‘NPO heeft te veel macht naar zich toe heeft getrokken’

Argos sprak met 10 van de 13 omroepdirecties. Vrijwel allemaal vinden zij dat de NPO zich te veel richt op kijkcijfers en te veel macht heeft. In de mediawet staat dat de NPO niet over de inhoud mag gaan, maar dat doen ze in de praktijk wel. Bijvoorbeeld over presentatoren en zelfs over welke kandidaten in een programma aan bod moeten komen. Toch komen zij niet in opstand, omdat omroepen ook eigen belangen hebben: ‘Het is de perfecte situatie voor verdeel en heers’, zegt aldus journalist Kim van Keken.

Een van de omroepdirecteuren heeft aangegeven dat de het vorige NPO-bestuur vooral druk was met hun missie om de NPO als merk te verkopen en daarmee de omroepen meer op de achtergrond te zetten.Het profiel van omroepverenigingen is daardoor afgelopen jaren onder druk komen te staan. 

beluister hier de aflevering van Argos:11 Comments

 1. Npo staat weer onder controle van D66 dat kun je inhoudelijk wel zien aan de programma’s en de mensen die daar constant in zitten .

  • @De koot: perfect beantwoord! Met toch een toevoeging, de NPO staat onder controle van D66/Sigrid Kaag en de PVDA. En waag het als omroep niet om een geluid te laten horen wat deze twee niet aanstaat. Want dat zal je nog bezuren.

   • Jongens, stel je niet zo aan. Dit soort teksten is leuk op wappiewebsites, maar dit is een serieuze site. Een complex bestel van machtsverhoudingen terugbrengen tot ‘boehoehoe Kaag heeft de macht’ is niet alleen aantoonbaar onjuist, maar doet ook geen recht aan iedereen die probeert de bestaande complexiteit op een professionele manier te duiden.

 2. Dat vonden wij bij de TROS al sinds de eind jaren 80. Althans bij de radio. Hopeloos “gedoe” met de z.g. zendercoödinatoren die gingen zich bemoeien met wat voor platen we bij de radio “mochten draaien”. Dus Frans Bauer was vaak taboe. Terwijl dat muziek was die bij de TROS achterban goed lag. En de achterban is toch de legitimatie van een Omroep denk ik dan.

  • Goed dat jij Frans Bauer aanhaalt Juul. Wanneer ik Bauer draaide tijdens de middag-uitzendingen van Langs de Lijn kwam er soms ’n denigrerend geluid van redakteuren en of technici,maar ook van chefs en inderdaad ’n zender baasje . Klaas Samplonius of Sjors Fröhlich, die bij toerbeurt de zaterdag middag presenteerde juichten het juist toe. Klaas riep dan “waarom wel bij ons (tros) op tv, maar niet op de radio ???” Daarom roept Frans nu nog elke gelegenheid , dat er 3 mensen zijn waar hij zijn imposante carrière mede aan te danken heeft . Daniel Dekker , Edwin Evers en Herman van der Velden . Het moet soms gezegd worden !

   • @Herman,
    Ja de bewuste zendercördinator had VARA roots en ja, dan snap je wel waarom Frans Bauer “liever niet gedraaid moest worden in zijn optiek.
    Ik heb ‘em ooit wel eens in onze wandelgang aan z’n verstand proberen te brengen dat als de Frans Bauers etc. er niet waren The Earring nooit zo lang in de studio konden opnemen vanwege het geld. Want de “volkse artiesten” brachten het geld op bij de platenmijen. Maar ja, “kwam niet aan”…….De man is nu met pensioen en da’s ook goed.
    Gelukkig heeft collega Daniel Dekker altijd z’n poot stijf gehouden.

