Zwarte Pietenjournaal (Ongehoord Nederland) mag op YouTube blijven


De regels voor hoe Zwarte Piet op YouTube wordt weergegeven, worden dit jaar niet aangescherpt, meldt moederbedrijf Google aan NU.nl.  Het Zwarte Pietenjournaal van omroep Ongehoord Nederland zal daarom niet worden verwijderd.


In het YouTube-beleid staat dat het verboden is om uitspraken, tekst of beelden te gebruiken waarin stereotypen worden gebruikt die haat oproepen of bevorderen op onder meer het kenmerk ras. De meningen over de herkomst van zwarte piet zijn verdeeld, waardoor een grens wat wel en niet mag complex is. 

Video’s over Zwarte Piet kunnen nog wel op YouTube worden gezet, maar advertenties onder die video’s worden uitgeschakeld, waardoor de makers geen geld aan advertenties kunnen verdienen.

Video: aflevering #2 van het Zwarte Pietenjournaal

1 Comment

  1. In Vianen (bij Utrecht) hebben ze sinds een aantal jaar roetveeg Pieten bij intocht. Prima voor de mensen die er last van hadden dat al die pieten volledig zwart waren. Echter is er nu sinds dit jaar iets raar want de populairste Piet onder alle kinderen is van zichzelf al zwart. Maakte zichzelf nooit zwart maar droeg een zonnebril. Maakte salto’s, koprollen en tal van acrobatische trucs. Echter mag hij vanaf dit jaar niet meer mee doen dan van de gemeente omdat hij zwart is. De omgekeerde wereld. Dat zo’n gemeente raad en zo’n burgemeester (Sjors Fröhlight) zoveel tijd hebben om hierover te vergaderen dat ze er aan voorbij gaan dat dit nu juist discriminatie is.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*