Achter de kuchknop (deel 4)

Mooie verhalen bij de radio blijven verborgen voor de luisteraar, soms maar beter ook maar soms ook jammer, ter lering ende, vooral, vermaak. Het zijn de verhalen van programmamakers en technici die zich achter de kuchknop afspelen in de studio en op locatie. Elke maand een nieuw bericht van achter die knop, mogelijk door de tijd niet meer geheel accuraat, licht aangesterkt of afgezwakt. En genoemde namen zijn niet altijd overeenkomstig de werkelijkheid. 

“Ladies & gentleman, to story you are about to read is trueonly the names have been changed to protect the privacy”(vrij naar de Amerikaanse serie ‘Dragnet’).

Tijd voor de meest legendarische 1 aprilgrap op de nationale radio. Die stamt uit 1982, Hilversum 3 bestond al wel en “De beste dag op drie!” was de TROS donderdag. Ferry Maat presenteerde van 15.00 – 18.00 uur de TROS Top 50, maar juist die middag werd deze uitzending op de FM enkele malen bruut onderbroken door een satellietzender. Steedsvoorafgegaan door stevige bak ruis werd de Top 50 weggedrukt. Die stoorzender heette ‘Space Radio’. Wikipedia maakt er melding van

https://nl.wikipedia.org/wiki/Space_Radio

Maar niet alles rond deze uitermate geslaagde grap staat daar vermeld. Zat Kas van Iersel in een andere studio of stond hij op band? Kas is wat lastig te bereiken, anders geformuleerd: hij is onbereikbaar. Technici uit die tijd weten het ook niet meer. Maar legendarische oud-producer van de TROS, Chris Galjaard dan weer wel. Hij meldt: “Kas stond gewoon op band. Een band overigens die door een heel klein clubje,onder aanvoering van Hugo van Gelderen, buiten de NOS-studio’s was opgenomen. Weet het niet zeker maar ik dacht (deels) bij Wisseloord. Bij de TROS was er bijna niemand op de hoogte. Alleen één directeur en een paar mensen binnen de club van Hugo. Ook grappig om, met terugwerkende kracht, je te realiseren dat ook de telefonistes en de collega’s van de afdeling Publieksservice echt niet op de hoogte waren!”

Ferry Maat, die verder weg woont dan Kas van Iersel maar wel bereikbaar is, weet nog te melden dat de deur van de oude H3 studio op slot was om nieuwsgierigen buiten te houden. En, meldde hij verder, de slogan van Space Radio was “The Sound of het Eighties!”, daarvoor had hij meerstemmige jingles gemaakt. Jelle Boonstra bericht dat de vormgeving voor Space Radio geproduceerd werd op een pakket van Tuesday Productions Inc., 4429 Morena Boulevard San Diego, California 92117. (en ik dacht nog dat het 4428 was…).

Tot slot een minder spectaculaire 1 april grap van begin deze eeuw. 3FM was net verhuisd van het Muziekpaviljoen naar de derde verdieping van de Peperbus, een gebouw aan de andere kant van het Mediapark. Schoonmaker Jaap, regelmatig ook hoorbaar op 3FM, hing ’s ochtends ver voor zes uur een bordje op de liftdeur: “Lift defect, trap gebruiken. Lifttechniek Amsterdam”. De hele ploeg van het programma van Giel Beelen nam dit voor waar aan en sjokte de trappen op naar de studio. Exact een jaar later herhaalde Jaap zijn grap, maar Giel trapte er toen niet in. Hij maakte een andere tekst, plakte dit op een paaltje en zette dit voor de trap neer: “Trap defect, lift gebruiken. Traptechniek Amsterdam”.

April 2022met dank aan Chris Galjaard, Jelle Boonstra, Benno Roozen & Ferry Maat.

Volgende maand weer een nieuwe Kuchknop. 

Bijdragen, mag anoniem (“ to protect…”) zijn welkom: sybrand.verwer@gmail.com

2 Comments

  1. Ja, dat was een prachtige 1 april grap.
    Toen wist ik er al genoeg om direct te concluderen dat dit niet kon. Vanuit de ruimte (een satelliet) kan je niet inbreken op de zenders of de verbindingen van de studio naar de zenders. Maar de rest van Nederland trapte er massaal in. De mededeling van Ferry dat er iets aan de hand schijnt te zijn, maar dat ze daarvan in de studio niets merkten, gooide nog wat olie op het vuur en veroorzaakte dat de telefooncentrale in Hilversum overbelast raakte.
    Zelf heb ik een stuk op een cassettebandje, dat ik telkens kwijtraak, maar ook weer terugvindt. Er zat een hele fraaie ruimtelijke “space” compressie op het geluid van Space Radio, het waren mooie jingles die als de toekomst klonken en de gedraaide muziek (ook de gouwe-ouwe) was geweldig. Van mij mochten ze een deel van H3 vervangen door Space Radio.
    Nog steeds staat Quarterflash in mijn persoonlijke top 10. Was verder toendertijd nergens te horen…. (ja misschien wel, maar ik heb het niet meer gehoord)
    https://www.youtube.com/watch?v=OqeKV2UYq1Q

    Iemand heeft 3 kwartier online gezet, je kunt het hier terugbeluisteren:

    Toch alweer 40 jaar geleden…..

1 Trackback / Pingback

  1. Achter de kuchknop (deel 4 vervolg) - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*