Mogelijk tbs voor gijzelnemer van NPO’er

De 33-jarige Mohamed C. hangt een eis van tbs met dwangverpleging boven het hoofd. De man wordt ervan verdacht in augustus vorig jaar een medewerkster van de NPO te hebben gegijzeld.

De officier van justitie zinspeelde tijdens de behandeling van het rapport van het Pieter Baan Centrum op de tbs-straf. Hiervoor wil hij bij de strafzaak nog wel twee deskundigen horen, om dieper op de bevindingen van de kliniek in te gaan. Een van de conclusies van het rapport luidt dat de man ten tijde van de gijzeling volledig ontoerekeningsvatbaar was. Het PBC stelde bij de eerste opname van C. vast dat hij ten tijde van de gijzeling een psychose had.

De advocaat van C. verzocht de rechtbank een reclasseringsrapport te laten opmaken in het geval dat C. tbs zou krijgen zonder dwangverpleging. Maar dat zag de officier niet zitten. “Het recidivegevaar wordt hoog ingeschat als verdachte niet in een gesloten setting begeleid wordt”, zo betoogde hij. Volgens het PBC-rapport bestaat het gevaar dat C. – die lijdt aan schizofrenie – geen medicatie zal innemen als hij niet wordt opgenomen. De officier wil daar eerst met de getuigendeskundigen nader over spreken. De rechtbank ging hierin mee en wees het verzoek van de advocaat van C. af.

Mohamed C. bedreigde op 17 augustus 2017 een vrouw met een mes en dwong haar het NPO-gebouw binnen te gaan. Met het mes op de keel van het slachtoffer riep hij dat hij zendtijd wilde bij de NOS. “Ik wil dat de acties van de AIVD stoppen. De wereld moet weten wat de AIVD allemaal doet.” De strafzaak staat voor vrijdag 7 december op de rol.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*