Ferry Maat vertrekt, maar de Soulshow gaat door

Soulshow, één van de langstlopende radioprogramma’s van Nederland, bestaat 45 jaar. Sinds enkele jaren is de zender 24/7 te beluisteren via Soulshow.nl en diverse partners waaronder TuneIn en OnlineRadio.nl. Dit weekend emigreert Ferry Maat naar Bonaire. Spreekbuis.nl sprak hem net voor zijn vertrek over de toekomst van zijn Soulshow.

Je vertrekt als pensionado niet naar de Franse côte of de Spaanse costa’s, maar naar Bonaire. Wat is je reden om naar de Caribian te vertrekken?
We komen al een aantal jaren gemiddeld twee keer per jaar op “De Rots” zoals Bonaire door de bewoners genoemd wordt. We zijn gek op de mensen, het klimaat, de relaxte sfeer, de rust die je daar ervaart. Hebben er veel vrienden gemaakt en het dorpsleven bevalt ons heel goed! Weg uit het Gooi met al die chagrijnige gezichten…. Daarnaast word ik nog steeds gevraagd voor optredens (met je voetjes in ’t zand) en ga ik ook weer spelen. Heb een lekker NORD-keyboard gekocht (zo’n rooie weet je wel) en heb zin in leuke jam-sessies en wie weet meer….. Kortom, stilzitten is er niet bij en dat is maar goed ook want als je daar niets te doen hebt ga je aan de drank .

Het is precies 3 jaar geleden dat je voor met het online radiostation Soulshow bent gestart. Ga je daarmee door?
Soulshow Radio (www.soulshow.nl) is mijn dagelijks “werk”. Wat vroeger m’n vak was is de afgelopen jaren weer helemaal mijn hobby. Had ik nooit gedacht maar het is zoooo leuk om te doen, vaak ben ik er uren per dag mee bezig. Het station blijft gewoon in Nederland, de uitzendcomputer staat ergens in een data-centrum en ik kan ‘m vanuit mijn laptop overal ter wereld bedienen. Dat is het leuke van internetradio. De mogelijkheden zijn onbeperkt, hoewel….. Al een tijdje heb ik een zogenaamde “geo-block” bij Tune-in. Dat betekent dat Soulshow Radio in Noord Amerika niet te ontvangen is op de app, en dat nog wel in de bakermat van “mijn” muziek. Daar snap ik niets van, betaal gewoon mijn Buma/Stemra en Sena, maar die hebben tot nu toe niets voor me kunnen doen….. Ach, ik denk dan maar, als ze je blokkeren word je serieus genomen.

Regelmatig doe je nog shows in Nederland. Blijf je dat doen?
Er staan alweer een paar optredens voor het najaar gepland, waaronder een mooie benefietshow in november. Ik realiseer me dat het best bijzonder is om als 71-jarige nog dat soort dingen te kunnen doen. We hebben om familie en vrienden te kunnen bezoeken wel een huis aangehouden in Nederland zodat we regelmatig een aantal weken terug kunnen komen; dat was voor ons een voorwaarde voor het wonen in de tropen.

Soulshow is het belangrijkste programma geweest voor de doorbraak van soul en disco in Nederland. Verwacht je een 3e disco-revival nu Abba heeft aangegeven een comeback te maken?
Nou, we weten nog niet hoe die hologrammen van ABBA gaan klinken, maar dance is eigenlijk nooit weggeweest. Veel sterren van vroeger treden nog steeds op en er komen gelukkig meer en meer artiesten als Robin Thicke en Bruno Mars die hun eigen variant op de dansmuziek produceren en wat betreft inspiratie teruggaan naar bepaalde succesperiodes. Ik ben heel blij dat ze weer gebruik maken van echte instrumenten, want al die elektronica, of zeg maar House in al z’n varianten, heeft de oren en muzikale opvoeding van de huidige generatie behoorlijk verpest. Muziek is verworden tot een technische truc voor veelal amuzikale techneuten (enkele uitzonderingen daargelaten)…. Ik word als muzikant nog steeds niet vrolijk als ik zo’n wereldberoemde dj met z’n handjes in de lucht de volgende technische truc (zogenaamd live) uit z’n USB-stick of harddisc zie toveren. Kan ook niet als je een set van 6 uur maakt…….

Dit jaar is het precies 45 jaar geleden dat je op Radio Noordzee met de Soulshow bent gestart. Kunnen we nog iets speciaals verwachten?
Tja, daar zeg je wat…. Ik ben niet zo van de jubileum feestjes, dus laten we maar wachten tot de Soulshow 50 wordt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*