Onderzoek CvdM: Aandeel vrouwen op televisie licht toegenomen

In 2021 is het aandeel vrouwen op televisie 39,1 procent. In 2019 was dit aandeel 36,6 procent. Ten opzichte van 2019 is het aandeel vrouwen op televisie dus licht toegenomen. Wel zijn mannen nog altijd in de meerderheid.

Het Commissariaat voor de Media onderzocht de representatie van vrouwen in Nederlandse non-fictie televisieprogramma’s. Dit onderzoek, dat in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is uitgevoerd, is een herhaling van het onderzoek uit 2019.

Uit het onderzoek blijkt dat er in 2021 vooral meer vrouwen te zien zijn in nieuws- en actualiteitenprogramma’s. Zo nam het aandeel vrouwelijke verslaggevers toe van een kwart in 2019 naar bijna 40 procent in 2021. Ook zijn er meer vrouwen met een professionele deskundigheid in actualiteitenprogramma’s te gast of in nieuwsfragmenten te zien. Het aandeel vrouwelijke deskundigen nam toe van 23,2 procent in 2019 tot 32,0 procent in 2021.

De coronacrisis heeft in 2021 een grote stempel gedrukt op de berichtgeving in nieuws- en actualiteitenprogramma’s. Maar de coronacrisis heeft geen bepalende rol gespeeld in de representatie van vrouwen op televisie. Ook onder deskundigen die over corona spreken, is ongeveer een derde vrouw.

Over het onderzoek
In totaal zijn 261 programma’s van de publieke en commerciële omroepen met daarin 4.312 personen geanalyseerd. Het onderzoek is uitgevoerd via een kwantitatieve inhoudsanalyse, gebaseerd op (inter)nationaal onderzoek. Meer resultaten zijn te vinden in het rapport Representatie van vrouwen in Nederlandse non-fictie televisieprogramma’s in 2019 en 2021.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*