Edo de Waart, ere-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, neemt afscheid als dirigent


Na een carrière van meer dan 60 jaar als dirigent maakt de Waart vandaag bekend met pensioen te gaan. De Waart was van 1989 tot 2004 chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest (RFO).
Op 5 december 2004 nam De Waart officieel afscheid als chef-dirigent van het RFO, Het orkest verleende hem de titel ‘ere-dirigent’. In zijn dankwoord zei hij: ‘Ik heb hier de beste tijd van mijn leven gehad, dit is een orkest waar mensen lief met elkaar omgaan, zonder kinnesinne.’ Hij kwam nog verschillende keren terug en zou deze week nog het AVROTROS Vrijdagconcert en het Zondagochtend Concert dirigeren.
 
Edo de Waart, geboren in 1941, begon zijn carrière in 1963 als hoboïst bij het Concertgebouworkest. In 1964 nam hij deel aan de dirigentencursus van de Nederlandse Radio Unie en won hij in New York de Dimitri Mitropoulos Competition. Hij werkte een jaar als assistent van Leonard Bernstein bij het New York Philharmonic en werd na zijn terugkeer in Nederland assistent van Bernard Haitink bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Vanaf 1967 leidde hij het Nederlands Blazers Ensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Zijn debuut bij het Radio Filharmonisch Orkest maakte De Waart op 8 december 1969 in Trier als invaller voor de ziek geworden Francis Travis, waarna hij een aantal keer opnieuw werd uitgenodigd.
 
Na een periode als ‘Music Director’ bij het San Francisco Symphony Orchestra (1977-1985) keerde de Waart in 1988 terug naar Nederland als artistiek directeur van het nieuwe Muziekcentrum van de Omroep. Een jaar later werd hij chef-dirigent van het RFO. Er volgde een indrukwekkend reeks van concertante opera-uitvoeringen. De Waart werkte aan een nieuwe klankcultuur, gericht op zijn voorkeur voor het Duitse laatromantische repertoire. Hij nam met het RFO onder andere alle symfonieën van Mahler en Rachmaninov op en leidde het orkest ook in talrijke producties in de Stopera.
 
Naast het RFO was De Waart tijdens zijn lange loopbaan ook chef-dirigent van het Minnesota Orchestra, het Hong Kong Philharmonic Orchestra, het Sydney Symphony Orchestra, het Milwaukee Symphony Orchestra, deFilharmonie (nu Antwerp Symphony Orchestra), het Saint Paul Chamber Orchestra en het New Zealand Symphony Orchestra. Daarnaast draagt hij ook de titel van Principal Guest Conductor bij het San Diego Symphony.
Als bedreven operadirigent, en voormalig chef-dirigent van de Nationale Opera en Music Director van de Opera van Santa Fe, was hij een regelmatige gast bij operahuizen en festivals zoals Covent Garden, de Metropolitan Opera, Bayreuth en Salzburg.
 
Karina Canellakis, chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest:
“Edo de Waart has played a significant role for both the Dutch as well as the international orchestral world, not only as a great craftsman and interpreter of standard repertoire, but also as a fervent advocate of contemporary music. His dedication to fortifying and refining the RFO has produced lasting results which I am grateful to continue into the future as Chief Conductor of this orchestra. His recordings and past performances with various world orchestras remain as some of the finest interpretations, and his presence on the podium will be missed by many musicians.”
 
Maurits Haenen, directeur Stichting Omroep Muziek:
“De invloed van Edo op het Radio Filharmonisch Orkest en het Muziekcentrum van de Omroep is van onschatbare waarde. Wij hebben altijd met enorm veel plezier en passie samengewerkt. Wij wensen hem een fijn pensioen met zijn familie.”
 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*