Luistercijfers week 9: Qmusic en Radio 10 winnen, 538 en Radio 5 verliezen

Het valt bij de wekelijkse meting steeds meer op dat zenders die hun marktaandeel kunstmatig omhoog krikken met een hitlijst of themaweek de week erna weer flink omlaag kukelen. Zowel Radio 538 als NPO Radio 5 houden de gewonnen luisteraars niet vast en moeten oppassen dat ze geen evenementenzender worden die veel luisteraars alleen interessant vinden als er iets speciaals te horen is.

Vooral in luistertijd is te zien dat de samenhang tussen de losse programma’s bij 538 én 5 verbetering nodig heeft. Werk aan de winkel voor 538 baas Dave Minneboo en naamgenoot Patrick van der Tol, kersverse zendercoördinator bij 5, om een duidelijke rode draad te verzinnen in de normale, dagelijkse programmering. Een voorbeeld van een goed luistertijdverlengend item uit het verleden is ‘Kraak De Kluis’ bij Radio 10 en natuurlijk de enorme hit ‘Het Geluid’ van Qmusic.

Bij 538 is er nog winst te halen door veel meer verbinding tussen de ochtend- en middagshow van Tim Klijn en Frank Dane, dit zijn nog té veel op zichzelf staande eilandjes. Het dagelijks herhalen van elkaars hit items door Klijn en Dane is een must: crosspromotie is een sterke tool om elkaar en dus het station meer luisteraars te bezorgen. Dat is veel sterker als de jocks het zelf doen dan in een promo.

Opvallend is ook dat Michiel Veenstra op zijn verjaardag niet het langverwachte kadootje krijgt waar hij op hoopte: meer marktaandeel door FM ontvangst in de Randstad, zijn zender zakt zelfs 0,1%, ondanks een grote campagne om de ontvangst in de ether voor Kink te promoten.

Het noodlijdende Radio Veronica duikelt onder de miljoen unieke luisteraars per week, verliest weer 5 minuten en zakt naar 76 in gemiddelde luistertijd en een laag marktaandeel van 1,8%.

15 Comments

 1. De doelgroep voor alto music schakelt ook niet naar FM om hier naar te luisteren, en ik denk dat die ook niet naar KINK toe zappen om aan hun alto-fix te komen, buiten dat. Het is allemaal erg in de marge.

 2. Op mijn FB pagina post ik vanaf vandaag voortaan elke dag een speek van een willekeurige dj op een willekeurig station. Ik luister de spreek volledig af en schrijf de tekst daarna letterlijk over. Hieronder mijn posting van vandaag: Letterlijk gesproken tekst naar geschreven tekst van een willekeurige doordeweekse discjokkie #frankvanderlende op #Veronica
  Stippellijntje betekent; disjokkie stopt met praten maar de muziek gaat door.

  “Kwart over 12, we zijn er weer met de lunchshow…………………………….Goedemiddag.
  Lekker is dat he? Fijn dat je er bij bent………………….
  De app van Veronica stroomt ook weer vol. en dan uuuh vooral met de broodtrommel………………………
  ‘S effe kijken, laten we iemand terugbellen die het uuuuuuuh, die het goed had (hoest, kuch).
  Is flink zoeken hoor naar iemand die het goed had…………………..
  Gerommel in de broodtrommel. (telefoon gaat over).
  HALLO, goeiemiddag, Frank hier Vronica. Ja hoi met Roy.
  Hey Roy, Frank hier, Veronica, jij bent Roy toch? Ja, ik ben Roy.
  Hey Roy, uuuuuuuuuuuh jij had hem goed man. Jij had als enige het goede antwoord. Veel foute antwoorden maar jij had als enige het goede antwoord, jij wist het op een of andere manier. Meen je dat nou? Ja, is ongelooflijk he. Ik zal hem nog even laten horen uit de broodtrommel. Nou, wat is het goede antwoord? Uuuuuuuuh een stuiterbal? JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHAAAAA, GEWELDIG (luid Applaus)”

  • Maar dan wel het échte Decibel Radio Amsterdam, niet die clowns die de afgelopen jaren deze frequenties bezet hielde voor het origineel.

 3. 538 heeft zo’n beetje hun hoogste score in een week zonder evenement met 9.3%. Sinds de nieuwe luistermethode. Overigens komt 538 vanaf volgende week met zo’n spel dat de luistertijd zou moeten verhogen.

 4. Deze Luistercijfers van kink bewijzen ook maar weet dat kink op een landelijke fm frequentie totaal kansloos zou zijn geweest

 5. KINK in 20-49 jaar meer dan gehalveerd. Kunnen beter hun geld aan procedures besteden aan de programmering. Wat een zooitje boze, bange verliezende witte mannetjes

 6. NPO Radio 2 ole ole ole.

  Knap, dat je als staatsomroep zijnde (feitelijk een rete commerciele z.b.o.) het voor mekaar dat de rest min of meer jouw format kopieert (qua evenmenten, acties, muziek en inhoud). Zij hebben die rol prima overgenomen van de zeezenders sinds 1974. (Veronica was ook publiek tussen 1976 en 1995).

  Wanneer komt er weer een nieuwe frequentieveiling ? En ditmaal weer met strengere eisen/restricties ?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*