Luistercijfers week 17: NPO Radio 2 flink aan kop dankzij hitlijst Koninklijke 500

NPO Radio 2, het luisterkanon van de Nederlandse Publieke Omroep, verstevigt haar koppositie door een week lang 500 grote hits van eigen bodem uit te zenden. Dit lijkt een beetje ten koste te gaan van Radio 10, 538 en NPO Radio 5. Opvallend is ook de 2 procent verlies in marktaandeel voor Radio 10 ten opzichte van een jaar geleden. Dit lijkt vooral ten gunste van 538, JOE en NPO Radio 5 te zijn gegaan.

Qmusic is de wind in de zeilen een beetje verloren en weet niet extra te scoren met hun Zeroes Top 500, Sky Radio daarentegen wel met hun @Work Top 500. Het trucje van 100%NL om mee te liften op het Oranjegevoel en Koningsdag met hun Vorstelijke 500 heeft ook geen extra luisteraars of luistertijd gebracht.

Radio Veronica zakt onder de miljoen luisteraars en komt daarmee qua weekbereik in de buurt van NPO Radio 5 dat ook onder de miljoen zakt maar in tegenstelling tot Veronica over geen FM frequenties beschikt.

In ogenschouw moet wel worden genomen dat dit de eerste week van de meivakantie betreft waarin het luistergedrag sowieso anders is en veel programma’s een andere bezetting hebben.

8 Comments

 1. “Flink aan kop”? Dit effect van De Koninklijke 500 is toch verwaarloosbaar in vergelijking met de Top 2000?

  De eerste editie van De Koninklijke 500, in 2022, begon tegen mijn verwachting in heel erg goed. Namelijk heel veel muziek die je anders nauwelijks hoort. Maar de laatste twee edities is het ingezakt tot een gefilterde Top 2000, op een paar uitzonderingen na. Misschien had het grote publiek de lijst aanvankelijk nog niet ontdekt.

  Met zo’n marginaal effect op de luistercijfers begrijp ik niet dat radiostations ook niet van mening zijn dat toplijsten niet wat spannender kunnen. Basyl de Groot was in 2022 nog tegen een 80’s toplijst omdat je volgens hem dan maar “het topje van de ijsberg hoort, terwijl er ook zoveel leuke tracks zijn die zo’n toplijst nooit zullen halen”. Opmerkelijke uitspraak uit zijn mond, omdat hij nu juist week-in-week-uit niet kiest voor variatie, maar hij had toen wel gelijk.

 2. Dan ben ik benieuwd of 538 deze week wat beter gaat scoren met de top 1500 van deze eeuw. Ik vind het wel leuk, maar misschien is de gemiddelde luisteraar inmiddels een beetje lijstjes-moe.

  • Bij Veronica deden we in de succesjaren iedere zes weken een hitlijst. De best scorende waren de 80’s lijsten de 90’s lijsten en natuurlijk de top 1000 allertijden, die in de zomer ook nog eens herhaald werd

  • Een millenniumlijst zonder Diamonds van The Boxer Rebellion. Nu juist een van de beste nummers van deze eeuw wat mij betreft. Hij kan nog in de geheime top 10 staan, maar dat verwacht ik niet.

   Ik denk trouwens ook dat er een lijstjesmoeheid aan het optreden is.

   • Is er lijstjesmoeheid, of zijn er zoveel lijstjes dat je het effect grotendeels tegen elkaar weg kan strepen?

 3. Radio 2 concurrent van radio 5?

  Ze zouden het beste van die 2 zenders misschien kunnen samenvoegen?
  Er is verschil! Dat zeker, maar ook veel overeenkomsten.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*