NPO radiozenders op de schop


Afgelopen weken werd bekend dat bekende tv-programma’s, zoals Andere Tijden, Opgelicht?!, Blauw Bloed en Radar verdwijnen of flink worden aangepast wegens bezuinigingen en om meer jongeren te trekken. NPO is nu van plan om diverse radiozenders flink aan te passen. Dat blijkt uit een gelekt concept plan in handen van De Gooi en Eemlander.

Radio moet meer jongeren gaan trekken
Voor NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM en FunX gaat er naar verwachting veel veranderen. Er wordt meer geïnvesteerd in FunX, dat komende jaren  moet verdubbelen in aantal luisteraars. 
3FM krijgt juist 1,5 miljoen euro minder en moet persoonlijkheden uit het online domein (bv Youtubers/vloggers) gaan aantrekken.  De ochtendshow met Sander Hoogendoorn staat in het gelekte document ter discussie. 
Radio 1 moet journalistieker worden en dit kan ook impact gaan hebben op diverse bestaande programma’s. NPO Radio 2 moet meer vrouwelijker luisteraars trekken, maar ook mensen met diversere culturele achtergrond. De radioprogramma’s, die in het conceptplan ‘ter discussie staan’, worden in dagblad De Gooi en Eemlander vandaag gemeld.  
Steeds minder Nederlanders luisteren lineair naar radio en daarom wil NPO verder blijven inzetten op podcasts. Het aantal podcastluisteraars moet in 2022 verdubbeld zijn. 

23 Comments

 1. De bezuiniging op radio 1 is het makkelijkst te verwezenlijken. Geef de zender helemaal aan de NOS. Maak er een echte nieuws- en sportzender van, zonder gekeuvel en gekleurde omroep programma’s. Wanneer al het geld dat nu over de omroepen wordt verdeeld, bij 1 organisatie terecht komt, komt dat de kwaliteit alleen maar ten goede.

 2. Haal dat sportprogramma in de vroege middag weg, en dan is NPO Radio 1 wmb goed zoals het is. Prettig juist dat pure informatie en inhoudelijk amusement afgewisseld worden. Zolang ze maar geen loze onzin uit gaan zenden.

  • Ik heb sowieso moeite met de overdreven aandacht voor sport in nieuwsprogramma’s. Haal de sport ook eens uit het late NPO televisiejournaal. Direct een bezuiniging, want dit journaal kan dan door 1 persoon worden gepresenteerd. Studio kan dan ook een stuk kleiner. Zet de presentator gewoon weer achter een bureau en de rest kan door de computer in het beeld worden ingepast. Presentator in een klein deel van het beeld en de rest voor opnames van het nieuws. Doe dan ook de weerkaart over het hele scherm in plaats van over een kwart scherm. Of naast de presentator. Het weer in Wales en Polen interesseert me niet zo.
   (O, dit ging over tv….)

 3. Ik zie nog steeds geen concreet plan. Ik voorzie weer allerlei halfbakken maatregelen en compromissen waarmee niet bereikt word wat ze willen en programma’s en zenders gesloopt worden. Als je gaat bezuinigen op de NPO radiozenders dan begin je met de frequentie van Radio 5 aan 3FM geven en haal je de stekker uit de laatste. Investeer je in een groot platform voor jongeren op internet waar ook radio een onderdeel van is. Met FunX en andere muziek die jongeren leuk vinden (al dan niet met het merk 3FM) op de horen is. Daarnaast op dit platform programma’s, nieuws, series, films, vlogs, games, podcast’s, evenement, scholing etc. Een platform dat samenwerkt en deelt met reeds bestaande (online) diensten en merken waar jongeren gebruik van maken. Dit platform had er eigenlijk al jaren moeten zijn i.p.v. 3FM en de afbakken jongerenzender NPO3.

 4. Programeer de taalstaat ook in de week programmering. Op het tijdslot 14:00 16:00 b.v . Als mensen nu naar NPO radio 5 luisteren dan zal ze opvallen dat die branding enorm is opgevoerd. Waarom ? Het is toch NPO . Ook dat zal wel uit de koker van Peter de vries komen .Als je luistert naar Bart v.leeuwen dan hoor je dat hij lange tijd geen programma meer heeft gemaakt bij de NPO. De herhalingsfactor valt op. Is het echt nodig om na elke plaat te laten weten dat het 29 Mei 1982 is ? Dat en die overdreven branding is heel storend.

 5. Vraag me af wat hier nieuw aan is. 3FM probeert zich toch al jaren op jongeren te richten wat steeds maar niet lukt? Ook experimenteren met youtubers en vloggers hebben ze al eens gedaan maar zonder succes. Dat moet je ook niet willen. Radiopassie wil ik horen, niet jochies die beeld belangrijker vinden dan audio. Dus het is allemaal wijn in nieuwe zakken aanpassingen die ik nu voorbij zie komen.

