Blog Jan Slagter: Succesformule

Op het moment dat ik dit schrijf moet de eerste afl evering (op 12 november) van ‘Bed & Breakfast’ nog uitgezonden worden. Maar ik weet nu al dat het nieuwe seizoen weer een groot succes wordt.

U kent de formule: drie bed & breakfast-eigenaren testen elkaars onderneming. Ze logeren bij elkaar en bepalen zelf wat ze hun verblijf waard vinden. Iedere week stemmen ruim een miljoen kijkers om halfnegen af op NPO 1 en velen van hen becommentariëren wat ze zien ook nog eens live op sociale media.

Wat is toch het geheim van het succes van “één van de kneuterigste programma’s op de Nederlandse televisie, maar ook één van de populairste”, zoals ‘Televizier’ ooit schreef? Het zit ‘m denk ik in de mix van ingrediënten. Er zit een aspect in van ‘binnengluren’ in andermans interieur, wat kan leiden tot verrassing, verbazing en soms verbijstering. Er is het competitieve element, waarbij je hoopt dat jouw favoriete stel als winnaar uit het geldkistje komt. Het human interestelement: je leert iets over de achtergrond van de deelnemers en over hun – soms zeer opmerkelijke – gedrag. Je komt via de camera nog eens ergens; de B&B’s liggen zeer verspreid en op de mooiste plekjes van ons land.

En de gezamenlijke grappige of inte res – sante uitjes tonen de regio op z’n fraaist. Het is niet voor niets dat de uitzendingen kijkers inspireren ook eens zo’n B&B te bezoeken. Mijn favoriete onderdeel: de onderlinge tips! Er is altijd wel een klemmende deur of een los zittend haakje…

1 Comment

  1. ‘Bed & Breakfast‘ is niet meer of minder dan een verkapte reclame uitzending betaald door de omroep. Omdat er drie merken beschreven worden is het volgende mediawet geen reclame. Maar in het programma wordt wel aan het einde vermeld welke het “beste” is. Voor omroep Max kan je met deze formule nog veel meer programma’s maken. ‘Kapper’ dan gaan 3 kappers elkaars zaak controleren. En laat een directeur van een omroep op een regenachtige zondag de anwb gids, wat vrouwenbladen doorbladeren voor ideeën voor nog veel meer van dit soort “3 beoordeling” programma’s.
    Ik zeg absoluut niet dat ik er tegen ben, want ik altijd beter dan een “kleuter” in een pyjama die volwassen vragen stelt. Misschien moet John een keer bij Jan op de koffie? Wie weet zijn we dan snel verlost va al die spelletjes van John.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*