Onderzoek: verdeeldheid over mening Deepfakes en Voice Cloning

In een recent onderzoek blijkt dat consumenten sterk verdeeld zijn over hun mening betreffende deepfakes en voice clones, met uitgesproken positieve en negatieve reacties.

Een recent uitgevoerde enquête onder 2.000 Amerikaanse volwassenen door Voicebot.ai, Synthedia en Pindrop heeft onthuld dat deepfakes en voice clones – controversiële AI-technologieën – zowel extreem positieve als extreem negatieve reacties uitlokken bij het publiek. De resultaten van deze enquête, gepresenteerd in de “Deepfake en Voice Clone Consumentensentiment Rapport 2023“, tonen een opmerkelijke verdeeldheid in de publieke opinie.

Het rapport bevat meer dan 50 grafieken en diagrammen verspreid over bijna 80 pagina’s. Het doel was om inzicht te krijgen in de mate waarin mensen deepfakes en voice clones tegenkomen, wat ze ervan vinden en hoe groot hun zorgen zijn. Interessant is dat de verdeling van sentimenten een omgekeerde klokvorm lijkt te volgen, waarbij uitersten van ‘extreem positief’ tot ‘extreem negatief’ sterk vertegenwoordigd zijn.
Het Amerikaanse Witte Huis heeft onlangs een uitvoeringsorder rond AI uitgegeven die diep ingaat op de technologie van deepfakes, onder de term ‘synthetische media’. Dit duidt op een hoge mate van bewustzijn en bezorgdheid onder consumenten: bijna 55% van de respondenten kent de term deepfake en 64% is bekend met voice clones. Dit suggereert dat beleidsmakers minder moeite hoeven te doen om het publiek te informeren over de technologieën die zij willen reguleren.

Ondanks dat 30-40% van de consumenten positieve gevoelens rapporteert over deze technologieën, is het niveau van bezorgdheid extreem hoog. Meer dan 90% van de consumenten uit minstens lichte zorgen, en ongeveer 60% zegt “extreem” of “zeer” bezorgd te zijn.

De hoge mate van bezorgdheid volgt op een aantal hooggeprofileerde oplichtingen, zoals recente incidenten met deepfakes van beroemdheden zoals MrBeast, Tom Hanks, en de Britse consumentenadvocaat Martin Lewis. Echter, in de entertainmentsector, variërend van recente Star Wars- en Indiana Jones-films tot America’s Got Talent, Netflix-documentaires en talloze YouTube-video’s, worden deze technologieën positief getoond.

Uit het rapport blijkt dat deepfakes en voice clones in de afgelopen vijf jaar aanzienlijk zijn verbeterd en dat er al een brede blootstelling aan deze technologieën bij consumenten is. Desondanks blijven de zorgen groot, zelfs onder degenen die positieve sentimenten uiten. Het rapport hoopt meer inzicht te geven in de ervaringen en attitudes van consumenten ten aanzien van deze technologieën en bij te dragen aan een beter begrip van de deepfake-markt.

1 Comment

  1. Dit artikel is (ook) door ChatGPT geschreven. Veel te lang verhaal en samenvatting van een rapport waar de conclusies van drie regels over een veelvoud vol herhalingen worden uitgesmeerd.

    Maar het gaat niet zozeer om de bezorgdheid van consumenten, maar om de zorgen van de (stem)acteurs en schrijvers over AI, daar gaat die staking nu in de VS over, zij eisen – terecht – betere afspraken, want vooral zij worden er de dupe van.

    En ik ben nergens op tegen, technologie hou je niet tegen, maar alleen al de kwaliteit van luisterboeken is door AI-stemmen aanzienlijk verslechterd en daar is de niets vermoedende consument ook niet bij gebaat, of je positief of negatief bent.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*