bij de regering/parlement, dat er voor NPO thema kanalen niet extra betaald moet worden.
  Tja en zo blijft als enig Nederlandstalig nieuwskanaal RTL Z over, die ‘s-nachts continue nieuws uitzendt.
  On demand is geen vervanging van lineaire TV. NPO Start doet het allang niet meer op mijn drie jaar oude TV, Netflix doet het wel (en vermoedelijk slaat Samsung alles op wat ik daar doe).
  NPO Start werkt trouwens ook vaak niet op de PC. Dus met z’n allen weer naar de concurrent?
  Niet slim.
  En dan zitten ze met de drie laatstgenoemde radio zenders op niche markten (die door de commercie niet worden bediend), dus die moeten ook weg……
  We gaan wel naar de concurrent.

 6. ‘De toegevoegde waarde van het themakanaal NPO Zappelin extra is afgenomen, omdat het aanbod ook op andere kanalen wordt aangeboden, zowel lineair als on demand’

  Hier kan ik mij met kleine kinderen in huis totaal niet in vinden. Zappelin extra is ideaal want dat is altijd goed. Afwisselende programma’s, niet constant hoeven zappen en ze kunnen niet per ongeluk bij niet-kindvriendelijke filmpjes uit komen.

 7. Hoewel npo 1 extra npo 2 extra npo politiek en nieuws npo sport npo 3 tv npo3lab npo 1 gos npo 2 gos npo 3 gos en bvn blijven wel beschikbaar na 15 december 2021

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*