 6. Blij dat op Radio-1 de tutprogramma’s gaan plaatsmaken voor journalistiek. Dat is nieuws. Kan de radiodocumentaire ook weer wekelijks op Radio-1 geprogrammeerd worden? Heel graag.

 7. Goeie plannen zo op het eerste gezicht. Vooral het ingrijpen bij Radio 1, want wat een hoop geneuzel, sportonzin en trivia nu in de middag. En laat Lammert de Bruin voortaan de koffie rondbrengen en haal hem van de zender af, dan ga ik misschien ’s middags weer luisteren. Maar Met het oog van morgen mag ook journalistieker en vind ik het journalistieke niveau vaak bedroevend en is de reden dat ik veel minder luister.

  Ik vrees alleen, maar dat lees ik nog negens, dat op enig moment de stekker uit NPO Radio 2 Soul & Jazz wordt getrokken. Er zijn nauwelijks nog gepresenteerde programma’s waarvan een enkele live is en aan de website wordt nagenoeg niets meer gedaan; info over komende programma’s is nauwelijks te vinden. Presentatie op sociale media, nihil. En straks zeggen ze, Ja er luistert niemand meer naar Soul & Jazz, we stoppen ermee. Me dunkt als je je eigen thema-kanaal daarvoor eigenhandig langzaam de verdommenis in hebt geholpen. Er moet juist meer geld komen voor een fatsoenlijk jazzkanaal, al dan niet alleen nog online.

 8. Beste wel woke om geld naar de allochtone jongerenzender te schuiven die via de FM niet landelijk dekkend is. Ik hoor de zucht al vallen als de NPO wederom niet kan onderbouwen waarom iets noodzakelijk is.

  • “woke”?
   Leg eens uit wat jij hiermee bedoelt, Andreas?

   Als ik google kom ik bij:
   wakker, bewustzijn, racisme, anti racisme, discriminatie, anti discriminatie, Black Lives Matters en nog meer (deels tegenstrijdige) termen die ik niet kan linken aan jouw bewering over NPO radiostations. Het lijkt op een modewoord, dat iedereen op zijn eigen manier uitlegt.

   Dus: wat bedoel jij met “woke”?

 9. Ze moeten steeds wat nieuws proberen.
  Probeer eens wat ouds: 3FM verticaal programmeren, kijken of dat nog verschuivingen geeft

  • Dat kan interessante radio opleveren. Ik luister zelf regelmatig naar buitenlandse community/studenten-zenders die dat concept nog hanteren. Maar wij zullen waarschijnlijk tot de weinige luisteraars behoren, het toch al niet royale marktaandeel zakt richting de 1%, en elke dag andere programma’s is ook nog eens enorm duur om te creëren.

 10. Dinsdag 1 juni 20-21 / 22.30

  Vaste lezers zullen het onderhand wel van me weten, Ik geloof niet in toeval, maar dat maakt me zeker niet tot een complotdenker. Ook zullen niet alle wonderbaarlijke coïncidenties (zoals ik die meemaak) altijd een metafysische oorzaak hebben, want soms is iets heel simpel te verklaren, achteraf, alleen weten we die logische oorzaak niet en zeggen mensen dan dat het toeval is, maar dat dan niet het geval was. Snappen jullie?

  Het is nu na 22.00 uur en normaal zou Frank van ’t Hof zijn begonnen aan zijn Big Frank Show op Radio 2 en wat ie met veel enthousiasme doet en mag doen, voorlopig, want het is maar tijdelijk totdat over een tijdje een nieuwe permanente invulling wordt gegeven aan het tijdslot. Mag Frank straks met zijn show doorgaan? Frank is er vanavond niet en wordt nu vervangen door Jeroen van Inkel. Frank is niet ziek, of wat dan ook, hij is met z’n meisje een paar dagen op vakantie, aldus Van Inkel. Kan, maar Frank zei gisteravond niets en hoezo op een dinsdag op vakantie gaan? Maar kan.

  Aan het eind van de middag las ik op ad.nl een bericht met onderstaande kop:

  NPO neemt ook radio-programmering op de schop: Giel Beelen mogelijk naar de avond

  https://www.ad.nl/show/npo-neemt-ook-radio-programmering-op-de-schop-giel-beelen-mogelijk-naar-de-avond~a49db5d4

  “Beelen presenteert momenteel tussen 04.00 en 06.00 uur zijn programma bij BNNVara, maar zou een serieuze optie zijn voor de doordeweekse avond (NPO Radio 2) tussen 22.00 en 00.00 uur.”

  Goeienavond …

  DJ

 11. Jongeren moeten naar de radio gaan luistern.
  – Radio? Wat is dat? Is dat een nieuwe app met leuke filmpjes?
  Nee, alleen muziek zonder beeld.
  – TikTok zonder beeld? Nee: daar begin ik echt niet aan. Doeiiiiiii

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*