Achter de kuchknop (deel 4 vervolg)

Mooie verhalen bij de radio blijven verborgen voor de luisteraar, soms maar beter ook maar soms ook jammer, ter lering ende, vooral, vermaak. Het zijn de verhalen van programmamakers en technici die zich achter de kuchknop afspelen in de studio en op locatie. Elke maand een nieuw bericht van achter die knop, mogelijk door de tijd niet meer geheel accuraat, licht aangesterkt of afgezwakt. En genoemde namen zijn niet altijd overeenkomstig de werkelijkheid.

“Ladies & gentleman, to story you are about to read is true, only the names have been changed to protect the privacy” (vrij naar de Amerikaanse serie ‘Dragnet’).

De legendarische 1 april grap uit 1982 is behandeld in de vierde aflevering van ‘Achter de Kuchknop’ begin april: Space Radio.

Maar er waren nog wat losse eindjes en die werden allemaal in een keer vast geknoopt door Pieter Leen, destijds Programmatechnicus bij de NOS. Hij mailde:

“Over de 1 aprilgrap uit 1982 kan ik je alles vertellen. Ik heb het namelijk zelf opgenomen. Gewoon in een rk van het Muziekpaviljoen. Het idee kwam van Tom Mulder, met wie ik in die tijd op woensdag ‘Poster’ monteerde. De jingles zijn inderdaad door Ferry Maat ingezongen in zijn eigen thuisstudio. De presentatie was van Kas van Iersel, die toen nog niet bekend was in Nederland. De jingles zijn ingesproken door Paul Coopmans, inmiddels overleden. Ik ben in het bezit van de originele opname, die overigens maar gedeeltelijk is uitgezonden vanwege overbelasting van de telefooncentrale. Voor zover ik weet waren Hugo van Gelderen en Chris Galjaard hiervan niet op de hoogte. Als je nog meer wilt weten, bel gerust.”

Dus heb ik gerust met Pieter gebeld. Hij wist nog het nodige aan te vullen. De opname met Kas van Iersel was op woensdag 31 maart 1982. Om het geheel een aparte sound mee te geven heeft Pieter de opname maximaal ‘geplet’. In die tijd stonden er geen stapel Orbans of Compellors in een rack. Het zal beperkt zijn geweest tot een Neve compressor (nog steeds een hele fijne regelneef) en de legendarische Barth Dynaset. Pieter: “het geluid was zo plat als een dubbeltje”.

En zoals hij meldde in zijn mail is hij in het bezit van de originele opname.

De eerste gedraaide plaat op Space Radio was “Start me up” van de Stones. Maar er werden meer toepasselijke platen gedraaid “Space Oddity” van David Bowie en “Just an illusion” van Imagination. Verder waren de nodige Engstalige reclames te horen, Pieter vermoed dat die van zeezender Radio Caroline afkomstig zijn. Inmiddels is een deel van de opname te beluisteren via Mixcloud, de link is te vinden onder het eerste deel van dit verhaal. Sluiten we af met het adres van Space Radio voor presentatoren met ruimte-aspiraties: European Investment Ltd, Postbus 1982, Lichtenstein.

April 2022, uiteraard met dank aan Peter Leen.

Volgende maand weer een nieuwe Kuchknop.

Bijdragen, mag anoniem (“ to protect…”) zijn welkom: sybrand.verwer@gmail.com

3 Comments

  1. De commercials kwamen volgens mij van Radio Luxemburg 208.
    Al met al klonk het beter dan de TROS donderdag 🙂

    • Ik denk dat je gelijk hebt. Tom heeft in die tijd een interview gehad met Bennie Brown, dj bij Radio Luxemburg.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*