Doop laat Den Haag in verwarring achter

In Den Haag is met ongeloof en grote verbazing gereageerd op de plotselinge overstap van Paul Doop naar de raad van bestuur van de NPO. Hij zit als bestuursvoorzitter van Haaglanden MC ziekenhuizen (HMC) nog letterlijk middenin een gigantische reorganisatie waarbij het ‘koninlijke ziekenhuis’ Bronovo het loodje legt.

Spreekbuis berichtte deze week dat Doop binnenkort in dienst treedt van de NPO. Hij wordt de directe collega van voorzitter Shula Rijxman en bestuurslid Martijn van Dam (Technologie en Innovatie). De 63-jarige Doop wordt verantwoordelijk voor Financiën en Bedrijfsvoering bij de Publieke Omroep. Hij zal er zelf minder verdienen dan in de ziekenhuiswereld. In Den Haag zat hij ver boven zijn wijkgenoot Mark Rutte.

In de ziekenhuiswereld in Den Haag heeft Doop meer dan 4.500 medewerkers onder zich. Eerder was hij vicevoorzitter van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. Ook was hij Chief Financial Officer (CFO)  van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Verder heeft Doop ervaring als partner bij Deloitte Consulting en was hij directeur Financiële Aangelegenheden bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Energiek en doortastend

De voorzitter van de raad van toezicht van de NPO, Tjibbe Joustra, prees deze week de rijke ervaring van het nieuwe bestuurslid  als het gaat om bedrijfsvoering, bestuur en financiën. Joustra verwacht dat die zeer van pas zal komen bij de ambities die de NPO heeft om de organisatie doelmatiger te doen werken. ‘Daarbij is Paul een energieke en doortastende persoonlijkheid’, aldus Joustra.

Dat laatste is zeker het geval. Zozeer zelfs dat hij Den Haag in verwarring achterlaat. Afgaande op de reacties op sociale media is – volgens het Algemeen Dagblad van 18 mei – ‘laf’ nog het meest vriendelijke woord nu het boegbeeld van de reorganisatie plotseling opstapt. ‘Ik ben er trots op dat ik de afgelopen jaren leiding heb mogen geven aan Haaglanden Medisch Centrum en de verandering die is ingezet’, zegt Doop zelf in een verklaring ten afscheid.

Fuseren en reorganiseren

De drie ziekenhuizen van HMC zijn nog maar een paar jaar geleden gefuseerd en nu druk aan het reorganiseren. Even lokaal: het veelbesproken ‘koninklijke’ Bronovo gaat sluiten. Dat gebeurt in fasen. Eerst stopt de verloskundige afdeling met het opnemen van vrouwen die gaan bevallen. Even later sluit de splinternieuwe spoedeisende hulp. Daarna fungeert Bronovo nog een poosje als weekziekenhuis voordat alle vastgoed (en de kostbare grond in de wijk Benoordenhout) vrijkomt. HMC Westeinde pal tegen het centrum van Den Haag wordt hoofdziekenhuis.

Minstens zo belangrijk leken de gesprekken die Doop aan allerlei tafels voerde: van wijk- en buurttafels tot overleg met zorgverzekeraars. Rode draad in de uitleg en verdediging van Doop was dat de zorg dichterbij de mensen moet komen. Het ziekenhuis van de toekomst is er alleen voor hoog complexe zorg. En – hier zit een leuke vergelijking in met het beschikbare personeel bij de omroep in Hilversum – alleen al door personeelstekort is het niet mogelijk meerdere ziekenhuizen open te houden.

Duizelingwekkend tempo

Het stadsdeel Haagse Hout zou voorop gaan lopen in wijkgerichte zorg. Met alle prikposten en poliklinische zorg vandien. Het hoge tempo dat Doop erin zette deed menigeen duizelen. Ook in de politiek. Anderzijds was er ook begrip voor de koerswijziging, ook tegen de achtergrond van het enorme tekort aan verpleegkundigen. ‘De juiste zorg op de juiste plek’, roept HMC over de (en haar eigen) toekomst. Doop heeft zich afgelopen maanden in de Haagse regio in alle buurt-, zorg- en dialoogtafels de blaren op de tong gepraat om uit te leggen waar hij voor staat. Soms ook heel persoonlijk, wanneer hij zorgen deelde en daarbij vertelde dat zijn eigen kleinkind ook in Bronovo is geboren.

