Publieke omroepen doen dringend beroep op toekomstig kabinet

De twaalf publieke omroepen hebben in een open brief in het AD een dringend beroep gedaan op het toekomstige kabinet om te zorgen voor een zorgvuldig geplande en duurzame toekomst van de publieke omroep. De omroepen benadrukken de cruciale rol van de publieke media in een gezonde democratie: verhalen vertellen die ertoe doen, mensen verbinden en macht controleren.

De huidige staat van de publieke omroep wordt door de omroepen als sterk beschouwd, met een bereik van 83 procent van de Nederlanders en hoge marktaandelen. Echter, er is een unaniem gevoel dat modernisering noodzakelijk is om mee te gaan met de veranderende mediabehoeften van de kijker, vooral in een tijd waarin desinformatie en misinformatie wijdverspreid zijn.

Ook zijn er bij de omroepen zorgen om de pluriformiteit van het media-aanbod: ‘De pluriformiteit van ons systeem staat onder grote druk. Alle landelijke kranten zijn inmiddels in handen van de Vlaamse uitgevers DPG Media en Mediahuis. RTL lijkt te worden overgenomen door DPG en ook SBS kent buitenlandse belangstelling. Zo is vrijwel het volledige Nederlandse medialandschap in handen van buitenlandse conglomeraten. Een brede sterke publieke omroep is daarom van levensbelang.’

De omroepen vragen het kabinet om een visie die verder kijkt dan huidige concessieperiodes en om investeringen die de omroep in staat stellen om een voor iedereen toegankelijke, onafhankelijke en divers georiënteerde informatiebron te blijven. Zij pleiten voor het verlengen van de huidige concessieperiode met twee jaar om de benodigde aanpassingen zorgvuldig te kunnen implementeren.

Onder de ondertekenaars van de brief bevinden zich AvroTros, BNNVara, EO, Human, KRO-NCRV, NOS, NTR, PowNed, VPRO, Zwart, MAX en WNL.

6 Comments

  1. Hup ON. Door ON blijkt dat de overige omroepen, zwart uitgezonderd eenheidsworst zijn. De NPO uitdunnen en ON programma naar de avond

  2. Als ke mij vraagt is het inmiddels 12 uur geweest voor al die bestuurslagen met verschillende namen maar een gezamenlijk doel.
    Op naar hervormen van de omroep, ik zou als ik hen was maar gaan stage lopen bij de Vrt of de Bbc want die model is de toekomst voor de omroep in Nederland!

  3. Met de TV zenders op 1,2en 3 en de radio op de sterkste FM zenders is het niet zo moeilijk een groot publiek te bereiken.
    De krokodille tranen over de buitenlandse eigenaren van media is niet erg Europees denken.
    Als het nou China of Rusland was dan hadden ze een punt. Maar Belgie of Duitsla nd?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*