Gijs van Dam: “Ik ga door tot het bittere einde.”

Een jaar geleden werd televisieproducent Gijs van Dam door een oud-collega beschuldigd van verkrachting. Dat zou zijn gebeurd na afloop van een programma waar ze beiden aan werkten. Het leven van Van Dam werd binnen een etmaal volledig op zijn kop gezet. Deze week maakte zijn opponent Jelle Brandt Corstius bekend geen nieuwe juridische stappen meer te nemen. Hij vertelde onomwonden dat hij zijn doel had bereikt. Beschuldigde Gijs van Dam is strijdvaardiger dan ooit. Gijs van Dam meldt in een interview met de Gaykrant: “Ik ga door tot het bittere einde.”

Toen hij woensdag het nieuws hoorde, kostte het wel even tijd voordat het tot hem doordrong. Nadat Jelle Brandt Corstius hem had beschuldigd in Trouw van seksueel misbruik, deed Gijs van Dam aangifte van smaad en laster. In de zomer besliste het OM in geen van beide gevallen grond voor vervolging te zien. Jelle Brandt Corstius laat het er nu definitief bij zitten. Gijs van Dam: “Ik was niet blij toen ik het vernam, maar eigenlijk in totale verwarring. Dat kan ook niet anders, want hoe moet je nou blij of opgelucht zijn als je altijd al hebt geweten dat je iets niet hebt gedaan. Het is wel fijn dat het nu voor alles en iedereen duidelijk is hoe het zit: ik ben onschuldig.”

Geen #metoo
Tegen de Gaykrant vertelde hij in een eerder interview dat de beschuldiging hem een jaar van zijn leven heeft gekost. Tweemaal dacht hij erover zelfmoord te plegen. “Dat jaar is gewoon van mij afgepakt. Het was geen #MeToo. Het was gelijkwaardige seks tussen twee jongens van gelijke leeftijd in een gelijke verhouding.” Langzamerhand krijgt hij zijn leven, met horten en stoten weliswaar, weer op de rails. “Het gaat nu redelijk met me. Het waren een paar pittige dagen, ik moest wel even bijslapen.” Overigens heeft dagblad Trouw, die de onthullingen deed, tot dusver nog niets laten horen. “Helemaal niets.”

Er is een artikel-12 procedure gestart voor de eerste aangifte (smaad en laster). Als geen ander weet Van Dam wat het is om onterecht te worden beschuldigd. “Als je vals wordt beschuldigd, kun je volgens mij maar één ding doen: doorvechten voor je recht en genoegdoening. Tot het bittere einde. En dat via het systeem van onze rechtstaat.”

Bron: De Gaykrant

1 Trackback / Pingback

  1. Werkstraf voor Jelle Brandt Corstius wegens smaad - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*