Beau en de veteranen gaan het gevecht aan met PTSS

In ‘Beau en de Veteranen’ gaan zeven getraumatiseerde oorlogsveteranen de zwaarste strijd aan van hun leven… met zichzelf.

Ze hebben de Nederlandse vlag gediend tijdens missies in bijvoorbeeld Irak, Afghanistan, Libanon of Bosnië en hebben daar een post traumatische stress stoornis aan overgehouden. Die PTSS maakt hun leven tot een voortdurend gevecht. “Het is iedere dag oorlog”, zegt één van de veteranen. Samen met een team van specialisten neemt Beau de veteranen mee op een wandeltocht in Noorwegen. Tijdens de wandeling door de ruige natuur proberen ze via verschillende therapeutische sessies meer inzicht te krijgen in hun trauma en hoe ze beter kunnen omgaan met de symptomen van hun PTSS. Na afloop van de reis volgt Beau de veteranen nog 9 maanden.

Beau: “Ik ben heel trots op ‘mijn’ veteranen. Ze zijn diep gegaan en hebben alles laten zien. De emoties lopen hoog op. Ook voor de kijker is het zware kost. Voor het eerst in mijn leven heb ik een idee van wat onze militairen daar tijdens missies in het buitenland hebben meegemaakt. Ik hoop dat het programma bijdraagt aan het begrip voor veteranen met PTSS en veteranen in het algemeen.”

PTSS
Veteranen zijn oud-militairen die op missie zijn geweest in het buitenland. Van de 113.750 veteranen die Nederland op dit moment heeft, kampt ongeveer 5% met PTSS: post traumatische stress stoornis. PTSS kan ontstaan nadat een persoon is blootgesteld aan een feitelijke of dreigende dood, een ernstige verwonding, seksueel geweld of enkele andere potentieel traumatische gebeurtenissen. PTSS kenmerkt zich door symptomen op elk van de volgende vier gebieden: herbeleven, vermijden, negatieve gedachten en stemmingen, prikkelbaarheid.

‘Beau en de Veteranen’ wordt geproduceerd door Kale Jakhals Producties ‘Beau en de Veteranen’ is vanaf dinsdag 28 mei om 20:30 te zien op RTL4

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*