René Mioch benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Vandaag is René Mioch benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding uitgereikt door loco-burgemeester Touria Meliani vanwege zijn inzet voor de Nederlandse filmindustrie. In zijn 35-jarige carrière was hij een invloedrijk ambassadeur van film en in het bijzonder van Nederlandse film. Vanwege de coronamaatregelen werd de ceremonie in aangepaste vorm gehouden.

Mioch kreeg de onderscheiding omdat hij dit jaar 35 jaar in het vak zit als filmrecensent en presentator/producent van diverse filmprogramma’s en daarnaast ook als waardering voor zijn ambassadeurschap voor de Nederlandse film en Nederlandse filmmakers in binnen en buitenland.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat René voor deze onderscheiding onder andere is voorgedragen door de internationaal gelouterde filmregisseur Paul Verhoeven en een van Nederlands meest succesvolle actrices Monique van de Ven.

Tevens is René Mioch de drijvende kracht achter de Rembrandt Award, de enige Nederlandse publieksprijs en is hij, naast zijn werkzaamheden, ook actief als bestuurslid van het ‘Shortcutz’ , een jaarlijks filmfestival voor korte films in Amsterdam en is hij als een van de weinig

René zit 35 jaar in het vak als filmrecensent en presentator/producent van diverse filmprogramma’s, een unicum voor Nederland. Hij is een echte ambassadeur van film in het algemeen en de Nederlandse film in het bijzonder. Gedurende zijn carrière heeft hij voor veel Nederlandse acteurs, regisseurs, cameramensen en filmprojecten de deuren naar een internationaal podium geopend. Hij heeft daarbij een heel positief stempel gedrukt op de beleving van Nederlandse film in Nederland maar daarbij ook, door zijn inzet, relaties en netwerk te gebruiken, in het buitenland.

Naast zijn werk als recensent en presenator heeft hij zich altijd met onuitputtelijk enthousiasme sterk gemaakt voor de Nederlandse film en Nederlandse filmmakers. Goede voorbeelden hiervan zijn onder andere zijn initiatief om de Rembrandt Awards in het leven te roepen, de enige Nederlandse publieksprijs voor films, en de oprichting van Stichting Shortcutz Amsterdam, een festival, platform en netwerk ineen, welke zich inzet om jong Nederlands filmtalent voor het voetlicht te brengen.

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*