Joop de Roo overleden

Vandaag is bekend gemaakt dat producer en programmamaker Joop de Roo op 88-jarige leeftijd overleden is.

In de jaren ’60 was De Roo werkzaam als hoofd Lichte Muziek van de VARA en daarna was hij actief bij de AVRO. Op zowel radio als tv produceerde hij veel muziekprogramma’s. Hij stond aan de basis van Radio Tour de France.

Over Joop de Roo
Na zijn middelbare schoolopleiding studeerde Joop de Roo aan Gooisch Muzieklyceum in Hilversum. Aansluitend volgde er een periode als musicus en in 1960 startte hij zijn omroeploopbaan bij de VARA-radio als medewerker van de afdeling Lichte Muziek. In 1968 komt hij in dienst van de toenmalige NOS als hoofd van de afdeling Lichte Muziek.

Hij trouwt in 1969 met Greetje Kauffeld. Hij steunt haar muzikale carrière als jazz-zangeres en produceert alle platen en CD’s die van haar uitkomen. Vanaf 1976 is hij werkzaam als hoofd van de afdeling Amusement/Lichte Muziek bij AVRO-radio. Aansluitend bekleedt hij ook nog enige tijd dezelfde functie bij de televisie. Tijdens zijn omroeploopbaan is hij voor een aantal opmerkelijke projecten verantwoordelijk geweest, zoals het internationaliseren van het Loosdrecht Jazz Festival (later Laren Jazz-Festival en Internationaal Festival Amsterdam “De Meervaart”). Hij is grondlegger van de muzikale succesformule van Radio Tour de France. Verder brengt hij het Nordring Radio Festival op een hoger niveau en produceert hij alom gewaardeerde radio- en tv-programma’s zoals Metro’s Music met het Metropole Orkest onder leiding van Dolf van der Linden en Rogier van Otterloo en De Festival Big Band onder leiding van Jerry van Rooijen (1971). Ook maakt hij Music-Gallery voor AVRO-tv en AVRO’s Swingtime met de Skymasters onder leiding van Tony Nolte, dat tot medio 1984 elke maandagavond rechtstreeks vanuit Jazz Café Nick Vollebregt te Laren gepresenteerd wordt door Pim Jacobs.

Medio 1984 wordt Swingtime niet langer uitgezonden door een beleidswijziging van een nieuwe AVRO-directeur. De Roo is in die periode ook voorzitter van diverse omroepcolleges, zoals Werkgroep Lichte Muziek Radio, Werkgroep Amusement TV, Werkgroep Hilversum III en lid van het college van Programmaleiders (CPL). De directie van het Montreux Festival heeft hem meerdere malen uitgenodigd om zitting te nemen in de jury van het Montreux Jazz Festival en het Montreux Gouden Roos TV evenement. Als producer heeft Joop de Roo kans gezien om vele internationale jazz-grootheden naar Nederland te halen voor een solistisch optreden met de Skymasters. Na zijn actieve omroeploopbaan wordt hij door de directie van het Hilversums Conservatorium uitgenodigd om in dienst te treden als adviseur van de directie (1988-1998). Eén van de zaken waar hij zich mee bezig houdt is het begeleiden van jonge musici bij de start van hun carrière en is hij verantwoordelijk voor het gastdocentenbeleid. In de periode 1990 tot en met 1998 organiseert hij studiereizen naar de Verenigde Staten (International Associtian of Jazz Educators I.A.J.E) waar de studenten tal van workshops en masterclasses kunnen volgen. Bovendien kunnen zij veel concerten bezoeken waar grote namen uit de jazzgeschiedenis optreden.

Zijn familie maakte gisteren bekend dat De Roo is overleden. In de verklaring staat dat zijn leven in het teken van de muziek heeft gestaan en dat hij veel voor de muziek heeft betekend.

Bron: Beeld en Geluid

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*