    • Ik heb dat onderscheid tussen lage en hoge cultuur nooit zo begrepen, maar vooral niet dat daardoor bij de publieke radio figuren als Frans Bauer worden geweerd. Guilty pleasures, ook zoiets. Ik heb me nog nooit schuldig gevoeld, of geschaamd voor wat ik wel of niet mooi vind. Maar t is wel sjiek om zo indirect aan te geven dat je n heel goede en correcte smaak hebt door te zeggen dat je heimelijk Andre Hazes goed vindt.

     Maar Veronica dee ook al mee aan dit soort praktijken in de zeezendertijd. Te volkse artiesten, vooral uit de regio die veel platen verkochten, werden niet gedraaid en kregen geen Top-40-notering. En met t Gouden-Platensysteem werd ook vrolijk de hand gelicht. Singles die bij lange na niet 100.000 keer over de toonbank waren gegaan, kregen de status van Gouden Plaat. Om de verkoop aan te jagen en hup hoog de lijst in. Net zo makkelijk. Veronicaaaaa! En omgekeerd nog oneerlijker, n platenmagneet als James Last kreeg vaak geen Gouden Plaat ondanks verkopen ver boven de 100.000 en sowieso geen notering bij de lijsten. James Last? James Overlast!

     En Daniel Dekker mag dan lang z’n poot stijf hebben gehouden met wel veel aandacht voor t Nederlands product, maar even gecheckt, in de laatste 30 dagen is op zijn Radio 5 welgeteld 1 x Frans Bauer gedraaid, op 11 november, de 11e van de 11e, carnaval, 11 t gekkengetal: Heb je even voor mij? En niet bij Lunch Lekker van Daniel zelf, maar bij Bert Kranenbarg. Hoe zou t dan nu met zn been zijn?

  • Heb nooit begrepen waarom het zogenaamde volkse nooit of weinig gedraaid wordt ,ook in de top 2000 worden veel Nederlandse top A artiesten niet toegelaten wat eigenlijk discriminatie is want ik weet dat er wel op gestemd wordt schandelijk dat Vader Abraham met zijn cafe aan de haven vorig jaar er weer niet instond, of Willy Alberti met de glimlach van een kind Maar ook BZN Lee Towers en meer top artiesten forget it ze komen er niet in en dat is een zeer kwalijke zaak m.i. wordt er met de top 2000 een commercieel belang gediend , en dat zou niet mogen !

 3. NPO teveel macht? Wat dacht je ervan eens te stoppen met het geldverslindende omroepen-systeem?

  Los van de misstanden en het te hoge D66-gehalte, moet er toch onderhand eens centraal aangestuurd worden bij de Publieke Omroep?
  Al die loose omroepen die los van elkaar het wiel uit zitten te vinden, wat een prehistorische onzin.

  Dat geklaag over teveel macht van de NPO komt altijd van iemand die gelieerd is/was aan een omroep. Maar laten we die onzin eens afschaffen, daar is de kijker uiteindelijk beter mee af dan al die omroepen die elkaar dwars zitten.

  Nog even en de markt heeft de publieke omroep volledig ingehaald en moeten ze alsnog verplicht opgeheven worden.

  • @ Lotte.

   Jij werkt of hebt zeker niet bij de PO gewerkt?
   En als je die achtergrond niet hebt zullen we dan jou werk maar eens even snel opheffen ?
   Kom op zeg!

   • Dag Juul,

    Wat een onzinreactie.

    Moet dit geldverslindende systeem intact blijven omdat er anders medewerkers naar huis gestuurd moeten worden? Dat is volgens jou een reden om dit systeem zo te houden?

    Miljoenen verspillen aan dubbele functies die bij de NPO worden gedaan en tegelijk ook door mensen bij een omroep, het is de grootst mogelijke onzin die er is. Er is geen land ter wereld dat zo’n omslachtig systeem heeft, daar is een reden voor.

    Maar het is je wel weer gelukt om te benadrukken dat je zelf bij de publieke omroep hebt gewerkt, dat was eigenlijk je doel met je reactie toch?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*