Hij stond dan ook zeer open voor alle ideeën, suggesties en vragen die over al die tafels gingen. Doop beloofde dat die in de verdere planontwikkeling worden meegenomen. Dat zou ook heel handig zijn in de trajecten rond alle vergunningsaanvragen die nu gaan lopen.

Karwei niet afgemaakt

Daarom – ik kom nu tot een commentaar – is het jammer dat uitgerekend Doop zijn karwei niet afmaakt. Het CDA ging een keer, het was in 1986, de verkiezingen in met de slogan ‘Laat Lubbers z’n karwei afmaken’. Maar Doop houdt het in Den Haag ineens voor gezien. Hij stapt uit nog voordat de voortdenderende trein het volgende station heeft bereikt om vanuit zijn Haagse beddencentrale neer te dalen op de Gooische Matras.

‘Laat ik het zo zeggen, het is mijn stijl van werken niet’, twitterde een inwoner uit het Benoordenhout mij over de voortvarende bestuursvoorzitter van HMC. ‘Maar je ziet het vaker, afmaken wat je begonnen bent is niet de sterkste kant van de hedendaagse manager. De boel op de schop en als het huis in de steigers staat weer dóór’.

Anderzijds denk ik nu: als het in de gezondheidszorg zoveel efficiënter kan, waarom zou de publieke omroep dan niet met minder geld toekunnen? En meer waar voor haar geld kunnen leveren? Met zo’n man mogen ze zich in Hilversum in hun handen knijpen. En vermoedelijk ook in de billen.

Klaas Salverda is journalist openbaar bestuur, redacteur bij Spreekbuis, auteur van de krantenbijbel ‘Testament van de Pers’ over boegbeelden in de samenleving en inwoner van het Haagse Benoordenhout.

6 Comments

  1. De FB-actiegroep “Bronovo MOET blijven” verzet zich met goede argumenten al 5 maanden tegen deze naar ons idee volledige foute beslissing van Doop c.s. Her dramatische is dat nu in korte tijd alle RvB-leden van HMC zijn teruggetreden. In deze herstructureringssituatie zal dit ontwikkelingen hoogstwaarschijnlijk vertragen. Ons voorstel is dan ook Bronovo nog zeker 2 jaar volledig open te houden totdat enige duidelijkheid is over de zeer vage hervormingsplannen mbt het dichter bij de mensen brengen van de zorg. Bronovo sluiten levert een vermogensverlies van 41 miljoen op zonder dat er 1 ziekenhuisbed bijkomt. Ze breken een gerenoveerd ziekenhuis af. Onmogelijke stap.

  2. Beste Klaas, als Benoordenhouter zou je toch moeten weten dat Doop en Rutte geen wijkgenoten zijn, zoals je schrijft. Doop woont in de Archipelbuurt, dat bestuurlijk valt onder het stadsdeel Centrum. Toen Doop tijdens een van de bewonersbijeenkomsten over de sluiting van Bronovo zei dat hijzelf ‘ook zo’n beetje in Benoordenhout’ woont, steeg er een homerisch gelach op.

  3. Doop naar NPO. ALs dat inhoud dat ook de NPO monddood gemaakt gaat worden, geen medische missers meer publiek ter discussie brengen. Ik ben bang dat dit gaat gebeuren. ALs je als bestuursvoorzitter van het HMC al niet wil onderzoeken als er medische fouten zijn gemaakt in jou ziekenhuis. Als je als bestuursvoorzitter geen onderzoek instel als een van je juridisch medewerkers onbevoegd in het EPDsysteem een wijziging aanbrengt. Dan vrees ik het ergste voor de onafhankelijkheid van de NPO journalisten.

  4. De heer Paul Doop heeft gezorgd dat mijn vriendin geen werk meer heeft in het HMC, nu het te moeilijk wordt vlucht die naar NPO. Hij is een puinruimer op een negatieve manier.
    En is slecht bezig in zijn werk wat hij doet.

  5. Dit verklaart een hoop. Deze man heeft alle kenmerken van een niets ontziende streber. Uit op eigengewin. Liegen en bedriegen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*