Emmely de Wilt: ‘Ik heb het idee dat er ’s nachts intensiever naar radio wordt geluisterd’

Emmely de Wilt

[INTERVIEW] Voor de Nachtwacht Award 2019-verkiezing voor het beste nachtprogramma op de Nederlandse radio interviewt Spreekbuis diverse radiomakers. Ditmaal: Emmely de Wilt van de nachtprogramma’s Fris! en Motel de Wilt (NPO Radio 2/ KRO-NCRV)

Elke zondag ben je te tussen 4 en 6 te horen in het programma Fris! Hoe fris ben je zelf op dat tijdstip?
Eerlijk? In principe ben ik rond die tijd een wrak. Maar na iets van vier espresso’s ben ik alweer redelijk fris. En mijn collega’s en de mensen die ik tijdens de uitzending spreek geven zoveel energie dat ik – in ieder geval zo lang de show duurt – klaarwakker ben.

Donderdagnacht ben je van 2 tot 4 met Motel De Wilt te horen op NPO Radio 2. Hoe hou jij je luisteraars wakker?
Motel De Wilt is mijn eerste eigen programma. Daar ben ik super trots op. En daar ben ik de KRO-NCRV en NPO Radio 2 ook enorm dankbaar voor. Ik probeer er dus ook alles aan te doen om echt mijn eigen signatuur aan het programma te geven. Door veel aandacht te besteden aan de sfeer die ik neer wil zetten bijvoorbeeld. Het thema van het motel nodigt ook uit voor bepaalde geluiden. En ik hoop dat ik luisteraars steeds verras met muziek, curieuze vormgeving of een kort verhaal over iets actueels of iets dat mij bezig houdt op het moment. Of met een totaal onzinnige rubriek.

Tweemaal per week heel vroeg opstaan; Is je lichaam en je sociale netwerk gewend aan jouw nachtritme?
Inmiddels wel. Maar wat ik vrij vaak hoor als ik weer tot 14:00 uur slaap, is iets als ‘jeetje, je neemt het er wel van’ of iets dergelijks. Dan moet ik toch steeds uitleggen dat ik pas om 08:30 in slaap viel die dag. 

Nachtprogramma’s hebben vaak een vaste schare loyale luisteraars. Hoe merk jij dat als presentator?
Ik vraag de luisteraars van Motel De Wilt altijd om ‘in te checken’ via de NPO Radio 2-app of via 0800-1122. Daar geven best veel mensen gehoor aan. Te gek natuurlijk. Soms bellen ze ook alleen maar even om te vertellen hoe het met ze gaat. Of om te vragen hoe het met mij gaat. Dat vind ik geweldig. Ik heb ook het idee dat ik veel luisteraars echt een beetje ken. Dat ik weet wie ik met welke muziek een plezier doe enzo.

Wat is volgens jou de magie van nachtradio?
Ik heb het idee dat er ’s nachts intensiever naar radio wordt geluisterd dan overdag. Je bent een soort maatje voor hele industrieën die aan het werk zijn of mensen die niet kunnen slapen. De nacht heeft sowieso een heel eigen sfeer. Voor de één is het domein voor uitspattingen, voor de ander juist voor de routine van het werk. Het is ook bij uitstek het moment voor de liefde. En net zo goed voor de eenzaamheid, die natuurlijk in wezen bij elkaar horen. Dat maakt het zo dankbaar om in de nacht te werken. Het leven is dan net even anders. En dat gebeurt gewoon, je hoeft er helemaal niets voor te doen.

De Nachtwacht Award 2019
De Nachtwacht Award is een radioprijs gericht op nachtprogramma’s tussen 0:00 en 6:00. Op Spreekbuis.nl/nachtwachtaward kan het publiek stemmen op haar favoriet. Dinsdag 29 januari wordt de winnaar bekend gemaakt.

De Nachtwacht Award wordt mede-mogelijk gemaakt door Spreekbuis.nl en Hilversum Marketing.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*